Reprezentantii a patru organizatii media s-au adunat, ieri, in fata Parchetului instantei supreme, pentru a protesta fata de ancheta procurorilor in cazul scurgerii de informatii clasificate ale armatei, in care au fost pusi sub invinuire jurnalisti
Reprezentantii a patru organizatii media s-au adunat, ieri, in fata Parchetului instantei supreme, pentru a protesta fata de ancheta procurorilor in cazul scurgerii de informatii clasificate ale armatei, in care au fost pusi sub invinuire jurnalistii Marian Garleanu si Sebastian Oancea. Conventia Organizatiilor de Media, Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu, Centrul de Jurnalism Independent si Uniunea sindicala MediaSind au organizat un "targ" de informatii secrete. Multi dintre ziaristi prezenti in fata Parchetului General purtau inscriptii pe care se puteau citi texte precum "Cumpar arhiva securitatii" sau "Schimb informatii clasificate", pe care le purtau la vedere. Cei prezenti ieri la targ" au declarat ca procurorii nu pot obliga jurnalistii sa-si dezvaluie sursele sau informatiile adunate, sa-si expuna calculatoarele personale sau alte instrumente de lucru "doar pentru ca structurile specializate in protectia informatiilor clasificate, platite din bani publici, nu si-au facut datoria". De asemenea, au sustinut ca anchetarea, invinuirea si arestarea unor ziaristi care au intrat in posesia unor documente presupuse a fi secrete de stat este abuziva si nelegala. In sustinerea acuzatiilor lor, jurnalistii au invocat jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, potrivit careia orice informatie secreta devenita publica nu mai poate fi retrasa sau re-clasificata, iar autorii diseminarii ei nu pot fi pedepsiti.
"Tara condusa de militari, legi redactate de securisti"
Liviu Mihaiu, jurnalist la Academia Catavencu, prezent si el la protestul de la Parchetul General, a criticat dur Legea privind siguranta nationala, elaborata in 1991, inaintea Constitutiei, sustinand ca actul normativ a fost redactat de securisti. "Traim intr-o tara condusa de militari, cu legi redactate de securisti", a spus Mihaiu. El a aratat ca, potrivit CEDO, odata ce o informatie a iesit din sfera secreta - fapt implinit in momentul in care datele/informatiile au intrat in posesia presei - informatia isi pierde caracterul secret, iar acesta nu mai poate fi re-obtinut. Potrivit lui Mihaiu, de la Parchetul General pana la Curtea Europeana a Drepturilor Omului ne mai desparte o integrare. "Cercetarea ziaristilor va fi semnalata in Raportul de tara din luna mai al Parlamentului European. Traim intr-o tara condusa de militari, si Ilie Botos este militar, pe niste legi facute de niste securisti. Avem o mixtura foarte interesanta intre guvernarea militarilor si legislatia facuta de securisti. Parchetul General ar trebui sa-si ceara scuze pentru invinuirea ziaristilor. Informatii secrete am distribuit si noi la acest targ, sunt obiective militare, le gasiti pe Internet. Parchetul General nu este o institutie independenta", a mai spus Liviu Mihaiu.
Hartuiti de jandarmi
Reprezentantii Agentiei de Monitorizare a Presei au depus, ieri, la Parchetul instantei supreme, un set de documente clasificate adunate la "targul" desfasurat la usa institutiei, protestand fata de anchetarea unor jurnalisti acuzati ca au intrat in posesia unor astfel de materiale. Reprezentantii AMP au intampinat si probleme pe parcursul manifestarii, acestia fiind legitimati de personalul de paza al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Jandarmii i-au acuzat pe activistii ONG ca nu ar avea autorizatie pentru "adunarea publica" pe care au organizat-o. Liana Ganea, coordonatorul de programe al organizatiei, a depus un plic continand documente secrete culese de pe Internet, primind de la registratura institutiei un numar de inregistrare. Pe langa documentele clasificate inmanate procurorilor, reprezentantii AMP le-au mai dat acestora si o lista cu numele si semnaturile catorva zeci de jurnalisti care s-au autodenuntat recunoscand ca au "umblat" cu documente clasificate. "Am demonstrat, prin aceasta manifestare, ca documentele secrete pot scapa autoritatilor si, din acel moment, ele devin publice. Am gasit pe Internet harti militare, poze din satelit ale unor astfel de obiective, deci ele exista, sunt publice pentru orice utilizator de Internet. Dorim modificarea legii - in opinia noastra in profund dezacord cu normele europene - in baza careia colegii nostri din Vrancea sunt audiati la Parchet", a declarat Liana Ganea.
Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, i-a acuzat, ieri, pe Marian Garleanu si Sebastian Oancea ca au vrut sa vanda CD-ul cu informatii secrete ale MApN unor ambasade straine. Garleanu a declarat, citat de Rompres: "Presedintele Basescu stie clar ce ziarist a incercat sa vanda CD-ul sau, nu stiu, sa se duca cu el la o ambasada. Daca voia sa-l vanda sau nu e problema ziaristului"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.