Imediat dupa 1989, populatia Romaniei a intrat intr-un proces de reducere a natalitatii, fapt ce a condus foarte curand, la atingerea unui spor natural negativ (inca din 1992) care se mentine si astazi. Studiul "Ancheta asupra dinamicii unor fenomene
Imediat dupa 1989, populatia Romaniei a intrat intr-un proces de reducere a natalitatii, fapt ce a condus foarte curand, la atingerea unui spor natural negativ (inca din 1992) care se mentine si astazi. Studiul "Ancheta asupra dinamicii unor fenomene populationale si emergenta unor stiluri de viata in Romania", realizat si publicat de Metro Media Transilvania se concentreaza pe cunoasterea aspectelor legate de comportamentul demografic, de asteptarile si proiectele femeilor romane. Autorii studiului spun ca, dupa caderea comunismului, toate tarile ce au suportat presiunea regimului totalitar, au cunoscut un declin brusc si profund (pana la nivelul cel mai de jos intalnit pe planeta) al fertilitatii. Materialul prezentat de Metro Media Transilvania arata cum gandeste femeia din Romania in perioada de inceput a noului mileniu. Astfel, 50% dintre femeile care nu au implinit inca 30 de ani nu au copii, in grupa 30-39 de ani doar 10,7% nu au copii, iar celelalte grupe, unde fertilitatea este practic istorie, proportia scade si mai mult, gasind 5% printre cele de 40-49 de ani, si respectiv 6,3%, pe intervalul 50-56 de ani.
Autorii au studiat dorinta femeilor sub 40 de ani de a avea un copil, daca nu-l au inca, sau de a mai avea unul, daca deja au copii. Astfel, dintre femeile care inca nu au copii, 82% aleg ferm varianta pozitiva si circa 5% spun in mod categoric ca nu-si doresc un copil, restul de 13% fiind indecise. Procentul doritoarelor de a mai avea copii scade sensibil la cele care deja au nascut, evidentiindu-se doar o proportie redusa de persoane (cam 10%) care-si doresc un numar mai mare de 2 copii. Cele care au depasit pragul de 30 de ani sunt mai putin doritoare de a mai avea copii. Aducerea pe lume a copiilor este considerata atat o datorie morala a sotilor, cat si un mijloc de implinire si satisfactie pentru parteneri. Astfel, cele cateva asertiuni cuprinse in chestionar, care valorizeaza copilul in viata persoanei sau cuplului, au intrunit un acord foarte puternic. Astfel, 94% aproba sau aproba total afirmatia "Un cuplu casatorit ar trebui sa aiba cel putin un copil", iar 92% cred ca "Pentru a se implini, un barbat sau o femeie ar trebui sa aiba cel putin un copil". Chiar si afirmatia mult mai transanta "Nu cred ca poti fi intr-adevar fericit daca nu ai copii", intruneste acordul a 85% dintre subiectele anchetei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.