Reprezentanti ai Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) au fost la societatea care editeaza ziarul ZIUA, pentru a efectua o investigatie in legatura cu materialul "Statul Politienesc", in care
Reprezentanti ai Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) au fost la societatea care editeaza ziarul ZIUA, pentru a efectua o investigatie in legatura cu materialul "Statul Politienesc", in care aratam ca Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) primeste zeci de mii de sesizari privind tranzactii si operatiuni bancare ce depasesc valoarea de 10.000 de euro. Aratam in acel material ca Oficiul nu face o selectie a raportarilor de la banci, cercetand toate aceste sesizari pe care le primeste, de frica sa nu scape nimic. In acest mod, multor oameni le este violata intimitatea fara ca macar asupra lor sa planeze vreo suspiciune ca ar fi spalat bani. In prima faza, cei doi reprezentanti ai ANSPDCP au sugerat ca ziarul este pasibil de aplicarea unor amenzi pentru publicarea unor liste de la ONPCSB. In urma discutiilor cu reprezentantii societatii care editeaza ZIUA si cu avocatii acesteia, ANSPDCP a intocmit un proces verbal in care se spune ca "s-a constatat ca in data de 24.02.2006, cotidianul "ZIUA" a publicat pe site-ul propriu un editorial intitulat "Statul Politienesc". In acel material se incrimina faptul ca ONPCSB obliga bancile, notarii, fondurile de acumulare si cele de investitii, precum si alte societati de acest gen sa raporteze la Oficiu orice tranzactie care depaseste 10.000 de euro sau orice tranzactie care li se pare suspecta".
Stigmatizati de stat
In materialul mai sus mentionat, ZIUA arata ca actiunea politieneasca a institutiilor statului are repercusiuni directe si asupra afacerilor celor verificati si supravegheati. Asta intrucat oamenii si societatile care sunt cercetate au mari greutati in a obtine credite bancare. Trebuie mentionat faptul ca persoanele ale caror conturi si tranzactii sunt verificate nu stiu de acest lucru. ZIUA a prezentat si reactiile de revolta din partea celor stigmatizati de catre stat, dar si pozitiile transante ale politicienilor care denuntau metodele folosite in lupta anticoruptie. Unele dintre acestea vin in contradictie cu normele UE care protejeaza drepturile cetatenilor. Aratam in acel material ca orice om care, de pilda, vinde, cumpara sau construieste o casa devine automat subiectul unei anchete, ce poate deveni oricand penala, fiind raportat de notar sau de banca. Cel reclamat este fisat si indosariat, i se iau din urma toate tranzactiile financiare, este supus pe mai departe atentiei Oficiului. El poate deveni oricand obiectul unui posibil santaj.
Angajatii de la ONPCSB semnaleaza aceleasi abuzuri
In urma cu aproape doua saptamani ZIUA a publicat articolul "Dictatura la Spalarea Banilor", in care a dezvaluit multe dintre neregulile si ilegalitatile comise la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Materialul a avut la baza o scrisoare semnata de 24 de angajati ai ONPCSB care trageau un semnal de alarma asupra abuzurilor comise in cadrul institutiei. La acea data, ZIUA a redat principalele idei ale scrisorii. In ultimele zile, ZIUA a devoalat, prin intermediul mai multor articole, modul politienesc in care conturile si tranzactiile a zeci de mii de persoane sunt verificate de catre acelasi Oficiu. Multe dintre aspectele semnalate de ZIUA se pot regasi si in scrisoarea celor 24 de angajati ai ONPCSB. De aceea, in urma cu cateva zile, am publicat integral scrisoarea. Care a fost trimisa de catre salariatii Oficiului si lui Aleodor Francu, seful cancelariei primului-ministru. Am facut publice si numele semnatarilor ei, care nu au dorit nici un moment sa se ascunda, pentru a se vedea cum chiar angajatii Oficiului se revolta impotriva modului in care se fac anchete. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.