Omul de afaceri Gelu Tofan a dat ieri prima declaratie a sa in calitate de invinuit in dosarul in care este cercetat de procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA) pentru santaj si trafic de influenta. "Este o actiune de tergiversare. In u
Omul de afaceri Gelu Tofan a dat ieri prima declaratie a sa in calitate de invinuit in dosarul in care este cercetat de procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA) pentru santaj si trafic de influenta. "Este o actiune de tergiversare. In urma cu cinci ani a inceput procesul unui banal furt de actiuni, dar de o valoare foarte mare. Face parte din strategia lui Stefan Radulescu si a familiei sale de bulversare si tergiversare a anchetei, prin care ei trebuie sa raspunda de ce au furat si devalizat trei companii, intre care "Tofan Trans", a declarat, citat de Rompres, Gelu Tofan. De asemenea, omul de afaceri si-a exprimat increderea in Parchet si in procurorul care instrumenteaza cazul, mentionand, totodata, ca i-a promis anchetatorului ca va coopera pentru a face ancheta in biroul procurorului, si nu in strada.
Gelu Tofan declara, in urma cu ceva timp, ca acuzatiile ce ii sunt aduse s-ar fi bazat doar pe declaratiile lui Radulescu si ale membrilor familiei acestuia. In 17 ianuarie, Gelu Tofan a fost victima unei agresiuni, omul de afaceri banuind ca atacul a fost pus la cale de Stefan Radulescu.
Autodenuntul lui Gherta
Pe de alta parte, in acest caz, alaturi de Tofan, mai sunt cercetati procurorul Constantin Gherta, de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - invinuit pentru santaj si complicitate la trafic de influenta in instrumentarea dosarului lui Stefan Radulescu - si omul de afaceri Cristian Buciu. Potrivit Mediafax, in 5 decembrie 2005, procurorul Gherta a luat la cunostinta oficial de acuzatiile care ii sunt aduse de catre anchetatorii Departamentului National Anticoruptie, in urma unui denunt formulat de catre omul de afaceri Stefan Radulescu si de catre sotia acestuia. Gherta este procurorul care a instrumentat dosarul Tofan Grup de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in care omul de afaceri Stefan Radulescu a fost arestat preventiv, in noiembrie 2004. Tot in anul 2004, procurorul Constantin Gherta s-a autodenuntat ca a luat mita. Potrivit declaratiilor date de acesta, spaga, a carei valoare nu este cunoscuta, ar fi fost primita de la aparatorul lui Stefan Radulescu pentru "directionarea" anchetei in sensul dorit de cel invinuit, acuzatie nedovedita pana la acest moment.
Acuzatiile la adresa lui Radulescu
Radulescu era acuzat ca a comis mai multe infractiuni economice, ce ar fi adus prejudicii de ordinul miliardelor de lei atat bugetului de stat, cat si unor firme private. El a fost arestat preventiv pentru evaziune fiscala, instigare la evaziune fiscala, folosirea la Autoritatea Vamala de acte falsificate, instigare la folosirea la Autoritatea Vamala de acte falsificate, fals in inscrisuri sub semnatura privata si delapidare in forma calificata.
Potrivit informatiilor facute publice anul trecut de procurori, in 2002-2003, ca director general al societatilor Transporturi Auto Astra SA, Somaco SA si ca administrator unic al Tofan Trans SA, Radulescu ar fi dispus inregistrarea in contabilitate a unor cheltuieli fictive. El ar fi urmarit astfel sa diminueze TVA-ul si impozitul pe profit, pagubind in acest mod bugetul de stat cu aproximativ 20 de miliarde de lei vechi. Totodata, in 2004, ca director general al Transporturi Auto Astra SA, Radulescu ar fi ridicat de mai multe ori din casierie diverse sume in valuta fara acte justificative, ceea ce ar fi prejudiciat firma cu 82.110 de euro si 300 de dolari. In martie 2000-decembrie 2001, ca administrator unic si director general al Tofan Trans SA si al Transporturi Auto Astra SA, el ar fi dispus ca lucrarile de constructie si amenajare a vilei sale sa fie platite din fondurile societatilor pe care le administra si care ar fi fost prejudiciate astfel cu aproximativ sapte miliarde de lei vechi. (G. TARATA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.