Oficialii europeni isi pun serios problema functionarii UE dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, aceasta pentru ca un numar mare de state, respectiv 27, ar pune in dificulate capacitatea de asimilare, atat economica, cat si politica a acestui for. Pen

Oficialii europeni isi pun serios problema functionarii UE dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, aceasta pentru ca un numar mare de state, respectiv 27, ar pune in dificulate capacitatea de asimilare, atat economica, cat si politica a acestui for. Pentru a impiedica aceasta situatie multi dintre oficiali propun o reorganizare si o redefinire a tratatelor ce stau la baza constructiei europene. O astfel de opinie este impartasita si de Michel Barnier, fost ministru de Externe al Frantei, citat in editia electronica a Financial Times. "Toata lumea, la Londra, Paris, Berlin si in alte capitale, stie ca o Europa cu 27 de membri (dupa ce Romania si Bulgaria se vor alatura celor 25 din prezent) nu poate functiona in baza Tratatului de la Nisa", a declarat fostul ministru. In tratatul de la Nisa este dezbatut modul de organizare a institutiilor UE si modul de luare a deciziei in cadrul acestei organizatii cu 25, maximum 27 de membri. Fostul ministru francez argumenteaza teoria potrivit careia o Uniune cu 27 de membri nu ar putea practic sa functioneze.

Dezbateri de modificare a Constitutiei Europene

Dar situatia poate avea o rezolvare, in opinia aceluiasi oficial, si anume schimbarea unor prevederi din Tratatul Constitutional European care ar putea sa impiedice incapacitatea de functionare a UE cu 27 de membri. In Franta si Germania se dezbate o strategie prin care sa se revigoreze proiectul de Constitutie, incercand sa reformuleze partile care nu s-au bucurat de popularitate in Franta si Olanda sub o alta denumire, noteaza Financial Times.
Ceea ce trebuie sa faca oficialii europeni este sa regandeasca proiectul astfel incat sa devina mai putin amenintator pentru electoratul eurosceptic si sa reflecte mai bine obiectivul sau final, precizeaza publicatia. Berlinul si-a propus readucerea la viata a proiectului de Constitutie in timpul presedintiei germane a Uniunii, din prima jumatate a anului viitor, si poarta negocieri cu Parisul despre modul in care sa poata salva elemente-cheie ale textului respins. "Cred ca Nicolas Sarkozy are dreptate sa se gandeasca la o solutie pragmatica de refacere a tratatului si de concentrare pe partile cele mai putin contestate, adica partea intai si a doua", a mai afirmat Barnier, in prezent consilier al ministrului francez de Interne. Partea intai a proiectului constitutional prevede infiintarea unui post de presedinte al Uniunii Europene, un post de ministru de Externe al Uniunii, o Comisie Europeana mai redusa si reforme ale modului de vot care acorda statelor mari - precum Germania - mai multa pondere. Partea a doua reprezinta o carta a drepturilor fundamentale, relativ necontroversata. A treia parte a proiectului actual este o versiune concentrata si reordonata a tratatelor existente ale Uniunii. Toate acestea ar urma sa fie luate in discutie in viitor, avand ca scop final adoptarea proiectului de Constitutie european.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.