Cresterea economica a Romaniei se va accelera cu 0,5% pana la nivelul de 4,5 puncte procentuale, precizeaza un raport publicat ieri de Economist Intelligence Unit. Cresterea se va produce, potrivit specialistilor britanici, pe fondul reducerii avansu

Cresterea economica a Romaniei se va accelera cu 0,5% pana la nivelul de 4,5 puncte procentuale, precizeaza un raport publicat ieri de Economist Intelligence Unit. Cresterea se va produce, potrivit specialistilor britanici, pe fondul reducerii avansului consumului privat. Analistii institutului britanic apreciaza ca avansul semnificativ al consumului, favorizat de importuri, nu este sustenabil. Astfel, Produsul Intern Brut este prognozat sa creasca cu 4,5% in 2006, usor mai rapid decat nivelul de 4% estimat pentru anul trecut. Obiectivul Guvernului privind cresterea economica din acest an este de 6%. Avansul economic prognozat de EIU pentru Romania in acest an este sub media din statele europene in tranzitie, de 5,2%.

Inasprirea politicii fiscale, o prioritate

Prognoza EIU pentru 2006 se bazeaza pe diminuarea semnificativa a cresterii consumului privat, ca efect al politicilor fiscale si monetare. Economistii britanici spun ca principalul risc in ceea ce priveste aceasta prognoza este ca masurile de inasprire a politicilor fiscale si monetare sa fie introduse prea tarziu sau sa se dovedeasca insuficiente. In acest caz, consumul va creste peste estimari, iar cresterea economica din 2006 va fi mai rapida, dar mai putin echilibrata. Potrivit EIU, probabilitatea unei astfel de evolutii este relativ ridicata, avand in vedere neintelegerile din ce in ce mai evidente in privinta politicii economice dintre partidele aflate la guvernare, care diminueaza capacitatea de a pune in aplicare masuri coerente. Prezenti la Bucuresti pentru o evaluare a situatiei economice a Romaniei, reprezentantii Fondului Monetar International considerau ca "politica fiscala restrictiva ar trebui sa ramana punctul central al strategiei macroeconomice a Romaniei". Politica fiscala ar trebui sa vizeze contracararea excesului de cerere si, pe termen mediu, plasarea finantelor publice pe o traiectorie sustenabila. In acest scop, misiunea incurajeaza obiectivul de realizare a unui buget echilibrat pe 2006 si de obtinere a unor surplusuri pe termen mediu, in paralel cu asigurarea unui spatiu amplu pentru cheltuielile de capital, subliniaza raportul preliminar al FMI. Conform aprecierilor Fondului, urmatoarele optiuni ar putea fi avute in vedere: majorarea TVA, reconsiderarea nivelului cotei unice de impozitare, extinderea bazei de impozitare, majorarea taxelor administrative, majorarea impozitelor pe proprietate si imbunatatirea administrarii veniturilor.

Coface: avansul economic pe 2006 nu va trece de 4,4%

Romania va inregistra o crestere economica de 4,4% la finele acestui an, fata de 4,6% in 2005, in timp ce rata inflatiei va scadea de la 8,8% la 7,1%, conform estimarilor agentiei de evaluare Coface din Franta, mai putin optimiste decat previziunile Guvernului. Autoritatile de la Bucuresti nu au comunicat pana in prezent datele privind cresterea economnica din 2005. Ministrul de stat Gheorghe Pogea a declarat insa recent ca avansul economic din 2005 a fost de 4,2-4,5%, in timp ce viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa, a estimat o crestere economica de 4,5%-5% din PIB. Prognozele macroeconomice avute in vedere de autoritati la fundamentarea bugetului de stat pentru 2006 includ o crestere economica de 6% in acest an. De asemenea, tinta de inflatie vizata de Banca Nationala pentru acest an este de 5%, plus/minus un punct procentual. Institutul National de Statistica a raportat pentru anul 2005 o rata a inflatiei la sfarsit de an de 8,6%, peste valoarea superioara a intervalului vizat de banca centrala, de 6,5%-8,5%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.