Inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au stabilit ca procurorii Alina Bica, Codruta Cretu (anchetatorii din dosarele RAFO-VGB), Adriana Cristescu si Giorgiana Hosu (anchetatorii din dosarul Rompetrol) indeplinesc conditiile de buna
Inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au stabilit ca procurorii Alina Bica, Codruta Cretu (anchetatorii din dosarele RAFO-VGB), Adriana Cristescu si Giorgiana Hosu (anchetatorii din dosarul Rompetrol) indeplinesc conditiile de buna purtare. Concluzia inspectorilor a venit dupa ce cei patru procurori au depus la CSM cereri de aparare a reputatiei, in urma mai multor articole din presa care ii acuzau de nenumarate incalcari ale legii si a mai multor plangeri depuse de persoanele anchetate, in care erau reclamate abuzuri grave si nerespectari ale drepturilor omului. Procurorii Alina Bica si Codruta Cretu, din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au solicitat CSM sa le apere reputatia, dupa ce mai multe cotidiane centrale au relatat incalcari de conduita din partea magistratilor, in dosarele RAFO-VGB, in care sunt cercetati, urmariti penal sau trimisi in judecata Corneliu Iacobov, Toader Gaureanu, Ovidiu Tender, Constantin Margarit si fratii Alexandru si Octavian Iancu. Astfel, Inspectia CSM a constatat ca procurorii i-au trimis in judecata, in noiembrie 2005, pe Corneliu Iacobov, Toader Gaureanu si altii, pentru pagubirea companiei Rafo Onesti cu peste 58 de miliarde de lei vechi. In timpul urmaririi penale, Bica si Cretu au cerut arestarea preventiva a fratilor Iancu si a lui Constantin Margarit, cerere confirmata la acea data de instanta Tribunalului Bucuresti si de cea a Curtii de Apel Bucuresti.
Sesizarile presei "neconfirmate"
Totodata, cei doi anchetatori au decis, in august 2005, trimiterea in judecata a lui Alexandru Iancu, alaturi de alti opt inculpati. Cateva luni mai tarziu, insa, instanta Tribunalului Bucuresti a refuzat sa mentina masura arestarii preventive fata de cei trei inculpati, decizie confirmata de Curtea de Apel. Surprinzator este ca raportul intocmit de inspectorii CSM subliniaza ca articolele referitoare la incalcari ale legii in dosarul Rafo de catre anchetatorii Bica si Cretu "nu s-au confirmat", astfel ca cei doi procurori indeplinesc conditiile de buna reputatie.
Inspectia CSM arata - in raportul inaintat plenului Consiliului - ca, in conformitate cu articolul 97 din Legea 303/2004, controlul trebuie sa respecte principiile independentei judecatorilor si nu poate pune in discutie solutiile judecatorilor care sunt supuse cailor de atac si nici cauzele aflate in curs de judecata. Astfel, CSM nu este abilitat sa verifice solutiile instantelor de judecata, intrucat ar incalca principiul independentei magistratilor.
Inspectorii CSM au refuzat sa se pronunte in ceea ce priveste cererea de aparare a reputatiei depusa de procurorul Giorgiana Hosu, deoarece acesta este cercetat de procurorii DNA intr-un dosar care il priveste pe omul de afaceri Stefan Rizea. Prezent la sedinta CSM de ieri, Hosu a sustinut ca DNA a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul sau. Membrii Consiliului au decis sa amane pentru o saptamana luarea unei decizii, timp in care sa fie depuse documentele necesare. Inspectia CSM mai arata - in raportul sau - ca, in ceea ce il priveste pe procurorul Adriana Cristescu nu se poate pronunta asupra cererii de aparare a bunei reputatii, intrucat impotriva anchetatorului s-au formulat patru plangeri privind savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor acuzatilor pe care ii cerceteaza. De-a dreptul indoielnic si dubios insa este faptul ca prin raportul intocmit de aceiasi inspectori ai CSM si Adriana Cristescu, si Giorgiana Hosu, procurori de la DIICOT, au fost batuti bland pe umar de institutia care ar trebui sa fie cel mai inalt for al Justitiei. Acestia din urma sunt procurorii care au instrumentat dosarul Rompetrol, ancheta in urma careia au fost primite la Parchetul General mai multe plangeri privind abuzurile comise de cei doi.
Cristescu, patru plangeri penale
In acest dosar, anchetatorii au esuat de trei ori in a demonstra instantelor asa-zisa necesitate de arestare a omului de afaceri Dinu Patriciu. Mai mult decat atat, pentru a-si redovedi reminiscenta comunista, cei doi procurori au facut in asa fel incat toate propunerile de arestare preventiva ale lui Patriciu sa fie facute vineri seara. Si pentru ca "spalarea" procurorilor sa fie completa, inspectorii CSM au facut verificari si cu privire la anumite dosare pe care cei doi magistrati le-au instrumentat in trecut. Procurorul Adriana Cristescu si-a "dobandit reputatia" inca de pe vremea in care functiona la Satu Mare si a instrumentat celebrul dosar "Horia Anderco", in care cei vizati au reclamat grave incalcari ale legii si santaje facute de Cristescu. Cu toate acestea, inspectorii CSM au constatat ca sustinerile din mass-media nu se confirma. "Din verificarile efectuate a rezultat ca aspectele relevate in articolele de presa nu s-au confirmat, in sensul existentei vreunei abateri disciplinare constatate cu ocazia solutionarii unor dosare penale de catre procurorii nominalizati, dupa cum nu s-au justificat eventuale relatii ale acestora cu oameni de afaceri ori cu partile din cauzele solutionate", se arata in raportul CSM care se refera la Bica, Cretu, Hosu si Cristescu. Interesant de vazut ar fi care sunt inspectorii CSM care au ajuns la aceste concluzii dubioase. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.