Fostul secretar de stat in Ministerul Economiei, deputatul PSD Iulian Iancu, a declarat ca privatizarea companiei Romgaz este inoportuna in conditiile in care pe piata internationala se exercita "o presiune uriasa pentru cresterea pretului petrolului
Fostul secretar de stat in Ministerul Economiei, deputatul PSD Iulian Iancu, a declarat ca privatizarea companiei Romgaz este inoportuna in conditiile in care pe piata internationala se exercita "o presiune uriasa pentru cresterea pretului petrolului". Iancu estimeaza ca aceasta crestere va ajunge la 35%, motiv suficient ca statul roman sa pastreze controlul unei parghii importante prin care poate limita efectele cresterii asupra populatiei si consumatorilor industriali. Simultan cu aceasta cerere, Iancu a solicitat si stoparea majorarilor tarifare preconizate de Executiv deoarece deja 40% din populatia Romaniei nu mai poate sa plateasca facturile la intretinere si la gaze naturale. In plus, o serie de agenti economici au inregistrat pierderi din cauza scaderii presiunii la gaze in timpul iernii. Iancu a intocmit un adevarat rechizitoriu la adresa politicii energetice a Guvernului, acuzat ca a permis ca Romania sa fie lasata in afara rutelor de tranzit majore pentru combustibil din Europa. Proiectul de crestere cu 10% a pretului gazelor din productia interna in luna martie si cu inca 20% in octombrie nu poate fi justificat, deoarece majorarile au fost convenite cu Uniunea Europeana numai in contextul unui grad rezonabil de suportabilitate din partea populatiei: "Ii solicitam explicit primului-ministru sa stopeze orice crestere la producatorul de gaze naturale din productia interna pe metoda ajustarii deoarece nici una din conditiile realizate in momentul inchiderii negocierii Capitolului 14-Energie nu mai este respectata astazi". Reprezentantul PSD a cerut explicatii premierului Tariceanu pentru faptul ca 50% din energia ieftina a tarii a fost exportata in anul 2005, in timp ce consumatorii si agentii economici au platit "unul dintre cele mai mari preturi la gazele naturale din Europa".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.