Scandalul bustului criminalului de razboi Wass Albert amplasat in parcul central din Odorheiul Secuiesc cu numele "Secuiul ratacitor" ia amploare. Monumentul amintit sfideaza, alaturi de alte doua statui expuse in biserica reformata din Lunca Muresul
Scandalul bustului criminalului de razboi Wass Albert amplasat in parcul central din Odorheiul Secuiesc cu numele "Secuiul ratacitor" ia amploare. Monumentul amintit sfideaza, alaturi de alte doua statui expuse in biserica reformata din Lunca Muresului si in biserica catolica din Reghin, prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 31 din 13 martie 2002 cu privire la interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii.
Baronul Wass Albert a participat la uciderea a 14 romani si evrei din satele Sucutard si Muresenii de Campie (Cluj), in anii ocupatiei maghiare, fapt pentru care a fost condamnat la moarte in contumacie de catre Tribunalul Cluj in anul 1946.
Mentinerea in spatii publice (parcul din Odorheiul Secuiesc, biserica reformata din Lunca Muresului si biserica catolica din Reghin) a statuilor unui criminal de razboi nu a impresionat prea tare Ministerul Administratiei si Internelor care a ezitat sa ne transmita o pozitie oficiala, insa o serie intreaga de asociatii au luat pozitie fata de aceasta incalcare a legilor romanesti, in urma unui articol documentat aparut in ziarul ZIUA.
Institutul "Elie Wiesel" protesteaza
Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" (INSHREW) si-a manifestat ingrijorarea fata de faptul ca "statui ale lui Wass Albert, criminal de razboi condamnat in contumacie in 1946, sunt amplasate in institutii publice ale statului sau pe spatii cu acces public".
INSHREW arata intr-un comunicat semnat de directorul Mihai Ionescu, ca s-a sesizat in urma publicarii in ZIUA a articolului "Statuia unui criminal de razboi in centrul Odorheiului", afirmand ca "Intrucat amplasarea de statui ale criminalilor de razboi, prin simbol si mesaj, aduce un grav prejudiciu educatiei in spiritul valorilor democratiei, tolerantei si intelegerii intre cetateni, indiferent de rasa, etnie sau religie si avand in vedere prevederile OU nr. 31/2002, cu privire la interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob precum si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii, solicitam institutiilor abilitate ale statului sa aplice masurile care se impun in conformitate cu legislatia in vigoare".
Romania trebuie sa ia masuri
De asemenea, Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania (MCA), afiliat la Anti Defamation League (ADL - B'nai B'rith), una din cele mai puternice organizatii evreiesti din lume, a inaintat procurorului general al Romaniei Ilie Botos o plangere fata de existenta mai multor statui ale unui criminal de razboi. "Cu deosebita ingrijorare am luat cunostinta de faptul ca statui ale lui Wass Albert, criminal de razboi condamnat in contumacie in 1946 sunt amplasate in institutii publice sau pe spatii cu acces public. Consideram ca amplasarea de statui ale criminalilor de razboi, prin simbol si mesaj, aduce grave prejudicii educatiei in spiritul valorilor democratiei, tolerantei si intelegerii intre cetateni. Asa cum am procedat si in cazul bustului lui Ion Antonescu si a altor manifestari cu caracter negationist privind Holocaustul evreilor din Romania, avand in vedere prevederile Ordonantei de urgenta nr. 3/2002 va solicitam sa evaluati si sa implementati masurile care se impun in conformitate cu legislatia in vigoare", se afirma intr-o adresa semnata de Marco Maximilian Katz si Alexandru Florian, din partea comitetului director al MCA.
Szasz Jeno face pe nestiutorul
Primarul din Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno, neaga insa ca bustul amplasat in parcul din centrul municipiului este cel al lui Wass, asa cum sustin mai multe organizatii sau persoane fizice, transmite Rompres. "Eu sunt primar in Odorheiu Secuiesc de peste zece ani si stiu mai bine ce statui se afla in orasul pe care-l conduc", afirma sfidator Szasz Jeno. Komoroczy Zsolt, purtatorul de cuvant al municipalitatii din Odorheiul Secuiesc, a negat si el ca ar fi vorba despre Wass Albert, afirmand ca nu stie "la cine s-a gandit artistul atunci cand a sculptat". Komoroczy a mai precizat ca "Secuiul ratacitor" ar fi doar simbolul tuturor secuilor care s-au ratacit prin lume.
Parcul memorial din Odorheiu Secuiesc a fost inaugurat in anul 2004 si cuprinde, pe langa "Secuiul ratacitor", busturile a 12 personalitati din istoria maghiarilor, cum ar fi Regele Laszlo, Bethlen Gabor, Rakoczy Ferencz sau Koss Karoly.
Wass Albert este "secuiul ratacitor"
Faptul ca statuia "secuiului ratacitor" din Odorheiul Secuiesc il reda de fapt pe Wass Albert este confirmat de o serie intreaga de fapte, prezentate pe larg in plangerea penala a Asociatiei Cultul Eroilor din Targul Mures. In primul rand cotidianul "Harghita Nepe", in numarul 280 din 29.11.2005, la pagina 8 a publicat articolul intitulat "Expunere despre Wass Albert", semnat de Balasz Albert care dezvaluie faptul ca "statuia lui Wass Albert se afla in parcul de statui din Odorheiul Secuiesc". De asemenea Uniunea Civica Maghiara (UCM), care militeaza pentru obtinerea autonomiei teritoriale, a editat o serie de calendare pentru anul 2006 care au ca motto sloganul "Om si maghiar cu credinta de nestramutat", atribuit lui Wass Albert - slogan postat sub imaginea bustului "secuiului ratacitor" din Odorheiul Secuiesc, sugerand ca bustul in cauza apartine criminalului de razboi. Mai mult: fotografiile originale ale contelui nu lasa nici un loc de dubiu privind identitatea bustului.
Balbaieli la MAI
Am solicitat Ministerului Administratiei si Internelor inca din data de 17 februarie o pozitie fata de existenta unor statui ale unui criminal de razboi. Inregistrata cu numarul 260418/ 17 februarie 2006, cererea a ramas pana in cursul zilei de azi fara raspuns - depasindu-se termenul de 10 zile lucratoare destinat rezolvarii unei cereri complexe, conform prevederilor Legii privind accesul la informatiile publice. Reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor au tratat drept o complexa o cerere cat se poate de simpla: care este pozitia ministerului fata de existenta unor statui ale unui criminal de razboi? Un simplu agent poate lua decizia retinerii unui individ care afiseaza insemne fasciste, stiind cat se poate de bine care este pozitia ministerului si a legislatiei romanesti - insa un intreg aparat birocratic nu poate emite un raspuns coerent fata de aceasta situatie. Seful Departamentului de Relatii Publice, Dan Carbunaru, desi ne-a promis un raspuns "prompt" a evitat ulterior sa mai raspunda telefoanelor noastre si a refuzat sa ne returneze alte apeluri preluate de subalternii sai, dovedind o crasa lipsa de profesionalism. Situatia este cu atat mai grava cu cat statul roman poate fi prejudiciat la nivel international in urma actiunilor iresponsabile ale autoritatilor maghiare din Romania si a sesizarile intemeiate ale societatii civile romanesti si evreiesti fata de acestea.
Proteste neluate in seama
In privinta acestui bust al lui Wass Albert a fost inaintata chiar si o plangere penala de catre Asociatia Judeteana Cultul Eroilor din Targul Mures, insa fara nici o urmare. Si Asociatia Comunitara a Romanilor din Odorheiul Secuiesc (ACROS) a protestat fata de amplasarea bustului lui Wass Albert in parcul din Odorheiul Secuiesc, fara ca autoritatile sa ia vreo masura. ACROS a protesta si fata de "discriminarea sistematica, incalcarea drepturilor si libertatilor constitutionale practicate impotriva comunitatii romanesti din Odorheiul Secuiesc de catre reprezentanti ai autoritatilor publice, care au impiedicat desfasurarea spectacolului festiv dedicat Zilei Nationale a Romaniei la Casa de Cultura".
La aceste proteste s-au mai alaturat Fundatia Culturala Sarmiszegetusa din Cluj-Napoca ai carei reprezentanti au cerut primariei din Odorheiul Secuiesc sa scoata din parcul central "statuia criminalului de razboi Wass Albert". Un alt protest a fost inaintat ministrului Culturii si Cultelor Adrian Iorgulescu, protest semnat de Asociatia Veteranilor de razboi din MApN, Asociatia Veteranilor de Razboi din Ministerul Administratiei si Internelor, Uniunea Refugiatilor Romani din Nord-Vestul Transilvaniei 1940-1944, Fundatia Nationala Neamul Romanesc, filiala judeteana Mures.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.