Autoproclamata republica moldoveneasca nistreana a anuntat, saptamana aceasta, ca se retrage de la negocierile cu Chisinaul, ca urmare a punerii in vigoare de catre Ucraina a acordului cu Republica Moldova de control vamal al marfurilor transnistrene
Autoproclamata republica moldoveneasca nistreana a anuntat, saptamana aceasta, ca se retrage de la negocierile cu Chisinaul, ca urmare a punerii in vigoare de catre Ucraina a acordului cu Republica Moldova de control vamal al marfurilor transnistrene, transmite Rompres. Liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, a declarat, marti, ca negocierile nu mai au nici un rost, din moment ce Ucraina si-ar fi abandonat rolul de mediator, alaturandu-se in ceea ce Transnistria considera a fi "blocada economica" impusa de Republica Moldova. Intr-un conflict inghetat care dureaza de ani de zile, ultimele evenimente reprezinta, dupa cum a notat BBC, o escaladare care risca sa degenereze intr-un mod imprevizibil. Igor Smirnov a declarat starea de urgenta in economie, invocand controlul vamal al marfurilor exportate de Transnistria prin Ucraina. Kievul a aplicat din 3 martie acordul semnat cu Chisinau la 30 decembrie 2005 de a nu mai permite marfurilor sa tranziteze frontiera de stat prin Ucraina fara stampila vamala a Republicii Moldova. In acest fel, Transnistria, care exporta pana acum marfuri in regim calificat de Chisinau de "contrabanda", pierde zilnic sume estimate la 2-3 milioane de dolari, sustine administratia de la Tiraspol. Intre timp traficul feroviar prin Transnistria a fost stopat si toate trenurile din Republica Moldova care calatoreau inspre est au fost deviate prin nordul tarii pentru a ocoli regiunea nistreana. In vreme ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a apreciat ca noul regim vamal echivaleaza cu o blocada imptriva regiunii nistrene, masura luata de Chisinau si Kiev a fost salutata de UE, SUA si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa.
OSCE se ingrijoreaza
Presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul belgian de Externe Karel de Gucht, si-a manifestat ingrijorarea fata de situatia creata pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene si a solicitat misiunii OSCE la Chisinau sa consulte toate partile implicate in rezolvarea problemei din stanga Nistrului pentru a gasi o solutie in acest sens, informeaza Rompres.
Potrivit unui comunicat al organizatiei, de Gucht considera ca declaratia comuna a premierilor Ucrainei si Republicii Moldova din 30 decembrie 2005 este un pas important care, aplicat corespunzator, ar putea contribui la instituirea unui regim transparent de control la frontiera.
Moscova si Kievul, deplasate la fata locului
In urma crizei declansate in regiune, atat Moscova, cat si Kievul au trimis, zilele acestea, delegatii in zona in vederea analizarii situatiei. Seful grupului rus, Valeri Keneaikin, a declarat ca aplicarea noilor reglementari ar avea un substrat politic, exprimandu-si speranta ca autoritatile ucrainene sa-si revizuiasca pozitia. La randul ei, partea ucraineana a precizat ca persoanele fizice nu sunt afectate de criza vamala. "Nu exista temeiuri pentru a vorbi despre o blocada economica a regiunii transnistrene. Granita dintre Ucraina si Republica Moldova este pazita ca de obicei. Actiunile Ucrainei au un scop precis, de a asigura un control efectiv la granita cu Republica Moldova si de a legaliza activitatile de comert exterior desfasurate de oamenii de afaceri din Transnistria", apreciaza, totodata, un comunicat al Ministerului de Externe ucrainean, citat de Mediafax. (Luciana POP)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.