Bucurestiul va avea primul sau monument dedicat rezistentei anticomuniste, una din initiativele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, al carei presedinte este Constantin Ticu Dumitrescu. Acesta se straduie inca din 1993 sa convinga autoritatile de n
Bucurestiul va avea primul sau monument dedicat rezistentei anticomuniste, una din initiativele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, al carei presedinte este Constantin Ticu Dumitrescu. Acesta se straduie inca din 1993 sa convinga autoritatile de necesitatea unui astfel de monument national, abia in 2003 prim-ministrul acelei perioade, Adrian Nastase, aproband o Hotarare de Guvern de finantare, prin Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), cu sapte miliarde de lei vechi, a proiectului.
Lucrarea sculptorului Mihai Buculei (cel care a realizat si bustul lui Corneliu Coposu din fata Bisericii Kretulescu) a castigat in fata celorlalti zece artisti plastici care au participat la concursul organizat de Secretariatul de stat pentru problemele revolutionarilor din decembrie 1989 si Primaria Municipiului Bucuresti, tema fiind "Aripi" (cele trei aripi simbolizeaza, spune Ticu Dumitrescu, Jertfa, Lupta si Victoria).
De altfel, la ciclul de lucrari cu tema "Aripi" Mihai Buculei lucreaza de zece ani, iar doua dintre lucrari, expuse la Muzeul Fundatiei "Ludwig" din Aachen, au fost achizitionate de acesta.
Statuia dedicata luptei de rezistenta, plasata in Piata Presei Libere, in aliniament cu Arcul de Triumf, urma sa aiba o structura din otel si nichel, placata cu placute de bronz mat si lustruit; inaltimea, cu tot cu soclu, e aproximata la 28 de metri, cel mai inalt monument din Capitala. Din pacate, 2003 s-a scurs fara ca proiectul sa poata fi pus in practica, motiv pentru care banii obtinuti (cu exceptia onorariului sculptorului - 160.000 de euro - si a costului proiectarii statuii, un total de patru-cinci miliarde de lei vechi) au fost pierduti.
Ceea ce lipseste in momentul de fata, spune Ticu Dumitrescu, e suma necesara turnarii in otel a statuii, in conditiile in care Bucurestiul e singurul oras din tara in care nu exista un astfel de omagiu adus rezistentei impotriva dictaturii comuniste.
Conform secretarului de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, Virgil-Stefan Nitulescu, insa, MCC a redactat o Hotarare de Guvern prin care sa fie finantata realizarea statuii, hotarare care i-a fost inaintata ministrului Marko Bela, urmand sa parcurga drumul legislativ obisnuit spre a fi aprobata.
Constantin Ticu Dumitrescu tine sa precizeze ca inaltarea de monumente in memoria victimelor totalitarismului este una din recomandarile Consiliului Europei. In prezent, in Romania au fost ridicate sau sunt in curs de inaugurare (la Cluj, Craiova etc.) in jur de 70 de monumente dedicate luptei anticomuniste.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.