Evenimentele se precipita de la o zi la alta. Nu e pace pe pamant. Din pacate. Nici pe cel romanesc, aiurea in lume cu atat mai putin. Evolutia de ultima ora a actantilor politici de pe scena autohtona poate aduce modificari importante, cu rezultate
Evenimentele se precipita de la o zi la alta. Nu e pace pe pamant. Din pacate. Nici pe cel romanesc, aiurea in lume cu atat mai putin. Evolutia de ultima ora a actantilor politici de pe scena autohtona poate aduce modificari importante, cu rezultate putin previzibile. O sumara analiza de date, punand cap la cap iesirile la rampa mediatica a principalilor lideri politici, in concordanta cu miscarile tectonice de pe scena politica mondiala, pot conduce la ipoteze de lucru dintre cele mai interesante. O regrupare ideologico-doctrinara pe esichierul autohton, cu gandul la viitoarea pozitionare europeana, dar si o reevaluare interna a miscarilor seismice de anvergura din principalul partid de opozitie, pot redefini locul si rolul a ceea ce am numit pana acum, polarizarea "stanga"/"dreapta". Configuratia politica a Uniunii Europene de la Bruxelles obliga la anumite restrictii de situare politico-ideologica. Ce atrage dupa sine, fara mult zgomot, dar cu multe tensiuni, noi luari de pozitii. Si in acest timp lumea/poporul/cetatenii mai trebuie sa si traiasca.
Prinsi cu atatea intamplari europene sau asiatice neglijam ce s-a petrecut in America de Sud. America Latina a devenit pe nesimtite un mare bastion al stangii. Presedintele Putin a simtit asta repede si nu intamplator relatiile si influenta zonala a Rusiei au crescut. Nu este vorba doar de Cuba lui Castro, ci de o mult mai ampla reconvertire spre o stanga populista si populara. Zilele acestea socialistii din Salvador ii invingeau pe conservatori. In decembrie 2005, in Bolivia, un tanar indian de etnie aymara, Evo Morales, lider sindical autodidact, a devenit presedintele Republicii. Intr-o Bolivie care este subdezvoltata, mortalitatea infantila, analfabetismul si saracia, despre care tot pomenea si dl Ion Iliescu in dialogul sau cu politologul de dreapta Stelian Tanase, fac ravagii. Oferta ideologica: de stanga, desigur. Nu mesajul catre Fidel Castro si omagiul adus lui Mao (?!?) ne intereseaza, ci faptul ca vrea sa nationalizeze industria legata de petrol si gaze, sa scoata "multinationalele" din circuit. Politica antiamericana are vechi stagii pe continentul sud-american. Nu altceva face Hugo Chavez in Venezuela, comentariile sale recente la adresa secretarului de stat american au distrat natiunea. In Chile, favoritul stangii, Michele Bachelet, a invins in alegeri si alaturi de presedintii din Brazilia, Argentina si Uruguay da o noua configuratie continentului sud-american. Revansa umilitilor? - avanseaza analistii. Poate nu intamplator dnii Petre Roman - bun cunoscator al dosarelor lumii hispanice - si Ion Iliescu tot coc un pol social de stanga. Aici, in Romania, unde PCR-ul si memoria primilor secretari mai nasc nostalgii printre bosii fostului partid unic. Alegerile asteptate in 2006, atat in Mexic, dar si Nicaragua si Peru, asa cum se prefigureaza ele, pot bulversa toate strategiile politicii americane. "Schimbarea lumii neoliberale" si "Noi vrem asociati si nu patroni", cum preconizeaza la unison noii lideri ai Americii de Sud pot avea castig de cauza pe termen scurt. Istoria, din pacate, a dovedit ca stangismul-populist nu rezolva gravele situatii pe termen lung. Oricat de "anticolonialisti", "anticapitalisti" sau "antiimperialisti" am fi. Saizecioptismul vest european, ca si ecologismul/anarhismul grecesc si/sau cel german nu ofera solutii viabile, dincolo de o retorica incendiara care prinde la nu putini nemultumiti. Africa a fost pierduta pentru democratie din aceste tribulatii ale nemultumirilor populare, speculate de incredibile lupte tribale, nationale sau confesionale.
Dar la noi ?
Dupa 50 de ani de comunism, "stanga" si-a pierdut nimbul de iluii si sperante ce anima voluntarii europeni de pe fronturile din Spania. Crimele si abuzurile stalinismului nu au putut fi compensate de surogatele "deschiderilor" oferite de "salamul cu soia" sau de "rezistenta prin cultura". Coruptia si abuzurile de varii feluri, care sunt la ele acasa in tarile Americii de Sud si alimenteaza nemultumirea generala, au dat in clocot si in Romania. Framantarile din aceste ultime luni, efortul autoritatilor si al lui Basescu de a pune justitia sa functioneze nu pot da rezultate fara un sprijin politic parlamentar, guvernamental si nu in ultimul rand, al opiniei publice. Stanga romaneasca nu mai este creditabila pe termen scurt. Dreapta nu se poate coagula cu elemente de stanga virate la o pseudodreapta din motive conjuncturale sau din oportunism. Intelighentia autohtona si formatorii de opinie, in majoritate covarsitoare situati la dreapta, nu au acces la "mase", comunicarea defectoasa si absenta unui trecut "narodnicist" impiedicand nasterea unor lideri veritabili si creditabili de dreapta. Ramane un deziderat pentru viitor.
Si acum ? Reconfirmarea Aliantei DA, continuarea dialogului dintre Cotroceni si Palatul Victoria si gasirea unei alternative reale de centru-dreapta, in perspectiva europeana si democratica, pentru a contracara succesul unui eventual Evo Morales autohton. Care in Romania nu ar rezolva nimic.
Cu o vorba a lui N. Iorga, "Sa ne punem la lucru !"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.