Cel mult 70.000 de euro ar trebui sa aloce autoritatile romane pentru realizarea unui studiu stiintific in Delta Dunarii privind migratia pasarilor si gripa aviara. In luna februarie a acestui an, echipa Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pre

Cel mult 70.000 de euro ar trebui sa aloce autoritatile romane pentru realizarea unui studiu stiintific in Delta Dunarii privind migratia pasarilor si gripa aviara. In luna februarie a acestui an, echipa Organizatiei Mondiale a Sanatatii, prezenta in Romania, a recomandat efectuarea unui asemenea studiu. Pana in prezent, autoritatile romane nu au iesit cu nici o declaratie in acest sens. ''Nu este o noutate faptul ca pasarile migratoare au un rol important in raspandirea gripei aviare, insa pentru a sti cat mai multe lucruri este necesar un studiu stiintific in Delta Dunarii, care este o zona umeda si de trecere si cuibarit pentru pasarile migratoare. Mai devreme sau mai tarziu, Romania va trebui sa aiba centre permanente de studiu a migratiei. Astfel de centre sunt in toate tarile Uniunii Europene'', ne-a declarat Dan Hulea, directorul executiv al Societatii Ornitologice Romane. Acesta a precizat ca ''in Romania, un prim centru trebuie infiintat in zona Deltei Dunarii. Anul trecut, in lunile noiembrie si decembrie, au fost impuscate in Delta Dunarii aproape 100 de pasari migratoare cu scopul de a stabili daca au sau nu gripa aviara. Nici una dintre pasarile impuscate nu avea gripa aviara. Dar, acest gen de <>, daca putem spune asa, nu este relevant. Oricum, gripa aviara va mai dura in Romania, iar faptul ca nu s-a realizat un studiu stiintific este intolerabil''.

Echipamente de prindere si inele pentru migratoare

Pe langa sumele cheltuite pentru stingerea focarelor de gripa aviara din Romania, suma ce ar trebui alocata studiului este infima: ''Echipamentele pentru prinderea a cateva mii de pasari migratoare, aplicarea de inele in dreptul ghearelor si plata salariilor a sase specialisti care s-ar putea ocupa de aceste lucruri necesita anual intre 50.000 si 70.000 de euro. Aceasta in conditiile in care de la aparitia gripei aviare in Romania si pana in prezent s-au cheltuit milioane de euro pentru incinerarea pasarilor din gospodariile oamenilor, vaccinarea persoanelor din focarele de gripa aviara, crearea de filtre si despagubiri acordate localnicilor ale caror pasari au fost incinerate''.
Potrivit declaratiilor lui Dan Hulea, pentru fiecare specie de pasare migratoare este necesar un anumit tip de capcana: ''Nu inseamna ca vor fi prinse toate pasarile migratoare care trec prin Delta Dunarii.
Vor fi prinse numeroase exemplare din fiecare specie. Dupa prindere, li se iau probe de sange pentru identificarea gripei aviare. Daca la analize nu apare virusul, pasarilor li se pun inele, apoi sunt eliberate.
Echipamentele de prindere si inelele le putem achizitiona din strainatate. Fiecare inel ar urma sa aiba marca Romaniei, astfel incat daca o pasare este gasita moarta din cauza gripei aviare in alta tara, se va sti, pe baza inelului, ca a trecut prin Romania si ca aici nu avea virusul.
Se va sti, insa, ca undeva pe traseu s-a imbolnavit si, se va putea stabili cu aproximatie si in ce zona s-ar fi putut imbolnavi.
Asa cum daca o pasare inelata, spre exemplu, in Rusia este depistata, in Romania, cu gripa aviara se va sti ca undeva pe traseu s-a imbolnavit. Asa incepem sa strangem mai multe date''.
In tara noastra sunt necesare cel putin trei centre permanente de studiu a migratiei: in zona Deltei Dunarii, in zona Moldovei - la granita cu Republica Moldova si in zona Calarasi. Referitor la realizarea unui studiu stiintific in Delta Dunarii, Dan Hulea a precizat ca Societatea Ornitologica Romana si partenerii francezi au depus la UE un proiect privind realizarea unui asemenea studiu: ''In acelasi timp, conform ultimelor informatii pe care le detin, nu este exclus ca si Guvernul Romaniei sa aloce un miliard de lei pe urmatorii doi ani pentru acest studiu stiintific''. In opinia sa, aceste studii ar trebui efectuate anual.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.