Biroul Executiv al Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici Sed Lex a demarat un amplu proces de sondare a opiniei functionarilor publici, acesta scotand la iveala lucruri surprinzatoare. Astfel, intrebati daca legislatia pe care o a

Biroul Executiv al Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici Sed Lex a demarat un amplu proces de sondare a opiniei functionarilor publici, acesta scotand la iveala lucruri surprinzatoare. Astfel, intrebati daca legislatia pe care o aplica este coerenta, 90 la suta dintre functionarii publici au raspuns negativ. La acelasi sondaj, toti cei chestionati de Sed Lex considera ca legislatia adoptata de Guvern sau Parlament nu le permite o aplicare fara reglementari suplimentare date de catre ministere.
In acelasi context, 62 procente dintre cei chestionati au raspuns ca au fost emise acte normative cu dedicatie pentru anumite grupuri de interese. Totodata, 86% dintre respondenti au declarat ca nu se simt in siguranta cand aplica prevederile legale elaborate de Guvern sau Parlament. La intrebarea: este nevoie de o reforma in miscarea sindicala?, 73 % dintre cei chestionati considera ca acesta ar fi un lucru benefic pentru ei. Studiul realizat de Sed Lex mai releva faptul ca mai mult de jumatate dintre functionarii publici din tara noastra ar dori sa paraseasca administratia publica pentru un alt loc de munca, respectiv 54% dintre cei chestionati. De asemenea, 52 la suta dintre participantii la sondaj sustin in continuare actiunile de protest ale Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici, inclusiv greva generala, dintre care 10% ar dori declansarea grevei generale fara sa se mai negocieze cu Guvernul.

Angajarea in administratie este generatoare de coruptie

94 la suta dintre functionarii publici cred ca angajarea in administratie este generatoare de coruptie, 68% considera ca avansarea functionarilor genereaza acest fenomen, iar 47% dintre ei sustin ca distribuirea primelor lunare si anuale sunt aducatoare de coruptie. Din datele sondajului efectuat se desprinde neincrederea functionarilor publici in Guvern, in politicile si legile pe care le elaboreaza, de cele mai multe ori acestea fiind atat de proaste incat nu pot fi aplicate fara reglementari suplimentare elaborate de catre ministere si nu reprezinta interesele cetatenilor cu care noi suntem in contact permanent. O alta concluzie a studiului arata ca functionarii publici nu se simt in siguranta si nu sunt aparati de catre stat, generand incapacitatea institutiilor de a introduce disciplina pe piata muncii, in sectorul financiar, constructii etc. Principalii generatori de birocratie sunt Guvernul si Parlamentul, prin legile elaborate, dar si neincrederea functionarilor publici in stat, acestia luandu-si masuri individuale de protectie, pentru a nu fi trasi la raspundere in situatia in care apar probleme in aplicarea cadrului legal prost elaborat.

"Miscarea sindicala nu mai prezinta credibilitate"

"Ingrijorator este faptul ca majoritatea, fiind preocupati sa-si gaseasca alt loc de munca, nu se mai gandesc la functia detinuta in administratie, fapt care determina o si mai mare indiferenta fata de ce se intampla cu institutiile de stat. In plus, marea majoritate a functionarilor au simtit ca legile nu intotdeauna reprezinta un cadru general aplicabil, fiind destinate unor grupuri de interese", se arata intr-un comunicat al Sed Lex. Dupa cum reiese din sondaj, functionarii publici vad ca fiind cele mai corupte zone ale administratiei angajarea si avansarea, ceea ce inseamna ca persoanele atrase in corpul funtionarilor publici in ultima perioada nu sunt cele mai bine pregatite, fiind angajate in functie de interese de grup sau de partid si nu contribuie la imbunatatirea activitatii.
Acelasi fenomen vizeaza si avansarea pe functii de conducere, unde, de cele mai multe ori, cei avansati nu se bucura de respectul celor pe care ii conduc.
Totodata, "functionarii publici doresc sa sustina miscarea sindicala, insa doresc reforma, pentru a duce sindicatele mai aproape de interesele individuale ale membrilor de sindicat.
Suntem intr-o continua scadere a procentelor celor celor care mai doresc sa sustina actiuni de protest deoarece miscarea sindicala nu mai prezinta credibilitate", mai arata comunicatul amintit.

Romania are 97.000 de angajati in administratia publica

Numarul total de functionari publici care lucreaza in administratia publica din Romania este de 97.000. Esantionul de functionari publici pe care s-a realizat sondarea este de aproximativ 12.000 functionari publici, cu varsta intre 35-55 ani, din mai multe domenii de activitate ale administratiei publice centrale si locale (primarii, prefecturi, vama, garda financiara, directii financiare, case de pensii, inspectia muncii, garda de mediu etc).

Alianta Federativa a Sindicatelor Functionarilor Publici

Alianta Federativa a Sindicatelor Functionarilor Publici SED LEX este reprezentativa la nivel national pentru ramura administratie publica, conform sentintei civile nr. 13/14.07.2005 a Tribunalului Municipiului Bucuresti, si are in componenta 341 de sindicate. Dintre acestea, 4 sunt sindicate nationale, grupate in 4 federatii nationale, structurate pe domenii de activitate ale administratiei publice centrale si locale (finante, munca, administratie locala, statistica), reprezentand un numar de 51.628 de membri de sindicat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.