Ce a fost saptamana trecuta?
l Adrian Nastase, scos temporar din joc
l Traian Basescu se bucura
l Ca si integrati in U.E.
l Raport catre Internationala Socialista.
"Sa traiti bine!" a fost strigatul de lupta al ca
Ce a fost saptamana trecuta?
l Adrian Nastase, scos temporar din joc
l Traian Basescu se bucura
l Ca si integrati in U.E.
l Raport catre Internationala Socialista.
"Sa traiti bine!" a fost strigatul de lupta al campaniei electorale din 2004. Pentru acest strigat de lupta si promisiunea incapsulata in el va fi judecata Alianta DA si presedintele Traian Basescu.
Pana acum nimeni nu a venit sa ne spuna cum vom trai bine si nu a explicat "binele" portocaliu.
La nivel social binele are si el o reprezentare diferita, de la butoaie cu bere gratis si "munti de mancare" pana la curatenie si corectitudine. Dar acest bine comun "stomacal" trebuie sa aiba o premisa comuna pentru oamenii ce l-au ales pentru a vedea unde vrea "poporul roman" sa mergem si ce sens atribuie acestui bine.
Raspunsul vine dinspre Aristotel, pentru care cetatea are drept scop sa-i permita omului sa "traiasca bine", dar nu in sensul "stomacal" ci in primul rand etic, adica cetatea trebuie sa ofere omului posibilitatea de a se dezvolta, posibilitate pe care numai respectarea codurilor si normelor o poate da.
Intorcandu-ne inapoi in anul 2004 constatam cum intuitia sociala a dat raspunsul asteptat: nu a votat pentru "corn cu lapte" ci pentru "tepe", pentru judecata.
Nu il putem banui pe Traian Basescu ducandu-se la biblioteca pentru a citi Aristotel, dar modul in care foloseste conceptul de bine pare a fi luat de acolo.
Pentru aceasta perioada "binele" trebuie construit ca premisa si tine mai degraba de Ministrul de Justitie decat de Ministerul Economiei.
De aceea "perioada binelui portocaliu", daca va fi dusa corect pana la capat, va intra in istorie ca un moment de cotitura ce va crea bazele pentru celelalte tipologii ale binelui. Responsabilitatea mare pentru conducatorii procesului ii poate duce fie in istoria pozitiva fie in istoria victimelor, asa cum multi reformatori mai mici sau mai mari au patit.
Singura sansa pe care o are Romania este ca acest proces sa fie dus pana la capat in mod corect. Altfel redevenim aceiasi marginali, invitati doar cand greii se abtin.
De ce?
Adrian Nastase a fost trecut brutal pe linie moarta in PSD si, in consecinta, a demisionat si de la sefia Camerei Deputatilor. Pierdere mare pentru PSD, mai ales ca toate aceste miscari redeschid lupta interna. Gestul PSD nu se datoreaza imaginii proaste a lui Adrian Nastase si poate nici macar probelor din dosare. Acest mod de a opera nu este propriu partidului lui Ion Iliescu. Explicatiile gestului colectiv al PSD dovedesc mai degraba o teama generala decat o rationalitate electorala. Iar singurul lucru de care le este teama liderilor PSD este intoarcerea lui Nastase. Uitandu-ne atent la actiunile PSD impotriva lui Nastase constatam ca obiectivul principal a fost scoaterea lui definitiva din joc.
In timp ce PSD se zbate din rasputeri sa atraga de partea sa toti saracii din tara si astfel sa mai creasca in sondaje, coalitia guvernamentala trece prin mari framantari. Ignorand puzderia de probleme din domeniile sale de activitate presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, pare preocupat numai de autonomia tinutului secuiesc, guvernarea neavand loc in discursurile sale. La randul lor, conservatorii sunt ochi si urechi pentru a pandi tot ce misca in barca Puterii, astfel incat sa nu-si piarda portofoliile in favoarea PD. Gratie vigilentei manifestate, si-au putut pastra sefia Loteriei.
Problema liberalilor este insa cea mai complicata, deoarece nu vor ca "fratii portocalii" de la PD sa "confiste" integrarea europeana. Pericolul ca democratii sa isi asume meritul integrarii a fost resimtit puternic in timp ce premierul Tariceanu a organizat o conferinta de presa comuna cu vicepresedintele Comsiei Europene, Franco Frattini. Oficialul european a avut cuvinte de lauda doar pentru cei supranumiti "ministrii lui Basescu", adica Vasile Blaga si Monica Macovei, sugerand ca datorita lor nu mai avem stegulete rosii si suntem ca si intrati in UE la 1 ianuarie 2007. Ceea ce nu a inteles Tariceanu este ca guvernarea se centreaza pe promisiunea binelui ca justitie, nu a binelui ca hoteluri de cinci stele pentru sinistrati.
Tabara liberala a coalitiei a mai fost agitata si din alt motiv: declaratiile presedintelui Basescu cu privire la adevaratii intemeietori ai Aliantei DA, adica el si Theodor Stolojan. Apele agitate de aceste declaratii s-au mai linistit, cand Boc a declarat ca PD il va sustine pe liberalul Bogdan Olteanu la sefia Camerei Deputatilor. In acest mod Olteanu se inscrie pe un traseu politic de succes, "riscand" sa devina un viitor presedinte de partid si cel mai tanar prim-ministru.
Imediat ce s-a vazut scapat de Adrian Nastase, Mircea Geoana a dat raportul Internationalei Socialiste. Acestia au solicitat eliminarea in continuare din PSD a tuturor politicienilor asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie, cazul Nastase devenind un precedent periculos pentru... Deja in mass-media au inceput sa circule cu spor liste de persoane a caror soarta va semana cat de curand cu cea a fostului premier.
Ce va fi?
l Plenul Senatului dezbate motiunea simpla intitulata "La iesirea din iarna, facturile si preturile i-au ruinat pe romani", initiata de 40 de senatori PSD si PRM; * Consiliul de conducere al Aliantei DA a fost convocat "in scris" la o sedinta unde vor fi analizate "situatiile aparute in urma incalcarii protocolului". * Cele doua Camere ale Parlamentului dezbat modificarea componentei Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.