Plenul Camerei Deputatilor a respins ieri Ordonanta prin care autoritatile cu atributii in lupta anticoruptie puteau utiliza agenti sub acoperire, pentru dovedirea unor infractiuni de luare de mita sau trafic de influenta. In favoarea Ordonantei s-au
Plenul Camerei Deputatilor a respins ieri Ordonanta prin care autoritatile cu atributii in lupta anticoruptie puteau utiliza agenti sub acoperire, pentru dovedirea unor infractiuni de luare de mita sau trafic de influenta. In favoarea Ordonantei s-au pronuntat 142 de deputati, 106 au fost impotriva, iar 16 s-au abtinut, conditii in care Ordonanta a fost respinsa. Principalele modificari pe care Ordonanta le aducea Legii pentru prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie stabileau ca procurorii pot autoriza folosirea investigatorilor sub acoperire in cazurile in care exista indicii temeinice ca un functionar a savarsit sau urmeaza sa savarseasca infractiuni, potrivit Mediafax. Ordonanta, sprijinita si de ministrul Justitiei, Monica Macovei, dadea dreptul agentilor sub acoperire sa promita, sa ofere sau, dupa caz, sa dea bani sau alte foloase unui functionar, in conditii stricte prevazute de Codul Penal, procesele verbale incheiate in astfel de cazuri putand fi folosite ca mijloace de proba in urmarirea penala. Senatul a respins Ordonanta prin care se aduceau aceste modificari, insa Comisia juridica a Camerei a intocmit un raport in care recomanda aprobarea Ordonantei.
Deputatii au respins ieri si Ordonanta de Urgenta privind unele modificari asupra organizarii si functionarii Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal. Actul normativ prevede ca Autoritatea preia activitatea de protectie a persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, personalul aferent acestei activitati, precum si baza de date, gestiunea si arhiva detinute de Avocatul Poporului. Ordonanta a fost adoptata de Senat, dar, intrucat Camera Deputatilor, care este camera decizionala, a respins-o, atributiile de protectie raman la Avocatul Poporului. Suparat pe deputati, ministrul delegat Bogdan Olteanu nu a recunoscut legitimitatea votului si a declarat ca Ordonantele discutate nu au fost "nici adoptate, nici respinse", intrucat nu s-a intrunit nici majoritatea calificata pentru nici una dintre situatii. Olteanu a spus ca Ordonantele vor fi rediscutate in viitoarea sesiune parlamentara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.