Inspectia Consiliului Superior al Magistraturii a inceput, ieri, verificari in cazul judecatoarei Maria Tripadus, de la Tribunalul Bucuresti, care a respins propunerea de arestare preventiva a lui Dinu Patriciu. Potrivit unor surse din magistratura,
Inspectia Consiliului Superior al Magistraturii a inceput, ieri, verificari in cazul judecatoarei Maria Tripadus, de la Tribunalul Bucuresti, care a respins propunerea de arestare preventiva a lui Dinu Patriciu. Potrivit unor surse din magistratura, inspectorii vor trebui sa stabileasca daca a existat vreun motiv de incompatibilitate, respectiv vreun interes personal, intre judecator si solutionarea dosarului privindu-l pe Dinu Patriciu. Decizia CSM urmeaza sa fie dezbatuta si facuta publica saptamana viitoare. Vinerea trecuta, sedinta in care instanta Tribunalului Bucuresti trebuia sa decida asupra propunerii Parchetului de arestare a lui Dinu Patriciu a fost suspendata, la mai putin de jumatate de ora de la incepere. Motivul suspendarii a fost ca procurorul a cerut recuzarea Mariei Tripadus, intrucat ar fi pus la indoiala impartialitatea judecatorului, cerere considerata de catre avocatii apararii inadmisibila din punct de vedere legal. Dosarul a fost preluat de Lia Savonea, presedintele Sectiei I Penala a Tribunalului Bucuresti, care a decis respingerea cererii de recuzare si mentinerea judecatorului care a inceput dezbaterile in acest caz.
Exceptie admisa
Judecatoarea a respins cererea procurorilor de arestare preventiva a lui Patriciu. Ea a admis exceptia privind lipsa de ascultare a lui Patriciu in faza de urmarire penala, respectiv una din cele cinci exceptii invocate de catre avocati ca fiind de ordine publica prevazute de lege ca fiind imperative, astfel incat s-a respins propunerea Parchetului privind arestarea preventiva.
Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a formulat recurs in cazul Dinu Patriciu, considerand ca hotararea instantei de a respinge propunerea de arestare preventiva este nelegala si netemeinica, cat timp acuzatul a fost cel care nu s-a conformat procedurii. Ulterior acestui moment, intr-un cotidian central a aparut o informatie conform careia fiul judecatoarei a primit, printr-o fundatie, o sponsorizare guvernamentala de 100 de milioane de lei, respectiv de la Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor, in aceeasi perioada in care premierul Calin Popescu Tariceanu era mentionat intr-unul din dosarele Rompetrol. Intr-o declaratie acordata cotidianului respectiv, Maria Tripadus a respins orice legatura intre sponsorizare si activitatea ei. Guvernul considera tendentioase speculatiile privind o legatura intre premier si acordarea sponsorizarii pentru fiul judecatoarei, apreciind ca autorii acestuia au facut un proces de intentie. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.