Listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este posibil sa mai intarzie, a declarat ieri directorul general al BVB, Stere Farmache. El a precizat ca exista o prevedere legala conform careia, inainte de listarea Fondului, societ
Listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este posibil sa mai intarzie, a declarat ieri directorul general al BVB, Stere Farmache. El a precizat ca exista o prevedere legala conform careia, inainte de listarea Fondului, societatile din portofoliul sau trebuie sa fi demarat oferte publice de vanzare de actiuni, iar practica in materie de oferte publice arata ca acest proces dureaza in medie cel putin sase luni. "Nu inseamna neaparat ca Fondul Proprietatea nu va fi listat la bursa in 2006", a spus directorul BVB, care a explicat ca listarea Fondului nu este conditionata de listarea societatilor din portofoliu, ci de faptul ca acestea sa demareze ofertele publice. Potrivit lui Farmache, pana acum nu s-a facut nimic pentru demararea procesului de admitere la tranzactionare a societatilor Fondului, in aceasta situatie aflandu-se spre exemplu CEC, RomTelecom sau companiile de utilitati.
La randul sau insa, Nicolae Ivan, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea a declarat, printr-un comunicat de presa, ca va face toate demesurile pentru derularea eficienta a intregului proces pentru ca Fondul sa devina operational. Potrivit acestuia, exista o presiune sociala pentru a oferi fostilor proprietari modalitati eficiente de valorificare a proprietatilor la valoarea reala. Pentru a imbunatati transparenta, in cadrul Consiliului au fost invitate doua personalitati cu statut de directori independenti. "Este vorba despre Roberto Musneci, presedinte al Camerei de Comert Americane din Romania si James Currie, director in board-ul Royal Bank of Scotland", a precizat Ivan. El declara recent ca actiunile Fondului vor fi listate la Bursa de la Bucuresti la jumatatea acestui an si la o bursa internationala la sfarsitul anului.
Fondul are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti, capitalul sau social fiind la momentul prezent de 3,9 miliarde de euro. Farmache a precizat ca atunci cand va fi depusa aplicatia de admitere la tranzactionare trebuie sa fie clare o serie de aspecte - activele din portofoliu, transparenta maxima si lista cu primii actionari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.