Itele proiectului minier Rosia Montana, un cosmar ecologic instrumentat de compania canadiana Gabriel Resources, sunt legate direct de corporatia miniera Newmont. In ianuarie anul acesta, Newmont, cu sediul central in Denver, a investit 30 de mili
Itele proiectului minier Rosia Montana, un cosmar ecologic instrumentat de compania canadiana Gabriel Resources, sunt legate direct de corporatia miniera Newmont. In ianuarie anul acesta, Newmont, cu sediul central in Denver, a investit 30 de milioane de dolari canadieni in actiunile Gabriel Resources, cea care detine 80% din societatea romaneasca Rosia Montana Gold Corporation. Investitia Newmont depinde de avizarea studiului de impact asupra mediului. Pentru ca studiul de impact sa treaca de furcile caudine ale Guvernului Tariceanu, prin Ministerul Mediului, Gabriel Resources a aruncat in lupta nume grele, precum fostul ambasador al Canadei, Raphael Girard, sau Horia Avram, fost angajat al Garzii Nationale de Mediu. Proiectul Rosia Montana are, insa, si o alta miza, ascunsa de conducerea Gabriel Resources: zacamantul de cupru porfiric de la Rosia Poieni.
Gabriel Resources detine 80% din pachetul de actiuni Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care administreaza proiectul minier din judetul Alba. Pe lista actionarilor Gabriel Resources se regaseste si Newmont Gold Corporation, compania miniera care, pana in ianuarie 2006, era numarul unu in lume in domeniul mineritului. Proiectul minier de la Rosia Montana a intrat in atentia Newmont in 2004, cand societatea cumpara actiuni Gabriel Resources. Intre 2004 si 2005, conducerea Newmont nu s-a implicat in proiectul din Romania. Prioritatea numarul unu a companiei era castigarea unei adevarate lupte cu Barrick (compania clasata pe locul doi in lume in domeniul minier) pentru o exploatare din Nevada. Dupa ce, la inceputul anului, Barrick a devenit proprietara exploatarii din Nevada, Newmont si-a concentrat atentia spre Romania. Este surprinzator faptul ca actualul presedinte al Gabriel Resources si implicit unul din asociatii Newmont, Alan Hill, si Richard Young (vicepresedinte al Gabriel Resources) au fost pana in mai 2005 angajatii companiei miniere Barrick. Tot in ianuarie 2005 a inceput ofensiva mediatica a Gabriel Resources in Romania pentru promovarea proiectului Rosia Montana. Mai mult, in 6 ianuarie 2006, presedintele Gabriel Resources a anuntat public vanzarea a 15 milioane de actiuni Gabriel Resources in favoarea Newmont. Suma platita de Newmont se ridica la 30 de milioane de dolari canadieni. Newmont are, acum, 20% din actiunile Gabriel Resources. Investitia este un semnal clar ca proiectul minier Rosia Montana a devenit prioritar pentru 2006.
Investitii masive in Gabriel Resources
Preluarea Gabriel Resources de catre Newmont se incadreaza in ceea ce specialistii de pe piata bursiera numesc "preluare ostila". Concret, Gabriel Resouces este lasata fara lichiditati si este nevoita sa emita actiuni pe bursa, iar investitorul Newmont devine salvatorul societatii. Preluarea a fost gandita de Newmont in conditiile in care Banca Mondiala a refuzat sa crediteze Gabriel Resources pentru proiectul minier de la Rosia Montana. Pentru ca proiectul de la Rosia Montana sa fie pornit, Gabriel Resources a estimat ca este nevoie de o investitie de peste 600 de milioane de dolari. In acest moment, reprezentantii Gabriel Resources negociaza cu mai multe fonduri de investitii americane pentru contractarea unui credit de 300 de milioane de dolari. Reprezentantii Gabriel Resources au declarat ca cele 30 de milioane de dolari canadieni vor asigura ratingul bancar necesar contractarii creditului de 300 de milioane de dolari. Realitatea arata insa altceva: Gabriel Resources nu are o cifra de afaceri considerabila, intrucat nu exploateaza zacamintele de la Rosia Montana.
Acordul de mediu - ultima carte
Asaltul mediatic al Gabriel Resources este dublat si de o campanie de lobby in mediul politic. Tinta este avizul favorabil al studiului de impact asupra mediului pentru proiectul minier de la Rosia Montana. Studiul comandat de Gabriel Resources este conceput de 12 societati de consultanta din Romania si Canada si coordonat de Horia Avram, fost angajat al Garzii Nationale de Mediu Deva. Richard Young, vicepresedintele Gabriel Resource, a recunoscut ca, din ianuarie anul acesta, conducerea societatii are intalniri frecvente cu oamenii politici si ca avizarea studiului de impact este cruciala pentru continuarea proiectului minier. Fostul ambasador al Canadei in Romania, Raphael Girard, este cel care coordoneaza activitatea de lobby pe langa autoritatile locale si centrale din tara. Raphael Girard este si unul din actionarii Gabriel Resources. Dupa ce Newmont a investit 30 de milioane de dolari in Gabriel Resources, Alan Hill a anuntat la Toronto, in Canada, ca se asteapta ca proiectul de mediu sa fie avizat fara probleme. Marul discordiei dintre organizatiile de mediu si reprezentantii Gabriel Resources il reprezinta reecologizarea zonei. Reprezentantii Asociatiei Alburnus Maior (ONG-ul care conduce campania impotriva proiectului Rosia Montana) sustin ca Rosia Montana va deveni un desert de cianura. Pe de alta parte, Richard Young, vicepresedintele Gabriel Resources, sustine ca se vor investi in jur de 40 de milioane de dolari in ecologizarea zonei.
Cuprul din spatele aurului de Rosia Montana
Exploatarea miniera de la Rosia Montana nu este singurul proiect al Gabriel Resources. La Rosia Poieni se gaseste cea mai mare cariera de suprafata din Romania, de cupru porfiric. Metalul este utilizat in producerea de cipuri pentru calculatoare. Zacamantul de cupru este unic in Europa. Datele statistice arata ca zacamantul de la Rosia Poieni, care in acest moment este exploatat de Cuprumin SA, contine 1,5 miliarde de tone de minereu cuprifer. In noiembrie 2002, Gabriel Resources a emis un comunicat prin care prezenta rezultatele forarilor executate la Rosia Poieni. Mentionam ca in 1999, cand a fost infiintata de Frank Timis, societatea a obtinut de la Guvern dreptul de preemtiune asupra exploatarii de cupru de la Rosia Poieni, care ii acorda posibilitatea de a efectua forari in zona. Anuntarea exploatarii de la Rosia Poieni ar creste semnificativ si valoarea actiunilor Gabriel Resources, in conditiile in care pretul cuprului este in crestere pe piata mondiala.
Proiect minier disputat de Newmont si Barrick
Pana in ianuarie 2006, Newmont era liderul pietei miniere din lume. Dupa ce compania miniera Barrick a anuntat preluarea proiectului Placer Dome, Newmont a ajuns numarul doi. In noiembrie-decembrie 2005, Barrick si Newmont negociau pe piata bursiera preluarea exploatarii miniere din Nevada care, pana in decembrie 2005, era administrata de societatea Placer Dome. Compania miniera Placer Dome are caracteristici asemanatoare cu cele ale Gabriel Resources: nu are experienta in domeniu si are un singur proiect major, in Nevada. Oficial, preluarea Placer Dome de catre Barrick a fost anuntata in 20 ianuarie 2006. In aceste conditii, Newmont a ramas cu o singura optiune de investitie pentru 2006: Rosia Montana. Fondata in 1921 in New York, Newmont este una dintre companiile miniere cotate la bursele din New York, Toronto-Canada si Australia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.