Controlul democratic al serviciilor de informatii in climatul actual de securitate reprezinta miza eforturilor de reformare a acestor institutii, conform oficialilor care au participat, ieri, la deschiderea cursului de pregatire "Reforma serviciilor
Controlul democratic al serviciilor de informatii in climatul actual de securitate reprezinta miza eforturilor de reformare a acestor institutii, conform oficialilor care au participat, ieri, la deschiderea cursului de pregatire "Reforma serviciilor de informatii si democratia". Cursul a fost organizat de Administratia Prezidentiala, Biroul pentru cooperare in domeniul apararii al Ambasadei SUA, Asociatia George C. Marshall - Romania si Ministerul Administratiei si Internelor, la sediul Academiei de Politie.
Ofiterii de informatii ar trebui sa aiba dreptul de a desfasura activitati premergatoare urmaririi penale in anumite cazuri, cu precadere in combaterea terorismului, a declarat chestorul-sef Virgil Ardelean, seful Directiei de Informatii si Protectie Interna a Politiei.
El a precizat, in raspuns la o intrebare referitoare la sporirea competentelor ofiterilor de informatii, ca aceasta este "o miza importanta", iar Romania trebuie sa gaseasca varianta cea mai buna, avand in vedere ca, pe de-o parte, exista o recomandare a Consiliului Europei (CoE) impotriva acestor prerogative, in timp ce in Statele Unite si Marea Britanie, "punctual, ofiterii pot desfasura parte din activitatile premergatoare ale urmaririi penale". Virgil Ardelean a apreciat ca "de exemplu, in combaterea terorismului, ofiterul trebuie sa aiba acest drept". Ardelean a insistat asupra controlului democratic prin trei piloni: control parlamentar, prevederi legislative si mass-media.
Profesionalizarea serviciilor secrete
Potrivit discursului presedintelui Traian Basescu, citit de Claudiu Saftoiu, "cel mai important pas in stabilirea controlului democratic asupra serviciilor este crearea cadrului juridic", fiind esentiale stabilirea relatiilor intre factorul politic si serviciile de informatii, volumul si structurarea resurselor atribuite si gasirea raportului optimal intre elementele civile si militare.
Din acest punct de vedere, problema principala tine de "cine si cum" exercita acest control deoarece, daca acest control este prea strans, exista riscul ca serviciile sa nu-si mai poata indeplini misiunea, iar daca este mai putin strans, atunci nu poate fi ignorat riscul comiterii de abuzuri. Prin urmare, potrivit presedintelui, apare "necesitate profesionalizarii serviciilor de informatii".
De asemenea, Saftoiu a recunoscut ca presa joaca un rol important in asigurarea controlului democratic asupra serviciilor de informatii, insa a subliniat ca "o transparenta exagerata este daunatoare".
Politicienii s-au folosit de servicii
"Avem nevoie de servicii secrete, avem nevoie sa le dam puteri sporite, dar trebuie sa existe si un control pe masura", a afirmat, la randul sau, Romeo Raicu. El a recunoscut ca, in prezent, "planeaza banuiala, inclusiv asupra membrilor comisiilor parlamentare, ca nu vor reusi sa exercite acest control in mod eficient" si a adaugat ca "este foarte clar ca in ultimii 16 ani au existat oameni politici nedovediti, dar banuiti, care au incercat sa foloseasca serviciile" pentru propriile interese.
Anterior, presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, Mihai Stanisoara, a subliniat ca parlamentarii au un rol foarte important, fiind nevoie ca ei sa dea dovada de "o foarte buna cunoastere a domeniului", lucru posibil numai prin dialog permanent si deschis intre toti cei implicati. "Un parlamentar informat, care se bucura de sprijinul opiniei publice, poate explica mai bine activitatea serviciilor de informatii si se poate asigura ca acestea isi indeplinesc mandatul", a adaugat el. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.