Normele de aplicare a Legii privind institutiile financiare nonbancare ar putea stabili un plafon pentru gradul de indatorare al clientilor persoane fizice, a declarat ieri prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, ci
Normele de aplicare a Legii privind institutiile financiare nonbancare ar putea stabili un plafon pentru gradul de indatorare al clientilor persoane fizice, a declarat ieri prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, citat de Mediafax. "Institutiile financiare nonbancare vor intra, cel mai probabil, si sub incidenta Biroului de Credit. Nu stiu cum vor fi normele, dar va trebui sa existe si un nivel de plafonare pentru gradul de indatorare al populatiei", a afirmat Georgescu, prezent la un seminar pe teme economice. In cazul bancilor, normele prudentiale stabilesc un nivel maxim de indatorare reprezentand 40% din veniturile unui client. La sfarsitul lunii lunii ianuarie, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care reglementeaza activitatea institutiilor financiare nebancare, printre care se numara societatile de leasing si cele de credit de consum. Ordonanta prevede ca BNR este singura autoritate in masura sa decida daca activitatea desfasurata de o entitate este de natura activitatii de creditare si intra sub incidenta acestui act normativ. Asociatia Societatilor de Leasing din Romania a propus ulterior bancii centrale sa colaboreze la elaborarea normelor metodologice de aplicare a ordonantei. Reprezentantii Asociatiei au apreciat ca noile reglementari vor ingreuna activitatea firmelor de profil si au criticat unele prevederi, in special restrictiile la finantarea prin emiterea de obligatiuni. Piata nationala de leasing a fost estimata la circa doua miliarde de euro la sfarsitul anului 2005.
Referitor la creditele bancare pentru populatie, oficialul BNR apreciaza ca acestea vor creste si in acest an, in termeni reali, dar ritmul va fi cel mult la nivelul din 2005. Oficialul bancii centrale a estimat ca volumul total al creditului (finantari acordate populatiei si firmelor, exclusiv institutiile publice - n.r.) va depasi la sfarsitul acestui an nivelul de 24% din PIB, comparativ cu 22% din PIB in 2005. Potrivit datelor BNR, Creditul neguvernamental a crescut anul trecut cu 45,3% (33,8% in termeni reali), la 60,673 miliarde de lei. In ceea ce priveste finantarile acordate populatiei, creditele in lei s-au majorat in termeni nominali cu 86,1% in 2005 comparativ cu 2004, pana la 11,948 miliarde de lei, iar cele in valuta exprimate in lei au consemnat un avans nominal de 72,8%, la 9,423 miliarde de lei. Banca centrala a introdus in ultimii ani masuri pentru limitarea creditelor, in special a celor in valuta, considerand ca avansul semnificativ al creditarii are ca efect accentuarea unor dezechilibre macroeconomice, cum ar fi deficitul de cont curent. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.