Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a organizat noi dezbateri publice pe marginea Programului Operational Sectorial de Mediu. Invitatii au fost reprezentantii patronatelor si cei ai administratiei publice locale si centrale.
Dezbaterile

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a organizat noi dezbateri publice pe marginea Programului Operational Sectorial de Mediu. Invitatii au fost reprezentantii patronatelor si cei ai administratiei publice locale si centrale.
Dezbaterile au fost deschise de Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, care a declarat: "Dorim ca, atat ONG-urile cat si patronatele si autoritatile locale sa isi exprime punctul de vedere vizavi de acest program. Dupa aceasta sesiune de discutii, materialul, care va cuprinde si observatiile dumneavoastra, va fi transmis, la sfarsitul lunii martie, la Bruxelles. Ministerul nu-si permite sa participe la negocierea Programului Operational Sectorial fara a cunoaste si opiniile dumneavoastra. Este cunoscut faptul ca in spatiul UE astfel de documente se discuta pana in momentul adoptarii, iar dupa ce sunt publicate se pun in aplicare si sunt respectate. Noi nu avem inca aceasta cultura, inca nu ne implicam in proiectele de dezbatere publica".

Axe prioritare ale programului

Attila Korodi, secretarul de stat pentru integrare europeana din cadrul MMGA, a prezentat cele 6 axe prioritare cuprinse in Programul Operational Sectorial. Acesta a insistat asupra dezvoltarii strategice de proiecte la nivel regional, care permit o investire mult mai eficienta a fondurilor europene, plecand de la exemplul Germaniei, unde concentrarea pe proiecte locale a condus la o crestere a costurilor cu circa o treime. Derularea programelor se va face cu maximum de transparenta, in conditiile in care Uniunea Europeana va acorda un rol crescut beneficiarilor interni (urmarind responsabilizarea acestora, prin semnarea contractelor si derularea procedurilor de licitatie pentru proiecte). Transparenta si deschiderea vor permite o implicare sporita a celor interesati in derularea acestor proiecte, iar implicarea si concurenta crescuta se vor concretiza in servicii conforme standardelor europene si in preturi mai bune pentru cetateni.
Participantii la dezbatere au salutat aceasta abordare si si-au anuntat intentia de a face parte din consortiile concurente pentru proiecte. Ei au solicitat si o implicare mai intensa a ministerului in organizarea pietei de investitii in domeniul protectiei mediului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.