Aviara este o boala contagioasa, importata din Asia de catre pasarile calatoare si raspandita fara economie printre pasarile domestice prin intermediul secretiilor si al excrementelor.
Aviara ucide mii de pasari din curtile oamenilor
Aviara este o boala contagioasa, importata din Asia de catre pasarile calatoare si raspandita fara economie printre pasarile domestice prin intermediul secretiilor si al excrementelor.
Aviara ucide mii de pasari din curtile oamenilor sau din crescatorii. Virusul H5N1, in colaborare cu un virus de gripa uman, se poate transforma intr-un virus extrem de puternic, care poate genera o pandemie. Daca noi, oamenii, nu vom trata cu toata seriozitatea virusul mutant, la recensamantul viitor riscam sa fim cu 140 de milioane mai putini pe Terra, sustin specialistii.
Aviara ucide, de regula, un om din doi infestati. Pana acum, din 170 de cazuri au decedat 92 de oameni. O pandemie generata de mutantul virusului H5N1 va duce nu numai la o injumatatire a populatiei lovite de groaznica boala, ci si la pagube de circa 4400 de miliarde de dolari in economia mondiala! Ea are deja trei victime colaterala: turismul, vanatoarea si exportul de carne de pasare.
Aviara tine pe jar Romania de cinci luni de zile si a inceput sa sperie Vestul dezvoltat al "batranului continent".
Aviara a rupt Romania in doua din cauza masurilor luate de oficialitati: o parte s-a aratat satisfacuta de deciziile aplicate - pasarile din focar au fost eutanasiate si oamenii nu au avut voie sa iasa din localitatile in carantina o anumita perioada de timp -, iar alta parte este dezamagita de uciderea orataniilor doar "de dragul spectacolului mediatic".
Aviara a lovit cu o furie nemaiintalnita in Insula Ruegen din Marea Baltica, unde s-au inregistrat cele mai multe pasari moarte din cauza virusului H5N1. A fost nevoie de interventia Armatei pentru indepartarea cadavrelor si dezinfectia intregii zone de la granita cu Polonia.
Aviara si-a intins panza de paianjen in Europa. Avem acum de luptat cu zeci de focare imprastiate in tari ca Romania, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Grecia, Croatia, Slovenia, Bosnia-Hertegovina, Austria, Italia, Franta si Germania - tara care se gandeste serios la anularea Campionatului Mondial de Fotbal, pe care se pregateste sa-l organizeze in vara acestui an. Aviara a reusit sa se puna pe ordinea de zi a ultimei reuniuni a tarilor G8. Reprezentantii financiari ai Rusiei, Germaniei, Canadei, Statelor Unite, Marii Britanii, Frantei, Italiei si Japoniei au recunoscut ca o posibila pandemie de gripa aviara bate la usa.
Aviara si mutantul sau la om nu pot fi contracarate de vreun medicament, nu exista un antidot infailibil. Pentru a ne proteja de ea trebuie sa reconsideram regulile de igiena personala guvernate de bun-simt si sa le aplicam cu strictete.
Aviara si-a facut cunoscute pretentiile. Noi va invitam sa cititi cu atentia cuvenita aceasta pagina. Sfaturile de prevenire a bolii ne-au fost oferite de specialisti in domeniu, iar proverbul "paza buna trece primejdia rea" este cat se poate de actual si de pus foarte repede in practica.
Nu azi, nu maine, nu poimaine, ci de ieri. (Mihai PALSU)
Curcile si gainile se imbolnavesc usor
"Cele mai sensibile pasari la virusul gripei aviare sunt curcile, urmate de gaini", ne-a declarat Doina Danes, profesor universitar la Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti. In urma experientelor facute s-a constatat, in cazul curcilor, ca sunt mai sensibile la infectie cu doze de 100 de ori mai mici decat cele pentru gaini. Contrar asteptarilor, puii si tineretul sunt mai rezistenti decat pasarile adulte. La polul opus se afla pasarile din categoria ratelor si gastelor, care sunt cele mai rezistente la virus. Virusul gripei aviare a mai fost izolat de la bibilica, gasca domestica, prepelita, fazan, potarniche, papagali, pasari de tarm, de apa dulce si marina. Danes a precizat ca virusi inruditi cu cei de origine aviara au fost izolati si de la foci.
Virusul aviar a fost catalogat in mai multe tipuri, constatandu-se ca cel mai mare impact asupra pasarilor il au tipurile H5 si H7. "Se pare ca izbucnirile de boala sunt mai frecvente in sezoanele umede si reci, fara insa ca afectiunea sa aiba caracter sezonier", a declarat Danes. Ea a precizat ca gripa aviara este o boala extrem de contagioasa, morbiditatea si mortalitatea fiind situate intre 5% si 89%, si chiar 100%, in functie de agresivitatea virusului. Prof. univ. Danes a atras atentia ca gripa aviara se poate raspandi foarte repede, ajungand sa fie prezenta pe teritorii mari, chiar continente intregi (pandemii).
Doina Danes a precizat ca cele mai expuse riscului izbucnirii bolii sunt gospodariile populatiei, pentru ca aici nu se aplica masuri de biosecuritate, acestea fiind destinate sa protejeze pasarile si animalele de diferite boli contagioase. Riscul in gospodarii este generat de faptul ca exista posibilitatea contactului nelimitat dintre pasarile domestice si cele salbatice, clinic sanatoase, dar care sunt purtatoare si eliminatoare de virus. "Transmiterea virusului, direct si indirect, este consecinta coabitarii dintre pasarile ce elimina virusul cu pasari care se pot imbolnavi. Pasarile infectate elibereaza virusul prin materiile fecale si secretiile cailor respiratorii. Contaminarea se realizeaza in principal pe cale respiratorie si in mai mica masura pe cale digestiva, avand in vedere ca virusul se distruge in mediu acid", a completat prof. univ. Danes.
Toate pasarile sunt vulnerabile
Teoretic, toate pasarile sunt sensibile la virusul gripei aviare, a declarat Dan Hulea, directorul executiv al Societatii Ornitologice Romane (SOR). El a precizat ca in multe cazuri nu s-a dovedit prezenta gripei aviare la anumite categorii de pasari, doar pentru ca acestea nu au venit in contact cu virusul H5N1. Hulea a aratat ca cel mai mare pericol in transmiterea virusului este reprezentat de pasarile de apa, care pot veni in contact cu pasarile migratoare, purtatoare de virus. Din categoria pasarilor de apa fac parte ratele, gastele, lebedele, pescarusii si chirighitele, acestea fiind cel mai des intalnite pe lacurile din Romania. Hulea a atras atentia ca virusul gripei aviare prezinta multe necunoscute, chiar si modul de transmitere fiind determinat punctual, neexistand o regula. De aceea, in multe cazuri nu se stie cu exactitate care este impactul virusului asupra unor categorii de pasari. "Toata lumea cauta. Nu exista certitudini", a completat Dan Hulea.
Manifestarea bolii la pasari
Pasarile bolnave nu mai mananca, stau ghemuite, cu aripile retrase, au creasta si barbitele de culoare rosu inchis si au scurgeri de secretii din cioc si nari. Forma digestiva a bolii se manifesta in principal cu diaree de culoare verzuie. Forma respiratorie este reprezentata de "umflarea" capului, gatului si pieptului, care determina tuse si respiratie zgomotoasa. Pot aparea si forme nervoase (mai rare) cu tremuraturi ale capului si gatului, contractii ale muschilor si paralizii.
A. Pasari care pot transmite virusul - in general toate pasarile de apa, cele din lista fiind cele mai intalnite in Romania
1. rate
2. gaste
3. pescarusi
4. lebede
5. califari albi
6. chirighite
B. Pasari care pot contracta virusul - in general toate pasarile
1. gaini
2. curci
3. bibilici
4. porumbei
C. Pasari care pot contracta virusul (cele mai intalnite), dar pentru care nu exista confirmarea
1. gugustiuci
2. randunele
3. fazani
4. pauni
5. struti
6. ciori
7. mierle
8. berze
9. grauri
10. prepelite
Cum se transmite gripa
Pentru gripa aviara au fost identificate cel putin 144 tulpini. Virusul se gaseste in mod natural la diferite specii de pasari salbatice. De regula nu se imbolnavesc, ele doar "transporta" virusul. Cele mai vulnerabile sunt pasarile domestice, care se imbolnavesc in urma contactului cu secretiile si excretiile pasarilor bolnave. Specialistii au ajuns la concluzia ca virusul H5N1 este raspandit, in primul rand, de pasarile migratoare, in special de rate, gaste si pescarusi. Propagarea virusului este favorizata de lipsa de igiena in fermele de pasari, transportul si vanzarea de pasari vii si de produse ale acestora, deplasarea oamenilor si a vehiculelor intre fermele de pasari si vanzarea de pasari salbatice in piete. Nu exista date stiintifice suficiente, dar este posibil ca porcul si, probabil, alte specii sa contracteze infectia, fara sa faca boala cu manifestari specifice, dar sa o poata retransmite.
Masuri de prevenire
Pentru a evita aparitia situatiilor favorabile transmiterii virusului gripei aviare la pasari trebuie evitate urmatoarele:
Lasarea in libertate a pasarilor de curte, pentru a evita contactul acestora cu pasarile salbatice potential purtatoare de virus in locurile comune: lacuri, balti sau cursuri de apa;
Lasarea in libertate a altor animale de curte, in special porci;
Contactul direct cu pasarile moarte, suspecte de a fi contaminate;
Recomandari pentru populatie
Anuntati imediat medicului veterinar orice caz de imbolnavire sau moarte la pasari.
Spalati-va pe maini cu atentie si frecvent. Folositi apa si sapun.
Cand nu exista sapun la dispozitie si mainile nu sunt vizibil murdare se poate folosi alcool pentru stergerea mainilor.
Daca credeti ca ati fost expus gripei aviare, urmariti-va starea de sanatate timp de 10 zile.
Daca prezentati febra, tuse sau dificultate in respiratie sau daca va imbolnaviti in perioada de 10 zile, consultati un medic.
Inainte de a incepe consultatia spuneti medicului: ce simptome aveti; daca ati venit in contact direct cu pasari; unde ati calatorit
Nu calatoriti in timp ce sunteti bolnavi si limitati-va contactul cu alte persoane cat de mult posibil pentru a preveni raspandirea oricarei boli infectioase.
Persoanele care calatoresc trebuie sa evite contactul cu pasari (ex. pui, gaini, rate, gaste, porumbei, prepelite) sau orice alte pasari salbatice si sa evite zonele in care pasarile infectate cu virusul H5N1 pot fi prezente, precum pasarile din curti si din ferme si pasarile din pietele de pasari vii.
Cand preparati hrana:
Separati carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sunt gata de consumat. Nu folositi acelasi cutit sau instrument de taiat pentru a pregati carnea cruda si alimentele care sunt gata de consumat.
Spalati-va pe maini intre operatiile de manipulare a alimentelor crude si celor prelucrate termic .
Nu puneti carnea prelucrata termic pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care a fost asezata inainte de a fi prelucrata.
Toate alimentele provenite de la pasari, inclusiv oua sau sange, trebuie prelucrate termic cu atentie. Galbenusurile de oua nu trebuie sa fie lichide sau sa se prelinga. Temperatura pentru prelucrarea carnii de pasare trebuie sa fie mai mare de 70 grade Celsius, pentru ca virusul sa fie distrus.
Inainte de a manipula si prelucra termic ouale, spalati-le cu apa cu sapun, iar dupa aceea spalati-va pe maini.
Dupa manipularea pasarilor sau oualor crude, spalati-va pe maini si spalati toate suprafetele si instrumentele atent cu apa si sapun.
Omul si H5N1
Virus pagubos
Cazurile de gripa aviara la om au aratat ca imbolnavirile s-au produs numai dupa un contact prelungit cu pasari bolnave, in fermele de pasari. Pana acum nu exista dovezi ale transmiterii virusului de la pasarile salbatice, aflate in libertate, la oameni. Atunci cand virusul trece la om efectul este extrem, mai mult de jumatate din bolnavi decedand. O epidemie de gripa de mare amploare ar putea provoca moartea a 150 de milioane de oameni si ar costa economia mondiala circa 4400 de miliarde de dolari, se arata intr-un raport realizat de Institutul Lowy pentru Politici Internationale din Australia. Raportul releva ca o pandemie ar afecta forta de munca la nivel international, ar conduce la cresterea costurilor de productie, la schimbarea preferintelor consumatorilor si la reevaluarea riscurilor de tara. Documentul arata ca o epidemie de gripa ar putea izbucni in China, Rusia sau Asia, in general. Pe de alta parte, estimarile Bancii Mondiale demonstreaza ca prevenirea gripei aviare, la nivel global, poate costa 800 miliarde de dolari (670 miliarde de euro) anual, adica 2% din valoarea Produsului Brut pe plan mondial.
Istorie de 100 de ani
In ultimii 100 de ani s-au declansat 4 pandemii de diverse gripe, care au produs milioane de victime in toata lumea. Primul caz de pandemie - "Gripa spaniola" - a fost consemnat in anii 1918-1919. Au murit atunci circa 40 milioane de persoane la nivel global, cele mai afectate fiind persoanele sanatoase cu varste intre 20-50 de ani. "Gripa asiatica" din anii 1957-1958 a produs aproximativ un milion de victime la nivel mondial, cu predilectie copii si persoane in varsta. In anii 1968-1969 s-a inregistrat "Gripa Hong Kong", cu 1-4 milioane de decese la nivel mondial, batranii si cei cu probleme medicale deja existente fiind principalele victime.
In 1997 a fost semnalat primul caz de epidemie aviara ce a avut ca efect moartea unor oameni, in Hong Kong. Atunci, gripa s-a transmis la oameni de la pasarile de curte si de la cele salbatice captive, comercializate vii in pietele supraaglomerate.
Ultimele statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) indica 170 de persoane imbolnavite cu virusul gripei aviare, de la declansarea epidemiei in 2003, din care 92 de cazuri s-au soldat cu decesul bolnavilor.
Posibilitatea declansarii unei pandemii a determinat o adevarata goana dupa un medicament care sa imunizeze populatia in fata acestui pericol letal. Oficial, singurul medicament cu oarecare efecte benefice este Tamiflu, produs de o firma elvetiana, dar materia prima este foarte limitata. Cand virusul a ajuns la portile Europei, guvernele au inceput sa se agite pentru a cauta solutii. Momentan, singurul remediu recomandat de experti este vaccinul normal, antigripal uman, cu scopul de a creste imunitatea organismului si, in acest fel, la un posibil contact cu virusul aviar, sa nu se poata produce mutatia ucigasa.
Europa bantuita
Mai toate tarile europene au semnalat pe teritoriul lor prezenta virusului aviar. Este vorba de tipul H5N1 responsabil de decesele din ultimii ani. Primul val de gripa aviara a fost in toamna anului trecut, cand Romania a fost principalul stat afectat de virus, alaturi de Turcia. Atunci, tara noastra a anuntat existenta a 25 de focare de gripa aviara, ce au fost inchise oficial. La ora actuala sunt active alte 6 focare de gripa aviara, in special in zona litoralului.
Primele cazuri de infectie cu virusul H5N1 din spatiul comunitar au fost depistate in Grecia si Italia. In aceste zile, Germania a fost sub asediul gripei aviare, autoritatile din nordul tarii solicitand ajutorul militarilor pentru a indeparta cadavrele de pasari salbatice ucise de virus. In Franta a fost consemnata prezenta gripei aviare, primul caz intregistrandu-se in zona orasului Lyon. Mai grav este ca cele doua state au anuntat suspiciune de gripa aviara in ferme de pasari, iar pentru eradicarea virusului trebuie eliminate toate pasarile din focar.
In Austria, lebede moarte au fost gasite atat in sudul tarii, cat si la Viena. In Bulgaria continua sa creasca numarul cazurilor de gripa aviara inregistrate la oratanii, dupa ce anul trecut tara vecina fusese ocolita de virus. Croatia a ajuns pe lista tarilor cu gripa aviara, pasari moarte fiind depistate pe o insula din Marea Adriatica. Bosnia-Hertegovina a anuntat sacrificarea mai multor mii de "zburatoare" din centrul tarii, unde a fost identificat virusul aviar. In Ungaria au fost gasite cateva lebede ucise de virus in sudul tarii. Slovenia si-a descoperit lebada infectata in apropiere de frontiera cu Austria, iar Slovacia a anuntat moartea unui soim si a unui cufundar. Si in Egipt au fost semnalate noi cazuri de gripa aviara. De pe alta parte, Australia nu exclude posibilitatea prezentei virusului pe acest continent.
India a inregistrat primele cazuri de gripa aviara, Guvernul declarand ca era pregatit, pentru ca se astepta sa apara virusul si in aceasta tara. Mai mult, in India au fost spitalizate si primele persoane suspecte de gripa aviara.
Singura tara de pe continentul african unde a fost semnalat virusul pana acum este Nigeria, dar un expert din cadrul FAO a avertizat ca exista riscul ca boala sa fie si in tara vecina, Niger.
Vanzarile in declin
Guvernele au alocat sume importante pentru combaterea efectelor gripei, inclusiv, cum este cazul Romaniei, pentru plata despagubirilor in cazul in care au fost eutanasiate pasarile, pentru a elimina focarul de virus. Statul roman a achitat proprietarilor, pana acum, aproximativ 58 miliarde de lei vechi. Cel mai mare impact economic l-au suferit producatorii de carne de pasare, pentru ca vanzarile au scazut dramatic. Conform estimarilor, pana la 31 ianuarie 2006 pierderile erau cifrate la peste 1500 miliarde de lei vechi, consumul diminuandu-se in medie cu 40% de la inceputul crizei gripei aviare, din toamna lui 2005. Aceeasi reactie au avut-o si consumatorii din tarile Uniunii Europene afectate de virusul aviar. In Italia, de exemplu, vanzarile au scazut cu 70%, iar in Grecia cu 40-50%. Guvernele si producatorii au incercat sa convinga populatia sa manance carne de pasare, fara vreun efect spectaculos. In aceste conditii, s-a pus problema unor compensatii pentru pierderile suferite de producatori. Romanii au obtinut, drept compensatii, incasarea ritmica a subventiilor in domeniu si cresterea taxelor vamale la importurile de carne de pasare, de la 45% la 70% (n.r. - Romania produce aproximativ 300.000 de tone de carne de pasare si importa 160.000 de tone). Pentru tarile membre UE, Comisia Europeana a exclus adoptarea unor masuri de sprijin la nivel comunitar si a indreptat producatorii catre guvernele proprii. Pe de alta parte, de la inceputul anului Comisia a crescut subventiile pentru exporturi, de la 24 de euro la 30 de euro pentru 100 kg de carne de pasare.
Turismul -victima colaterala
Victima colaterala a epidemiei de gripa aviara este turismul. In Romania, virusul a inchis Delta Dunarii, autoritatile interzicand vanatoarea si turismul, pentru o perioada de timp. In cele din urma, Guvernul a permis vanatoarea la 6 specii de pasari (cocosul-de-munte, fazanul, gaita, gugustiucul, ierunca si potarnichea) pentru a se restabili echilibrul ecologic si pentru a diminua pierderile suferite de asociatiile de vanatoare. In plus, firma germana de turism TUI si-a anuntat decizia de a nu aduce nici un turist scandinav in Romania, pe litoral, de frica gripei aviare.
Manifestarile gripei aviare la om
Gripa aviara la om se manifesta ca aproape orice gripa, dar prin debut brusc, cu febra de peste 38 de grade Celsius, disfagie (dificultate in inghitirea alimentelor), dispnee (greutate in respiratie) si tuse, aceste simptome fiind prezente in context epidemiologic.
Modul de evolutie a bolii si, implicit, sansele de supravietuire a bolnavului infectat depind de timpul de incubatie a virusului aviar, ne-a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals". "Timpul de incubatie variaza de la cateva ore la maximum 7 zile. In caz de incubatie scurta, evolutia bolii este progresiva si se inregistreaza un risc major de deces. Cu cat timpul de incubatie a virusului este mai mare, cu atat riscul de deces scade", a mai precizat Streinu-Cercel.
Evolutia bolii unui pacient diagnosticat cu gripa aviara duce, de regula, la grave tulburari de respiratie, alveolele plamanilor umplandu-se cu lichid. "Lichidul din plamani impiedica oxigenarea organismului, aceasta fiind principala cauza de deces in caz de gripa aviara", ne-a spus Streinu-Cercel. El a adaugat ca, in cazul altor pacienti, gripa se poate manifesta prin tulburari digestive - scaune multe si apoase -, ceea ce conduce la deshidratarea organismului. In lipsa unor masuri adecvate, boala poate avea consecinte grave. Gripa aviara poate ataca si sistemul nervos central, conducand la encefalita - un alt mod de manifestare a bolii.
Impotriva gripei aviare se folosesc medicamente antivirale. "Atunci cand gripa aviara se manifesta cu tuse, tratamentul prevede medicamente contra tusei; cand bolnavul are febra, se dau medicamente contra febrei", a explicat Streinu-Cercel. El a precizat ca, la ora actuala, se utilizeaza cu rezultate bune doua medicamente in combaterea virusului, dar acestea trebuie administrate in primele 48 de ore de la aparitia simptomelor.
Ca masura de preventie, prof. Streinu-Cercel a recomandat, pe langa aplicarea masurilor de igiena, vaccinarea populatiei impotriva gripei umane. El a precizat ca acest vaccin are rolul de a apara organismul impotriva gripei umane, care, in contact cu virusul aviar, poate suporta mutatii si poate genera pandemii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.