Toate drumurile judetene din Iasi au fost acoperite cu zapada in urma precipitatiilor abundente care au cazut in noaptea de luni spre marti, ambulantele au ramas blocate in nameti, o femeie din judetul Vaslui a nascut acasa, iar zeci de localitati au
Toate drumurile judetene din Iasi au fost acoperite cu zapada in urma precipitatiilor abundente care au cazut in noaptea de luni spre marti, ambulantele au ramas blocate in nameti, o femeie din judetul Vaslui a nascut acasa, iar zeci de localitati au ramas izolate si fara energie electrica. Vantul extrem de puternic a rasturnat tir-uri si autocare. Un astfel de incident s-a inregistrat la iesirea din judetul Galati, pe drumul spre Vrancea. Autocarul transporta peste 40 de pasageri si, din fericire, nici unul dintre ei nu a fost ranit. In judetele Botosani si Suceava majoritatea drumurilor judetene au fost inchise circulatiei rutiere. In judetul Neamt, un drum national si 22 de drumuri judetene erau blocate ieri din cauza ninsorilor abundente. Comunele vrancene Ruginesti si Paunesti din nordul judetului Vrancea au fost si ele izolate din cauza viscolului. Cateva zeci de localitati buzoiene nu erau alimentate cu energie electrica, iar altele au ramas fara servicii de telefonie, din cauza viscolului. Din cauza avariilor electrice, locuitorii din Ramnicu Sarat au ramas fara apa potabila. Cele mai multe localitati din jumatatea nordica a judetului Galati nu aveau, de asemenea, curent electric ieri dimineata, din cauza avariilor produse de rafalele de vant. Aceeasi situatie se inregistra in 38 de localitati din judetul Vaslui, ramase in bezna.
Circulatia feroviara a fost restrictionata la viteze cuprinse intre 30 si 70 km/h pe unele tronsoane de cale ferata din Iasi, Galati si Constanta, din cauza ninsorii si a vantului puternic. In urma instituirii restrictiilor de viteza, au fost consemnate intarzieri cuprinse intre 10 si 80 de minute. Din cauza viscolului, linia Braila-Faurei a fost inchisa, circulatia trenurilor facandu-se pe ruta ocolitoare Braila-Barbosi-Tecuci-Marasesti-Focsani-Ploiesti-Bucuresti.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, viscolul, precipitatiile si inundatiile au afectat 16 judete.
Apele se revarsa
Peste 200 de persoane din localitatile doljene Sopot, Cotu si Intorsura au fost evacuate din locuinte, cu ajutorul barcilor, in noaptea de luni spre marti, in urma viiturilor puternice. Autoritatile doljene au fost in alerta dupa ce nivelul apei in lacul de acumulare de la Fantanele a trecut de cota de deversare, in urma precipitatiilor abundente din ultimele zile. Autoritatile apreciaza ca peste 10.000 de oameni din sase comune doljene situate in aval de lacul Fantanele erau, ieri, in situatia de a fi evacuati din cauza pericolului ca barajul sa se rupa.
Reprezentantii Administratiei Nationale Apele Romane au declarat ca nivelul apelor in acumularea de la Fantanele a scazut putin, astfel ca daca precipitatiile se linistesc si se mentine tendinta de scadere a nivelului apelor, nu va mai fi nevoie ca populatia sa fie evacuata. Totusi, starea de alerta se mentine. In ultimul interval, raul Oltet, la Bals, a depasit cota de inundatii, apa revarsandu-se pe terenuri agricole, fara a produce pagube in gospodarii. In schimb, in nordul judetului Olt, apele au distrus o acumulare piscicola, pentru ca avea stavilarele inchise, iar apa nu a putut fi evacuata. Ministerul Mediului a informat ca deversorul acumularii Izvoarele, de pe paraul Calmatui, judetul Olt, s-a rupt in totalitate. Locuitorii din Stoicanesti, comuna din avalul acumularii, erau ieri in situatia de a fi evacuati, in functie de evolutia nivelului apei.
Ca urmare a inundatiilor si alunecarilor de teren produse in ultimele ore, 154 de persoane din doua localitati mehedintene sunt sinistrate. Comandantul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (IJSU) Mehedinti, Ion Plesu, a declarat ieri ca 150 de persoane au fost evacuate din cele 34 de case distruse de viitura in comuna mehedinteana Punghina, satul Recea, iar alte patru persoane au fost evacuate din comuna Brosteni, din cauza unei alunecari de teren. "Am asigurat conditii de cazare la scoala generala si gradinita din Recea. De asemenea, am asigurat hrana pentru toate persoanele ale caror gospodarii au fost afectate in cele 25 de comune lovite de stihiile naturii", a precizat Plesu.
Potop pe intuneric
Peste 350 de localitati, din 19 judete ale tarii, nu erau alimentate cu energie electrica, ieri la pranz, din cauza avariilor provocate de furtuni si precipitatiile abundente, se arata intr-un comunicat al Electrica SA. Cele mai numeroase intreruperi ale curentului electric au fost inregistrate in Galati - 72 de localitati, Braila - 54, Vrancea - 53 si Vaslui - 46. Potrivit comunicatului, 173 de echipe de interventie ale Electrica Muntenia Nord, Muntenia Sud, Transilvania Nord si ale unor societati privatizate lucreaza pentru repunerea sub tensiune a celor 356 de localitati nealimentate cu energie electrica.
Porturile inchise
Porturile maritime Constanta, Constanta Nord, Midia si Mangalia si portul fluvial Constanta Sud Agigea au fost si ieri inchise din cauza vantului care sufla in rafale cu peste 70 de kilomentri pe ora si a valurilor care, in larg, au depasit sase metri inaltime. Traficul pe Canalul Dunare-Marea Neagra a fost restrictionat; s-au transmis avize de furtuna tuturor comandantilor navelor aflate in rada interioara si cea exterioara a porturilor maritime si le-au solicitat acestora sa ia masuri suplimentare de siguranta la bord pentru a preveni accidentele.
Scolile au suspendat cursurile
Numarul unitatilor de invatamant care au intrerupt cursurile din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile a ajuns ieri la 58, potrivit Ministerului Educatiei si Cercetarii. Conform datelor furnizate de catre Inspectoratele Scolare Judetene, pana ieri au fost suspendate cursurile in 58 de unitati de invatamant preuniversitar din trei judete, majoritatea, respectiv 31 de scoli, fiind situate in judetul Neamt, cate 13 in judetele Bacau si Iasi, iar una in judetul Vaslui. Au mai fost semnalate situatii deosebite in judetul Braila, unde 90% din unitatile scolare nu au avut energie electrica, cursurile fiind comasate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.