Ministerul de Externe va cere Biroului Permanent retragerea din dezbaterea Camerei Deputatilor a Ordonantei "Gojdu". MAE revine astfel asupra unui acord semnat chiar de ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, pe 20 octombrie 2005. Este vorba de

Ministerul de Externe va cere Biroului Permanent retragerea din dezbaterea Camerei Deputatilor a Ordonantei "Gojdu". MAE revine astfel asupra unui acord semnat chiar de ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, pe 20 octombrie 2005. Este vorba de acordul romano-ungar privind infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare Gojdu. Fundatia urma sa gestioneze patrimoniul lasat de filantropul Emanuil Gojdu pentru sprijinirea studiilor romanilor din Transilvania si Ungaria.
Acordul a provocat nemultumirea Bisericii Ortodoxe Romane si a Academiei Romane, care au cerut Parlamentului sa nu ratifice Acordul Gojdu. Imobilele din cadrul "Curtilor Gojdu" din Budapesta sunt estimate la 12 milioane de dolari, iar fondurile fundatiei care a functionat in perioada 1870-1917 si care sunt blocate in banci sunt cifrate, conform unor informatii neoficiale, la aproximativ un miliard de dolari.
Biserica sustine ca acordul incalca drepturile fundatiei "Gojdu" din Sibiu, aflata in administrarea BOR, si blocheaza incercarile de recuperare in justitie a bunurilor confiscate de statul maghiar in 1952. In plus, recenta intelegere se refera doar la sprijinirea romanilor din Ungaria, in timp ce tinerii din Ardeal nu vor mai putea beneficia de prevederile testamentului lui Gojdu.

MAE da inapoi in fata protestelor

Acordul a fost criticat vehement si in Parlament, singurele partide care il sustin fiind UDMR si PNL. In schimb, PD, PRM, PC si PSD acuza Guvernul ca a renuntat la o parte din bunurile care i se cuveneau de drept prin Tratatul de la Trianon si Acordul ungaro-roman din 1937. Comisia de politica externa a avizat pozitiv Ordonanta de ratificare, dar Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a recomandat plenului sa respinga textul in forma actuala. Unele fete bisericesti au creat o presiune suplimentara afirmand ca BOR isi va cauta dreptatea la Curtea de la Haga. In schimb, liderii UDMR au atras atentia ca neratificarea unui angajament international poate duce la pierderi de credibilitate a Romaniei.
Ieri, Ministerul de Externe a facut primul pas in directia detensionarii situatiei prin anuntul ca Ordonanta va fi retrasa pentru consultari suplimentare cu societatea civila. La dezbaterea publica legata de succesiunea lui Emanuil Gojdu vor fi invitati reprezentanti ai ONG-urilor, mass-media, Bisericii Ortodoxe Romane si ai Academiei Romane. Acum, Ministerul de Externe cauta sa obtina un consens atat in randurile societatii civile, dar si ale partidelor, deoarece Acordul este considerat ca foarte important in cadrul relatiilor bilaterale romano-ungare. Pe de alta parte, MAE vrea sa se asigure acum ca drepturile succesorilor lui Gojdu sunt respectate, iar prevederile testamentare vor fi aplicate in continuare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.