Premierul Calin Popescu Tariceanu si oficialii Ministerului Agriculturii, in frunte cu ministrul Gheorghe Flutur, au analizat, ieri, starea agriculturii si au stabilit proiectele de viitor in domeniu. Primul Ministru a ajuns la concluzia ca treaba me
Premierul Calin Popescu Tariceanu si oficialii Ministerului Agriculturii, in frunte cu ministrul Gheorghe Flutur, au analizat, ieri, starea agriculturii si au stabilit proiectele de viitor in domeniu. Primul Ministru a ajuns la concluzia ca treaba merge foarte bine la Ministerul Agriculturii, au fost recuperate mai toate intarzierile din programul de aderare, mostenite de la guvernarea PSD, iar politica promovata de Flutur este "o adevarata revolutie", ce va duce la formarea "fermelor economic viabile". "Flutur este, probabil, cel mai performant ministru al Guvernului", a declarat premierul Tariceanu, ieri, intr-o conferinta de presa, dupa analiza de la minister. De altfel, el a punctat de mai multe ori realizarile ministrului Flutur si convingerea sa ca agricultura Romaniei va avea rezultate notabile, iar organismele de la Bruxelles nu vor mai avea nimic de reprosat Romaniei referitor la politica agricola.
"Sper ca vom avea un bilant pozitiv", a spus Tariceanu, referindu-se la Raportul de tara realizat de UE. Ultimul astfel de document cuprindea patru stegulete rosii in domeniul sanitar-veterinar (identificarea animalelor, infiintarea punctelor de inspectie veterinara la frontiere, modernizarea unitatilor de procesare si sistemul de ecarisaj) si doua stegulete rosii referitoare la identificarea parcelelor (n.r. - necesara pentru alocarea subventiilor) si functionarea Agentiei de Plati.
Ca planuri de viitor, premierul Tariceanu se gandeste la programe de promovare a produselor agricole romanesti, atat pe plan intern, cat si extern. Ca exemple, rosiile si vinul pot fi produse ce pot intra in programul de promovare. "Rosiile romanesti sunt foarte gustoase, nu ca cele din import care au gust de cauciuc", a spus premierul. El a sustinut ca productia autohtona de rosii ar trebui sa fie continuata si iarna, in sere (n.r. - costurile foarte mari ale energiei termice au dus la abandonarea productiei in sere, iarna). "Daca serele sunt rentabile in Franta si Belgia, atunci ar trebui sa fie si in Romania", a completat premierul. Tariceanu a pus accent si pe dezvoltarea caselor de credit in mediul rural, necesare pentru sustinerea productiei agricole. El a declarat ca, pentru a functiona acest sistem ar putea fi "folosita reteaua CEC, cu o extensie pentru aceste case de credit rural. CEC este in privatizare si nu stim daca viitorii parteneri vor fi de acord cu aceasta propunere. Solutia pentru casele de credit rural nu este stabilita inca", a precizat primul ministru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.