Comisia Juridica a Senatului a analizat ieri o initiativa legislativa privind combaterea violentei pe stadioane. Astfel, suporterii echipelor care intra in tribune cu bannere cu insemne obsecene, care manifesta acte de huliganism sau/si ii agreseaza
Comisia Juridica a Senatului a analizat ieri o initiativa legislativa privind combaterea violentei pe stadioane. Astfel, suporterii echipelor care intra in tribune cu bannere cu insemne obsecene, care manifesta acte de huliganism sau/si ii agreseaza pe ceilalti spectatori ar putea fi sanctionati cu suspendarea dreptului la acces pe stadion timp de una pana la sase luni. Initiativa urmareste alinierea legislatiei romanesti la cea europeana. Potrivit actului normativ sustinut de secretarul de stat in cadrul Agentiei Nationale pentru Tineret si Sport, Mircea Alexandru, in legislatia autohtona este nevoie de "interzicerea accesului pe stadioanele de fotbal a indivizilor despre care se cunoaste ca au savarsit acte de violenta pe stadioanele de sport". In forma initiala, legea prevedea inclusiv sanctionarea, cu 200 de euro amenda, a acelor suporteri care nu au ocupat locurile din tribune inscrise pe bilet. Potrivit secretarului de stat, aceasta masura ar fi condus la prevenirea altercatiilor dintre suporterii echipelor adverse. Comisia Juridica a decis suspendarea acestor prevederi, precum si eliminarea sanctiunilor contraventionale in cazul spectatorilor care, la concursurile sportive, introduc in sala sau pe stadion materiale halucinogene. Astfel, in urma dezbaterilor de la Comisia Juridica, legea prevede o serie de pedepse pentru cei care sunt depistati, in mod repetat, si acuzati de incalcarea ordinii pe stadioane. Politistii si jandarmii vor fi cei care vor incheia procesele-verbale pentru "spectatorii tulburenti", acestea urmand sa fie inaintate instantelor de judecata locale. Instantele, la randul lor, vor decide asupra sanctiunii aplicate. Intrebat ce nu trebuie sa faca un spectator la concursurilor sportive, secretarul de stat Mircea Alexandru a declarat ca "nu trebuie sa manifeste acte de huliganism, sa nu puna bannere sau altceva cu insemne obscene". Marea problema o reprezinta insa, depistarea spectatorilor care, in mod repetat, se manifesta agresiv. "Atunci cand produce un act de dezordine, pe stadion sunt forte de ordine si reprezentantii fortelor de ordine si vad, si iau, si conduc la sediul Politiei, si legitimeaza si ii depisteaza. Se creeaza o baza de date informatizata", a mai declarat secretarul de stat.
Desi a recunoscut ca la o manifestare sportiva pot lua parte zeci de mii de spectatori, Mircea Alexandru a aratat ca cel care a fost "depistat o data, va fi depistat si a doua oara". Legea dezbatuta ieri include o serie de sanctiuni si pentru organizatorii concursurilor sportive in timpul carora sunt inregistrate altercatii intre suporteri. (N.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.