Primii actionari ai Fondului Proprietatea au recunoscut ieri, cu ocazia ceremoniei in care le-au fost inmanate actiunile, ca nu stiu ce este bursa. La Palatul Victoria, sapte persoane, proprietari ale caror case nationalizate in perioada regimului co
Primii actionari ai Fondului Proprietatea au recunoscut ieri, cu ocazia ceremoniei in care le-au fost inmanate actiunile, ca nu stiu ce este bursa. La Palatul Victoria, sapte persoane, proprietari ale caror case nationalizate in perioada regimului comunist nu pot fi retrocedate, au primit de la premierul Calin Popescu Tariceanu, actiunile la Fondul Proprietatea. Printre cei sapte, selectati in ordinea dosarelor depuse, se numara un bulibasa, un politist si un pensionar. La scurta ceremonie de inmanare a certificatelor de actionari au participat, alaturi de premier, reprezentanti ai tuturor institutiilor importante implicate in functionarea Fondului Proprietatea. Valoarea totala a certificatelor inmanate acestora se cifreaza la 8,7 milioane lei (circa 2,4 milioane euro). Unul dintre primii actionari a fost bulibasa Badea Gheorghe, care a precizat cu mandrie ca are 10 copii si 58 de nepoti si "stapaneste" populatia roma din sapte comune. "Eu fac liniste de la A la Z si potolesc pe fiecare la locul lui", a afirmat bulibasa. El a primit actiunile in schimbul unei vile care i-a fost confiscata in regimul comunist si care in 1986 valora, potrivit propriilor estimari, 211.000 lei vechi. Bulibasa a recunoscut ca nu cunoaste mecanismele de functionare a bursei si nu stie cum isi poate valorifica titlurile pe piata de capital. "Tata, deocamdata nu stiu mai nimic despre bursa, dar o sa-l intreb si eu pe ala, pe celalalt si ma dumiresc", a spus Badea Gheorghe. Si ceilalti actionari au marturisit ca se confrunta cu aceeasi problema, unul dintre acestia, care a revendicat o fosta fabrica de paine din vecinatatea Palatului Victoria, afirmand ca va consulta mai multi brokeri despre care a auzit ca "se pricep la astfel de lucruri si dau sfaturi bune". Un alt nou actionar, pensionar, a declarat ca este decis sa isi vanda actiunile pentru a-si ingriji sanatatea cu banii pe care ii va obtine in schimbul titlurilor.
Un gest reparatoriu
Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca decizia Guvernului de a acorda actiuni in schimbul unor imobile nationalizate trebuie inteleasa ca un gest reparatoriu necesar fata de persoanele care si-au pierdut averea in timpul regimului comunist. El a amintit ca Romania a parcurs o perioada dificila la inceputul anilor 90, "cand numai enuntarea dreptului la proprietate starnea o adversitate de neimaginat". "Au fost acuzatii de care astazi ne putem aduce aminte, probabil amuzandu-ne: <<Nu ne vindem tara! Au venit inapoi mosierii!>>. Am avut mare ghinion ca acea clasa politica ce a condus Romania in anii '90 a inteles sa faca sa prevaleze mai degraba lupta de clasa si nu lupta pentru principiile democratice", a spus Tariceanu. Fondul Proprietatea a fost creat in 2005 pentru despagubirea fostilor proprietari de imobile deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura bunurile confiscate si care vor primi in schimb actiuni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.