Un teren din apropierea cetatii Costesti-Blidaru, pe care isi desfasurau activitatea arheologii de la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, a devenit subiect de disputa intre proprietarul aparut din senin si autoritatile judetene. Hunedorean

Un teren din apropierea cetatii Costesti-Blidaru, pe care isi desfasurau activitatea arheologii de la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, a devenit subiect de disputa intre proprietarul aparut din senin si autoritatile judetene. Hunedoreanul sustine ca are acte de proprietate pe ceea ce figura in actele de la primarie ca pasune, iar reprezentantii muzeului sustin ca cetatea se afla pe lista UNESCO, iar problema trebuie solutionata prin despagubirea proprietarului.
Cetatea, care facea parte din principalul nucleu al sistemului defensiv antiroman din zona Muntilor Orastiei, este situata pe platoul Blidaru si are doua parti, ambele inconjurate de ziduri lucrate din piatra fasonata. Stoicoiu Savu, dintr-o localitate situata in Muntii Orastiei, a depus, la politie, o plangere impotriva arheologilor care i-au incalcat proprietatea fara sa-i ceara acordul, pentru a face sapaturi.
"Pe acest teren se fac sapaturi de mai multi ani, insa abia acum a aparut un proprietar, care fie a uitat pur si simplu de pasune, fie a fost sesizat recent ca are o proprietate", a declarat directorul general al Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, Marcel Morar.
Pentru ca terenul nu figura pana acum ca avand proprietar, Primaria comunei Orastioara de Sus, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva si autoritatile judetene au fost puse in situatia de a opri sapaturile, dupa ce Savu a prezentat acte din care rezulta ca este proprietarul terenului pe care se afla o parte a cetatii dacice. Sapaturile vor continua numai daca, pana la solutionarea cazului, hunedoreanul va fi de acord, tacit, ca arheologii sa patrunda pe proprietatea lui pentru a-si continua munca, dupa cum a mai afirmat Marcel Morar.

Expropriere sau despagubiri?

Desi omul are acte de proprietate, primarul comunei Orastioara de Sus, Aurel Tamasoiu, se simte coplesit de situatie. "Nu stim cum sa procedam cu acest cetatean, care are drept asupra terenului. Nu e vorba de revendicarea suprafatei, pentru ca in aceasta zona nu s-a facut colectivizare, insa e clar ca cetatea nu poate fi daramata, pentru ca este un bun al statului. Autoritatile judetene si muzeul trebuie sa gaseasca solutia", a afirmat primarul Tamasoiu. Directorul general al Muzeului din Deva, Marcel Morar, sustine ca muzeul poate oferi doar solutii, fiindca nu dispune de fondurile necesare pentru a rezolva problema. "Noi avem doua variante. Una ar fi cea de expropriere, pentru ca cetatea Costesti-Blidaru se afla pe listele Unesco. Cea de-a doua propunere este asemanatoare situatiei pe care a rezolvat-o Ministerul Culturii. Mai exista un precedent de acest gen, la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, unde Ministerul Culturii a aprobat sume importante pentru achizitionarea terenurilor de la sateni, in vederea efectuarii de sapaturi arheologice", a afirmat Marcel Morar, adaugand ca indiferent care ar fi solutia de rezolvare, vor fi purtate negocieri cu persoana care detine pamantul de sub cetatea dacica in vederea despagubirii acesteia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.