In urma anchetei realizate miercuri de ZIUA, referitoare la gazoductul ce urmeaza a fi construit in paralel cu oleoductul Constanta - Trieste (Italia), Ministerul Economiei si Comertului (MEC) s-a grabit sa organizeze o conferinta de presa si sa d
In urma anchetei realizate miercuri de ZIUA, referitoare la gazoductul ce urmeaza a fi construit in paralel cu oleoductul Constanta - Trieste (Italia), Ministerul Economiei si Comertului (MEC) s-a grabit sa organizeze o conferinta de presa si sa dea cateva comunicate. Acestea confirma in mare parte banuielile noastre, ceea ce ar trebui sa atraga atentia autoritatilor, inainte de a fi prea tarziu. Pe relatia dinspre Romania urmeaza sa ajunga titei in Occident, iar pe sens invers se preconizeaza aducerea in tara a gazelor naturale. Noi ne-am exprimat parerea ca, odata realizat gazoductul - care trece prin apropierea sistemului nostru national de conducte -, la fel de bine pot fi exportate gazele naturale din Romania, care se extrag la preturi mult mai reduse decat cele de pe piata occidentala, respectiv 110 USD/1000 mc. Ca afacerea sa nu bata la ochi, ministrul Ioan Codrut Seres l-a primit ieri pe vicepremierul statului Qatar, Abdullah bin Attiyah, pentru a se analiza "oportunitatea construirii unui terminal de gaze naturale in portul Constanta". Gazele ar putea ajunge astfel in Romania, din tara prietena, dar la fel de bine ar putea sa mearga si mai departe, in Serbia, Croatia, Slovenia, Italia si poate chiar mai departe. Totodata, gazele naturale romanesti la pret scazut este posibil sa fie exportate pe acelasi traseu, iar ai nostri sa plateasca in continuare importuri la cel mai mare pret din Europa. Sa nu uitam ca austriecii de la OMV (companie care a inghitit PETROM) ar fi foarte interesati de o asemenea afacere din care si-ar umple buzunarele.
Jumatati italiene de adevar
La 21 martie anul curent, la Trieste, Italia, Slovenia, Croatia, Serbia si Romania urmeaza sa semneze un memorandum pentru construirea unui oleoduct PAN-EUROPEAN si, in paralel, a unui gazoduct ce urmeaza acelasi traseu. Intelegerea dintre partea romana si cea italiana a fost parafata deja spre sfarsitul lunii februarie, cand ministrul italian al activitatii productive, Claudio Scajola, s-a aflat pentru doua zile in tara noastra, intr-o mediatizata vizita de lucru. La ora respectiva, Scajola a tinut sa vorbeasca explicit de bunele relatii dintre Guvernele de la Roma si Bucuresti, dar si de raporturile personale, privilegiate, dintre presedintele Traian Basescu si premierul italian Silvio Berlusconi. Iata ce declara ministrul: "Exista mari oportunitati pentru investitii viitoare in Romania, in cadrul procesului de liberalizare si deschidere pe care il realizeaza acest guvern (Tariceanu -n.n.). Domnul presedinte (Basescu - n.n.) este o persoana de mare calitate si de mare forta care, cu siguranta, va duce Romania in Europa". Cu tot cu rezervele sale de gaze naturale, la preturi mici, care in buna parte au fost facute cadou austriecilor de la OMV, am parafraza noi. Si asta pentru ca, nici in Romania, nici in Italia, ministrul Claudio Scajola n-a scos vreo vorba despre faptul ca, asa cum gazele naturale pot ajunge in Romania, pot si pleca.
Cum arata initial Proiectul PAN-EUROPEAN
La inceputul anului trecut, ideea realizarii oleoductului a fost reluata, de asta data pentru realizarea unei conducte PAN-EUROPENE de transport titei pe ruta Constanta - Pancevo - Omisalj - Trieste, care sa traverseze teritoriile Romaniei, Serbiei, Croatiei, Sloveniei si Italiei. Firma HILL INTERNATIONAL a finalizat studiul de fezabilitate, cu fonduri obtinute de Ministerul Economiei si Comertului, in cadrul programului PHARE. Scopurile principale ale acestui oleoduct sunt interconectarea terminalului petrolier din portul Constanta (datorita pozitiei sale geografice privilegiate) la sistemul european de conducte si favorizarea unei piete concurentiale in domeniul petrolier. Noul oleoduct, ce va asigura interconectarea cu retele ca ADRIA si TRANSALPINA, are deja o mare concurenta in portul bulgaresc Burgas, unde se construiesc alte doua conducte catre Alexandroupolis, Grecia si Vlore, pe coasta albaneza a Adriaticii, traversand Bulgaria, Macedonia si Albania. O alta leaga portul azer Baku de cel turcesc de la Ceyhan.
Austriecii extrag gazul romanesc gratis
Ce n-a spus italianul cu ocazia vizitei sale in Romania, ce au ascuns si autoritatile romane complice a facut Departamentul de Investigatii al cotidianului nostru in editia de miercuri. Prin gazoductul ce se va realiza pe relatia Constanta-Pancevo-Omisalj-Trieste pot veni gaze naturale din Italia sau din alta parte a lumii din acea zona, dar pot la fel de bine sa si plece din Romania, pe drum invers si la preturi mult inferioare. In acest timp, cetatenii si agentii economici din tara noastra ar ramane in continuare dependenti de gazele naturale importate din Rusia ori din alta parte, la cele mai mari preturi din Europa.
Din cauza unei afaceri dubioase care a lasat multi romani cu gura cascata, fosta companie nationala PETROM a ajuns sa fie controlata de OMV, in baza unui contract de privatizare dezastruos si plin de lacune. Austriecii n-au primit doar dreptul de a exploata o parte din rezervele noastre nationale de petrol, ci si pe cele de gaze naturale, acestea din urma fiind acordate sub forma de cadou. Toata lumea stie ca acolo unde exista titei sunt si gaze, numai ca n-au stiut-o tocmai cei care au vandut compania. In acest mod, patrimoniul national a fost grav afectat, iar consecintele nu vor intarzia sa se faca simtite in viitorul apropiat.
Jocuri de culise nerusinate
Deocamdata, pretul de productie in Romania al miei de metri cubi de gaze naturale este de numai 110 USD (si-acesta fiind bine umflat, din cauza intereselor din jurul MEC si a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale- ANRGN), in vreme ce importurile realizate din Rusia se ridica la peste 280 USD/1000 mc. Noi producem putin peste 60% din necesar, fiind nevoiti sa importam restul, ca sa acoperim consumul. Fara indoiala, austriecii ar fi mult mai interesati sa exporte gazele naturale, la preturi superioare, decat sa le lase in tara, incasand preturile impuse de autoritatea de reglementare in domeniu. Pe de alta parte, ar fi mult mai incantate sa le vanda tot pe teritoriul Romaniei, dar la pretul celor importate sau macar unei piete ultraliberalizate. Pentru ca pe austrieci nu-i costa nimic gazul natural romanesc, ci doar extractia lui.
La fel de interesate in afacere sunt si companiile de distributie gen Distrigaz, pentru ca, cu cat costul gazelor naturale este mai mare, creste si partea incasata de distribuitor. Acestea din urma au facut cu nerusinare si lobby in sensul celor aratate anterior, incercand, cu largul concurs al MEC, sa acrediteze ideea ca Uniunea Europeana ne-ar impune triplarea pretului la gaze naturale, pentru a fi compatibili cu aderarea ce ne-o dorim. Altfel spus, romanilor li s-a indus ideea ca trebuie sa se astepte la o triplare a pretului la care ne referim, si astfel sa accepte mai usor socul ce-i asteapta, datorita jocurilor de culise.
UE a dat-o cotita
Vazand ca se ingroasa gluma, dupa ce mai multi politicieni si presa din Romania au bagat de seama magaria, UE a dat-o la intors, prin mai multe comunicate. Citam dintr-unul edificator in acest sens: "Delegatia Comisiei Europene in Romania doreste sa asigure publicul roman ca aderarea la UE nu comporta obligatia expresa de a tripla pretul gazelor naturale interne fata de nivelul lor actual". Totusi, se mai arata spre sfarsitul aceluiasi comunicat: "... daca majorari importante vor continua sa se produca la nivel global, nu exista nici o modalitate de a izola complet piata romaneasca de consecintele lor". Altfel spus, de majorat se va majora - pentru ca aceasta este politica globala la care trebuie sa ne aliniem -, da' inca nu se stie cu cat. Important e sa stam linistiti si sa ne vedem in continuare de rezolvarea conditiilor impuse pentru aderare, chiar daca vom importa gaze naturale scumpe si vom exporta altele ieftine prin noul gazoduct.
Complicitatea Scajola - Seres
Revenind la intelegerea care se pune la cale cu vicepremierul qatarez, banuielile noastre se confirma cat se poate de clar, demascand adevaratele intentii din jurul gazoductului Constanta-Trieste.
Cat de curand, Romania si Qatar vor demara un studiu de fezabilitate, care sa stabileasca detaliile economico-financiare ale construirii unui terminal de gaze naturale in portul Constanta. Daca acesta se va concretiza, "de pe urma acestui proiect ar urma sa beneficieze mai multe state din centrul si sud-estul Europei - Romania, Bulgaria, Moldova, Serbia-Muntenegru, Croatia, Ungaria, Austria, Cehia, Slovacia", adica o piata regionala de peste 86 de milioane de locuitori, ceea ce nu-i deloc putin. Asadar, gazoductul poate fi foarte bine folosit pe traseul Constanta-Trieste si nu neaparat in sens invers, asa cum a incercat ministrul italian Claudio Scajola sa ne faca sa credem, dublat de o tacere vinovata la nivelul conducerii MEC. Adica, este cat se poate de posibil sa nu vina nici un fel gaz natural spre noi, pentru a ne proteja de monopolul rusesc la acest capitol, ci dimpotriva. N-ar fi exclus ca, pe langa cel care va tranzita tara spre alte state europene, sa exportam si noi din rezervele naturale, ramanand sa importam altul, la preturi mai mari, pentru consumul intern.
Urmeaza dezvaluiri senzationale
Tot ieri, MEC s-a precipitat sa mai dea un comunicat, "in urma unor informatii aparute in presa", fara a face o trimitere explicita la ZIUA. In acest document se precizeaza ca ministerul "nu doreste repetarea situatiei create in 1999, cand Romania a importat gaze ieftine de la o companie care achizitiona combustibilul din Ucraina. Ulterior s-a dovedit ca respectivele cantitati de gaze fusesera sustrase din conductele de transport detinute de Gazprom si care tranziteaza Ucraina".
ZIUA a subliniat in editia de miercuri faptul ca, in cateva zile, va prezenta documente edificatoare cu privire la faptul ca Romania a importat anul trecut gaze naturale din Rusia, la pretul de peste 250 USD/1000 mc, in vreme ce o firma romaneasca incerca importuri la preturi de referinta de 75 USD/1000 mc. Gazul natural a ramas la granita, deoarece autoritatile romane au interzis utilizarea conductelor nationale pentru transportul catre beneficiari. De asemenea, o alta firma incearca acum importul de gaze naturale de la Gasprom, la un pret undeva in jurul cifrei de 120 USD/1000 mc, in vreme ce ministrul Seres s-a jurat ca mai ieftin de 280 USD/1000 mc nu se poate. Ba chiar s-a aratat extrem de bucuros ca nu platim 300 USD/1000 mc, suma pe care a preconizat-o cu marinimie ANRGN, pe baza unor criterii absurde, pe care nimeni nu le intelege.
Ca sefii din MEC si unele grupuri de interese ce graviteaza in jurul acestuia sa nu doarma bine nici in urmatoarele nopti, pana cand vom face dezvaluirile promise, mai furnizam o informatie care sa le tulbure somnul. Gazele sustrase din conductele Gazprom au intrat in Romania, intr-adevar, insa n-au fost folosite de-ai nostri, intorcandu-se frumusel in Ucraina. Asa ca refuzul autoritatilor de a primi gaz ieftin devine si mai dubios.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.