Filiala PSD care are in dulap semnatura "Adrian Nastase" la rubrica "membri" a decis sa-i retraga celebrului reprezentant sprijinul politic. Din fruntea partidului si a Camerei Deputatilor. Practic, organizatia PSD Sector 1 a votat pentru degradarea
Filiala PSD care are in dulap semnatura "Adrian Nastase" la rubrica "membri" a decis sa-i retraga celebrului reprezentant sprijinul politic. Din fruntea partidului si a Camerei Deputatilor. Practic, organizatia PSD Sector 1 a votat pentru degradarea unui coleg, ajuns "maresal", la rangul de "soldat". Motivele marginalizarii lui Nastase de catre filiala-mama par explicite, sunt deductibile, sau graviteaza, pur si simplu, in zona subiectivului si a intereselor. Ceea ce stim sigur este ca "guerrilla" purtata impotriva Justitiei - din pozitia de lider al social-democratilor - de catre fostul premier, a fost perceputa, in cele din urma, ca fiind daunatoare pentru sanatatea partidului. La adapostul acestei explicatii, sustinuta de o decizie, toate celelelalte jocuri avand ca miza puterea in PSD au cale libera. In zilele urmatoare vom putea "admira" zborul planat al vulturilor plesuvi in asteptarea hoitului. Greu de spus ce va ramane din acest PSD.
Pana una-alta, filiala Sector 1 a pus in discutie si a hotarat trecerea pe linie moarta a unui simbol: Adrian Nastase. Iar, spre seara, liderilor organizatiilor teritoriale, veniti la o intalnire ordinara ("ordinar" nu are nici o conotatie peiorativa aici), li s-a pus in fata aceeasi problema extraordinara: Cazul Nastase. Inaintea reuniunii filialelor se facusera pariuri, iar sustinatorii pozitiei fostului premier pareau in minoritate. Se spunea, astfel, ca mai mult de 23 de reprezentanti ai organizatiilor vor imbratisa pozitia exprimata de Sectorul 1. Majoritatea, deci.
Iata ca partidul il invita pe Adrian Nastase sa se retraga pentru o vreme din fruntea-i. Chiar presedintele Geoana, luandu-si in cele din urma inima-n dinti, i-a cerut fostului sau sef "un gest de demnitate si de curaj", respectiv demisia din functia de presedinte executiv al PSD, cat si din cea de sef al Camerei. Mai fricos, liderul "grupului de la Cluj", Ioan Rus, evita, deocamdata, sa ia taurul de coarne, spunand ca increderea lui Nastase nu sta in mana filialelor. Vanghelie, in schimb, crede ca acum este momentul ca Romania "sa termine cu gruparile mafiote gen Petrache-Bittner si Adrian Nastase".
Hrebenciuc zice ca o eventuala decizie referitoare la retragerea sprijinului politic acordat lui Nastase pentru functia de presedinte al Camerei nu revine grupului deputatilor PSD, ci structurilor de conducere ale partidului. Stim, insa, ca Statutul PSD confera "structurilor" foarte multa libertate de interpretare. Iar subiectul nostru principal - Adrian Nastase - cel care reclama "o succesiune de actiuni" menite sa determine o presiune care sa-i forteze decizia, stie ca se poate baza pe acest amanunt. Este deajuns ca, intr-o adunare de partid, fostul premier sa priveasca in ochii celor care ii cer pasul inapoi pentru ca acestia sa se transforme in simpli mielusei.
La Camera, lucrurile stau altfel. In Regulamentul acestui for se precizeaza clar faptul ca revocarea presedintelui poate fi ceruta de grupul parlamentar care l-a propus. Este una dintre putinele reglementari pe placul Curtii Constitutionale. Iar in cazul in care forurile interne ale PSD retrag increderea reprezentantului lor, normal ar fi ca acesta sa faca pasul inapoi. Avem insa proaspat in minte votul exprimat cu prilejul cererii privind perchezitia pentru a redeveni sceptici. Comisarul Frattini stie. Una peste alta, nimeni nu ar vrea sa fie in pielea lui Adrian Nastase in acest moment. Incoltit de procurorii interesati de termopane, de adversarii politici aspiratori la Putere si, mai nou, de ("Si tu, Brutus?!") colegi de partid.
Revenim la gestul prin care conducerea PSD Sector 1 i-a intors cutitul in rana contra-candidatului lui Basescu la "prezidentiale". Observam ca instrumentul "Vot" i-a cauzat din nou probleme lui Adrian Nastase. Iar daca cel atacat contesta exercitiul democratic exprimat de filiala din care face parte, alegerile preliminare exercitate inaintea momentului "alegeri 2004" apar aruncate in ridicol.
Congres extraordinar. Tot mai multe voci din PSD solicita acest lucru, vazand in imediatul alegerilor interne "solutia salvatoare", "socul" sau "varianta necesara" supravietuirii. Grupul de la Cluj, tabara de la Bucuresti, falanga de la Focsani... Toti, ce mai. Insusi Ion Iliescu spune ca prefera rezolvarea disputelor intr-un astfel de "meci". De inteles. Iliescu vrea sa redevina grabnic primadona Stangii. Caci timpul nu mai are rabdare pana la Congresul ordinar.
Gandind si actionand in acest fel, pesedistii nu observa ca pasesc pe urmele taranistilor, care, trezindu-se in opozitie, s-au dovedit incapabili sa se constituie in "alternativa". Desigur ca, urmarind istoricul celor doua grupari, nu putem scrie acelasi rezumat. Insa asocierea ramane.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.