Un apel pentru condamnarea comunismului va fi citit astazi la sediul Grupului pentru Dialog Social de catre actorul Victor Rebengiuc (foto). Apelul, alcatuit si promovat de Sorin Iliesiu va fi lansat la orele 13:00, urmand sa fie transmis si presedin
Un apel pentru condamnarea comunismului va fi citit astazi la sediul Grupului pentru Dialog Social de catre actorul Victor Rebengiuc (foto). Apelul, alcatuit si promovat de Sorin Iliesiu va fi lansat la orele 13:00, urmand sa fie transmis si presedintelui Romaniei Traian Basescu impreuna cu un Raport asupra crimelor comunislui din Romanie. Pana in prezent apelul a fost semnat de 323 de personalitati culturale romanesti.
Apelul lui Sorin Iliesiu adresat presedintelui Basescu arata ca: "La 16 ani de la Proclamatia de la Timisoara care a consacrat idealurile anticomuniste ale revolutiei romane din decembrie 1989, va solicitam in mod ferm sa condamnati regimul comunist din Romania ca nelegitim si criminal. Aceasta solicitare a fost exprimata de societatea civila inca din 1990 si este in consens cu Rezolutia 1481 adoptata la data de 25 ianuarie 2006 de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei privind necesitatea condamnarii crimelor comise de regimurile comuniste totalitare".
Necesitatea condamnarii comunismului din Romania este motivata astfel: "Aceste crime trebuie condamnate nu doar pentru a raspunde unei recomandari a Consiliului Europei, ci pentru a raspunde vointei poporului roman manifestata inca din primele ceasuri ale revolutiei anticomuniste. Incepand din 1990, condamnarea comunismului de catre societatea civila s-a concretizat intr-un volum urias de marturii si documente: mii de studii si sinteze ale istoricilor, mii de carti de marturii, sute de filme documentare cu marturii filmate, zeci de mii de ore cu inregistrari audio, nenumarate materiale publicate in ziare, reviste si pe Internet. Dupa 1990, Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania a denuntat crimele Securitatii prin actiuni in justitie, a initiat proiectele Legii deconspirarii Securitatii (1993) si Legii lustratiei (1994), inaltand totodata pe intreg cuprinsul tarii monumente inchinate memoriei victimelor. Mentionam ca Romania este prima tara in care exista, creat de societatea civila, un Memorial al Victimelor Comunismului, infiintat la Sighet in 1994, luat sub egida sa de Consiliul Europei si declarat de Parlamentul Romaniei ansamblu de interes national. In 1998 Consiliul Europei il considera printre primele trei locuri de pastrare a memoriei continentului, alaturi de Memorialul de la Auschwitz si Memorialul Pacii din Franta". (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.