Peste 70 de artisti plastici din Timisoara, Resita si Turnu Severin s-au reunit in expozitia colectiva aniversara "Scena si/in artele vizuale". Expozitia va fi gazduita de holurile Teatrului National din Timisoara (TNT) si ale Operei Nationale din lo
Peste 70 de artisti plastici din Timisoara, Resita si Turnu Severin s-au reunit in expozitia colectiva aniversara "Scena si/in artele vizuale". Expozitia va fi gazduita de holurile Teatrului National din Timisoara (TNT) si ale Operei Nationale din localitate (ONT), institutiile de spectacole fiind coorganizatoare, alaturandu-se Filialei timisorene a Uniunii Artistilor Plastici (UAP), Consiliului Judetean si Consiliului Local. Curatori: Valentina Stefanescu, artista decoratoare, si Daniel Apostu, grafician; la organizare si panotare au fost sprijiniti de artistii plastici Geta Medinski, Traian Abruda de la TNT si George Petre de la Teatrul German de Stat din Timisoara. Vernisajul este programat azi (31 ianuarie), la orele 18.00, in holul TNT, la deschidere urmand sa vorbeasca Mariana Voicu, consilier artistic al TNT, Corneliu Murgu, directorul general al ONT, Ioan Szekernyes, presedintele Filialei UAP, Ioan Iovan, critic si istoric de arta. Expozitia va ramane deschisa pana pe 14 februarie 2006 si va putea fi vizitata zilnic, intre orele 10.00-13.00 si inaintea si in pauzele spectacolelor de opera si teatru.
La inceputul stagiunii 2005-2006 (22 septembrie 2005), s-au implinit 130 de ani de la inaugurarea oficiala si festiva a cladirii teatrului din municipiul Timisoara, cladire impozanta si emblematica, ridicata in stil neorenascentist dupa proiectele arhitectilor Ferdinand Felmer si Herman Helmer din Viena. Pe langa sala de spectacole, cabinele actorilor, depozitele pentru decoruri, costume, rechizite, precum si locuinta directorului, imobilul mai cuprindea spatiile cazinoului orasenesc, al unui hotel si al unui restaurant elegant, cu gradina de iarna. La parter functiona cafeneaua la "Printul mostenitor", un local luxos, frecventat in mod sistematic si de boema vremii - scriitori, actori, muzicieni si artisti plastici. Artele frumoase au fost reprezentate prin sculpturile care decorau fatada si holurile, prin frescele cupolei centrale, prin cortina pictata cu figuri si scene mitologice etc.
Dupa incendiul din 1920, cladirea si fatada teatrului au fost reconstruite dupa proiectele arhitectului bucurestean Duiliu Marcu. Imbinand principiile Scolii Bauhaus si motivele caracteristice ale stilului neoromanesc, acesta a acoperit partea centrala a frontonului cu placi de travertin, iar balconului i-a imprimat un aspect neobizantin. Sala de spectacole a fost complet reamenajata, invaluita intr-o manta de marmura artificiala si bogat acoperita cu ornamente placate cu foite de aur. A fost repictata si cupola centrala, cu un diametru de 17 metri. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.