Ambasadorul Republicii Algeriene Democratice si Populare in Romania, Abdelhamid Senouci Bereksi (foto), a acordat ziarului ZIUA un interviu pe tema tulburarilor iscate de publicarea unor caricaturi apreciate ca ofensatoare de lumea islamica.
Ambasadorul Republicii Algeriene Democratice si Populare in Romania, Abdelhamid Senouci Bereksi (foto), a acordat ziarului ZIUA un interviu pe tema tulburarilor iscate de publicarea unor caricaturi apreciate ca ofensatoare de lumea islamica.
Considerati ca scandalul caricaturilor cu profetul Mahomed, publicate recent intr-un cotidian danez, va influenta intr-un vreun fel relatiile, pe termen lung, intre crestini si musulmani?
Nu, cu siguranta nu. Nu consider ca subiectul caricaturilor va avea vreo influenta asupra Islamului, sau asupra religiei crestine. Caricaturile au dezvaluit existenta unui decalaj in ceea ce priveste intelegerea manifestata, dar nu reprezinta o amenintare nici la adresa Islamului nici la adresa crestinismului. Un aspect pozitiv poate fi identificat, totusi, in sensul ca desenele au evidentiat existenta unui decalaj cultural, resimtit, ce e drept, ca un cutremur. Cu toate acestea, pot fi extrase cateva aspecte pozitive: un cutremur este urmat intotdeauna de masuri precaute, astfel incat sa se evite, pe viitor, urmarile dezastruoase. In mod similiar, cutremurul provocat de caricaturi trebuie interpretat intr-o maniera pozitiva. S-a putut observa ca in multe state, inclusiv in Romania, dar si in Algeria, raspunsul oferit situatiei a fost unul deosebit de ponderat si responsabil.
Nu exista un conflict al civilizatiilor
Cum comentati nivelul la care se situeaza, in prezent, intelegerea manifestata de cele doua culturi, islamica si crestina, una la adresa celeilalte?
Exista, cu siguranta, un decalaj, iar acest decalaj trebuie recuperat nu prin violenta, ci prin dialog. Nu exista un "conflict al civilizatiilor" pentru ca persoanele civilizate nu ajung la conflicte, ci gasesc modalitati de a dialoga. Exista, intr-adevar, un decalaj cultural, care poate fi depasit numai prin educatie.
Din exterior, societatea islamica pare sa fie, in prezent, deosebit de activa din punct de vedere social. Cum vedeti societatea islamica in viitor?
Islam inseamna pace. Asadar, trecutul, prezentul si viitorul Islamului trebuie sa stea sub semnul pacii. Depinde de musulmani sa demonstreze aceasta, sa transmita mesajul potrivit.
Trei religii - un singur Dumnezeu
Religiile mozaica, crestina si islamica au multe in comun, insa prezinta, pe de alta parte, si multe diferente. Cum se explica aceasta?
Sincer, nu vad nici o diferenta pentru ca esenta lor este aceeasi: existenta unui singur Dumnezeu. Mai mult, le consider complementare. Trei religii, un singur Dumnezeu. Credinta in unicitatea Atotputernicului inseamna intelegerea cu adevarat a mesajului divin. Si consider ca nici iudaismul, nici crestinismul si nici Islamul nu invita la violenta sau la intoleranta. Acestea intervin numai cand oamenii denatureaza mesajul religiilor lor, iar aceasta reprezinta un adevarat pericol.
Unele voci sustin ca Islamul reprezinta o amenintare - este adevarat?
Nu, nu este deloc adevarat. Intr-adevar, se vorbeste despre islamofobie si cred ca aceasta nu reprezinta o amenintare la adresa musulmanilor, ci la adresa comunitatii internationale in sine, daca nu la adresa omenirii. Consider ca aceasta reprezinta o interpretare eronata a unei religii, un mod eronat de a intelege o religie. Pericolul cel mai mare il reprezinta existenta acelui decalaj cultural de care vorbeam mai devreme. Iar acest decalaj trebuie recuperat prin initierea unui dialog cultural, intre civilizatii, idei care, de altfel, sunt puse in practica in prezent, ceea ce reprezinta un lucru minunat. Aceasta coabitare nu ar trebui sa se petreaca numai la nivel formal, ci ar trebui promovata prin intermediul educatiei, astfel incat sa invatam sa acceptam diferentele de cultura existente. Sunt de parere ca aceasta reprezinta adevarata provocare a vremurilor noastre. Dialogul constituie, fara indoiala, o solutie.
Libertatea de exprimare versus credinta
Ce ar trebui facut pentru ca religiile lumii sa ajunga la un nivel de intelegere reciproca, astfel incat manifestarile extremiste sa fie excluse?
Problema caricaturilor nu s-a redus la libertatea de exprimare. Cu totii avem dreptul la opinie, indiferent de religie, asadar aceasta nu reprezinta o problema. Adevarata problema a fost credinta si modalitatea in care dreptul la libera exprimare se raporteaza la aceasta. Fiecare drept presupune o obligatie. Asadar, adevarata provocare o reprezinta acceptarea celuilalt, a diferentelor pe care le reprezinta. Extremismul nu are numai premise religioase, ci rezulta si din exercitarea unui drept in conditii improprii, respectiv exercitarea unui drept fara a tine seama de obligatiile pe care le presupune. Nu traim intr-o jungla, asadar legile junglei nu ar trebui sa se aplice in cazul nostru. Exista diferite modalitati de a comunica, iar acum, in era globalizarii, aceasta provocare a dialogului a devenit mai acuta ca niciodata. Trebuie sa fim deosebit de precauti pentru ca orice gest, oricat de neinsemnat, poate avea consecinte nefaste. De vreme ce o caricatura a putut provoca un adevarat cutremur, aceasta demonstreaza ca ceva nu merge bine. Desigur, cotidianul danez care a publicat desenele si-a cerut scuze si consider ca a inteles ca publicarea acestora a fost o greseala. Recent, la televiziunea algeriana a avut loc o dezbatere daca sa difuzeze sau nu imagini cu steagul Danemarcei in flacari. Ei bine, televiziunea algeriana a ales sa nu difuzeze aceste imagini, iar aceasta a constituit, din punctul meu de vedere, un gest deosebit de sensibil. Nu s-a dorit sa socheze. Consider ca acest episod al caricaturilor a ajutat la evidentierea necesitatii dialogului si a intelegerii reciproce.
Cum se prezinta stadiul relatiilor romano-algeriene si cum intentionati sa valorificati perioada mandatului de ambasador pe care il detineti?
Ma aflu aici de doar patru luni, ceea ce reprezinta o perioada destul de scurta, dar nu chiar atat de scurta pentru a nu aprecia Romania, ci scurta pentru a cunoaste cat mai multe persoane si pentru a vizita cat mai multe locuri. Misiunea unui ambasador este de a stabili cat mai multe relatii, asadar datoria mea este de a apropia Romania si Algeria. Desigur, comertul reprezinta un factor important, insa nu este suficient. Trebuie avute in vedere relatiile personale, dar si cele culturale. Exista unele initiative in acest sens de vreme ce consider ca este deosebit de important sa prezentam cultura algeriana in Romania, dar si cultura romana in Algeria. Comertul este, fara indoiala, important, dar reprezinta doar un aspect din multe altele. Asadar, dezvoltarea relatiilor culturale reprezinta provocarea care-mi este adresata si, pentru inceput, intentionez sa promovez, in mod special, literatura alegeriana. Desi relatiile romano-algeriene nu se situeaza, in prezent, la nivelul dorit, sunt optimist in privinta faptului ca acestea vor evolua pe viitor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin