PPCD(PNTCD) si Uniunea Crestin Sociala (UCS) au semnat ieri Acordul Politic de fuziune prin absorbtie a UCS in cadrul formatiunii taraniste. "Comasarea dintre PPCD si UCS constituie o noua etapa a procesului de coagulare a fortelor crestin-democrat
PPCD(PNTCD) si Uniunea Crestin Sociala (UCS) au semnat ieri Acordul Politic de fuziune prin absorbtie a UCS in cadrul formatiunii taraniste. "Comasarea dintre PPCD si UCS constituie o noua etapa a procesului de coagulare a fortelor crestin-democrate si populare din Romania declansat de PPCD (PNTCD) si URR in luna martie 2005", au sustinut liderii celor doua partide, Gheorghe Ciuhandu si Florin Bejan. Presedintele taranistilor a sustinut ieri ca o negociere cu PD privind oferta democratilor de unificare a fortelor politice de centru-dreapta trebuie sa tina cont de faptul ca, indiferent de constructie, PPCD doreste sa ramana o entitate distincta. "Deocamdata, am salutat dialogul anuntat de PD. Ne vom duce la acest dialog din postura de partid crestin-democrat. Discutiile vor avea o singura conditionare: nu dorim sa ne pierdem identitatea sau sa ne dizolvam intr-un megapartid prezidential", a afirmat Ciuhandu, citat de Mediafax. El a precizat ca, recent, liderul PD Emil Boc l-a sunat, dar nu a putut raspunde la telefon, fiind intr-o sedinta. Ciuhandu a marturisit insa ca a discutat de mai multe ori cu Boc despre un proiect de acest gen, chiar de acum 9-10 luni. Referindu-se la declaratia presedintelui executiv al PD, Adriean Videanu, care a sustinut ca democratii nu au nevoie de avizul PPCD pentru a deveni membri cu drepturi depline ai PPE, crestin-democratul a spus: "Nu comentez declaratiile domnului Videanu. Nu are rost sa intram acum in polemica cu PD".
Accept pentru dialogul cu Becali
El a precizat insa ca PPCD isi va spune parerea in legatura cu accederea in PPE a PD, daca popularii europeni ii vor solicita punctul de vedere. "Nu dam noi note de buna purtare", a mai spus Ciuhandu, adaugand insa ca PPE are anumite criterii pentru primirea de noi membri, iar o conditie este ca formatiunile membre PPE din tara de bastina sa aiba relatii de colaborare. Intrebat daca PPCD l-ar putea sustine pe Traian Basescu la viitoarele alegeri prezidentiale, Ciuhandu a raspuns ca PPCD ar putea avea un candidat propriu. Referindu-se la posibilitatea de a sta la aceeasi masa cu Emil Boc si Gigi Becali, Ciuhandu a spus ca "in viata se pot intampla multe si niciodata nu poti sa spui <<Nu>>". El a precizat ca a stat de vorba cu liderul PNG, Gigi Becali, cu diverse ocazii. "Daca necesitatile o impun, nu este nici un fel de problema", a sustinut liderul PPCD. Pe de alta parte, Ciuhandu i-a transmis public lui Gigi Becali ca, daca doreste sa aiba discutii cu PPCD, sa se adreseze liderilor alesi ai acestui partid.
Talpes, pe tusa
Ciuhandu a sustinut ca, deocamdata, nu este oportuna inscrierea ex-pesedistului Ioan Talpes in PPCD, fiind necesar ca mai intai acesta sa lamureasca anumite aspecte din trecutul sau, cum ar fi relatia cu Ion Iliescu. Crestin-democratul a spus ca, in urma cu aproximativ doua saptamani, Ioan Talpes si-a declarat "intempestiv" intentia de a se inscrie in PPCD. Pana in acest moment, a continuat el, senatorul nu a depus vreo cerere de inscriere in partid. Ciuhandu a marturisit ca a avut o discutie cu Talpes, in care i-a cerut ca, in primul rand, sa lamureasca anumite aspecte din trecutul sau, cum ar fi relatia cu Ion Iliescu. Mentionand ca Talpes trebuie mai intai sa lamureasca anumite aspecte din trecutul sau, Gheorghe Ciuhandu a declarat ca acest lucru nu inseamna ca Ioan Talpes nu este un om onorabil. Liderul PPCD a spus ca este convins ca senatorul este un om onorabil si a atras atentia ca Talpes are relatii foarte importante in lumea crestin-democrata din Germania si Austria. Ciuhandu a spus ca este benefica orice dorinta a cuiva de a veni intr-un moment atat de dificil pentru un partid de 1-2%, cand "este evident ca acel partid nu prea are ce sa-ti ofere", dar in schimb "poti sa oferi tu prin contributia ta, prin persoana ta, prin ideile pe care le ai, ceva pentru partid".
Fiind un "adept al dialogului", Ciuhandu l-a invitat pe Talpes la sedinta BNC, unde acesta sa-si lamureasca atat niste probleme ale evolutiei sale, in principal politice, cat si motivele care l-au determinat sa vina in PNTCD, cata vreme se stie foarte bine ca el a fost "un apropiat al fostului presedinte Iliescu si chiar daca n-a fost membru in PSD decat o durata limitata a fost apropiat de acel partid", urmand ca, dupa aceasta discutie, de comun acord, sa fie agreata venirea sa in PPCD, "sau alte variante daca lucrul asta nu se poate".
Ex-liderul taranistilor, Victor Ciorbea, si-a manifestat ieri nemultumirea in fata actiunilor conducerii PPCD si a declarat, nici mai mult nici mai putin, ca vrea sa candideze la functia de presedinte al formatiunii care, sub conducerea sa, se va intoarce la titulatura de PNTCD. Ciorbea va sustine azi o conferinta in care are de gand sa ceara "convocarea unui Congres Extraordinar al partidului care sa consacre revenirea la denumirea de PNTCD si sa aleaga o alta conducere, datorita solutiilor contrare intereselor PNTCD promovate de conducerea actuala (proiectele Ioan Talpes, fuziunea cu PD, fuziunea cu UCS - PRM)", se arata intr-un comunicat de presa. (Razvan GHEORGHE)
Boc mandatat pentru crearea polului crestin-democrat
Liderul democrat Emil Boc a fost mandatat de conducerea PD sa faca diligentele necesare pentru declansarea discutilor cu PPCD in vederea crearii polului crestin-democrat, a afirmat ieri presedintele executiv al democratilor, Adriean Videanu. "Trebuie sa recunosc, onest, ca prima oferta este cea facuta PPCD. De aceea, presedintele Emil Boc a fost mandatat de BPN sa faca diligentele necesare. Probabil, Emil Boc si Gheorghe Ciuhandu vor face o agenda comuna pentru discutii preliminare", a adaugat Videanu. El a mentionat ca PD nu a facut oferte altor partide, ci le asteapta pe cele care cred in platforma populara sa-si manifeste interesul fata de initiativa democrata. In privinta discutiilor cu PPCD, a spus liderul executiv al PD, "un astfel de demers politic inseamna negociere, iar negocierea se poate solda si cu un esec". Videanu a tinut sa sublinieze ca proiectul PD de a crea un mare partid popular nu impieteaza asupra relatiilor cu PNL din cadrul Aliantei D.A.. "PD are in programul sau politic sustinerea domnului Traian Basescu la un nou mandat pentru functia de presedinte al Romaniei in 2009", a subliniat presedintele executiv, care a spus ca in negocierile care vor fi purtate cu formatiunile care vor sa adere la proiectul PD se va negocia inclusiv acest aspect.
Liderul democrat a declarat ca PD "nu are nevoie de nici un aviz, aprobare, nici de la PPCD, nici de la UDMR, pentru ca PD va deveni membru cu drepturi depline al PPE, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana", context in care nu este corect ca "cineva sa se erijeze in arbitru atat timp cat procedurile de a deveni membru al PPE sunt cu totul si cu totul altele". (Anca HRIBAN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.