Ministrul Justitiei Monica Macovei a negat ieri ca ar fi trimis presedintelui Traian Basescu sau premierului Tariceanu un memoriu prin care le solicita sa intervina pentru schimbarea procurorului ce il ancheteaza pe Dinu Patriciu. Ea a dezmintit si i
Ministrul Justitiei Monica Macovei a negat ieri ca ar fi trimis presedintelui Traian Basescu sau premierului Tariceanu un memoriu prin care le solicita sa intervina pentru schimbarea procurorului ce il ancheteaza pe Dinu Patriciu. Ea a dezmintit si informatile referitoare la alte cinci intalniri pe care le-ar fi avut cu omul de afaceri Dinu Patriciu si cu premierul Tariceanu. Presedintia si Guvernul au infirmat ieri informatiile conform carora ar fi primit vreo scrisoare de la ministrul Justitiei cu solicitarea amintita. Primul ministru considera ca se incearca o manipulare pe acest subiect insa a apreciat ca presa ar trebui sa o intrebe pe Macovei daca a mai avut si alta intalnire cu Patriciu in afara de cea pe care a mentionat-o. In replica, ministrul Justitiei i-a cerut sefului Guvernului sa nu mai faca presupuneri in legatura cu agenda intalnirilor sale. In aceste conditii inspectorii CSM au anuntat ca vor ferifica toate aspectele legate de intalnirile, relevate de mass-media, pe care ministrul Justitiei si premierul le-ar fi avut cu Patriciu. Inspectorii CSM vor intocmi un raport ale carui rezultate vor fi discutate in sedinta publica. Pe de alta parte, PSD a solicitat demisia Guvernului apreciind ca "este corupt".
Jurnalul National a relatat ieri ca Macovei, Tariceanu si Patriciu s-au intalnit de cinci ori, iar Gandul a publicat un articol in care se arata ca ministrul Justitiei ar fi transmis un memoriu presedintelui tarii si primului ministru pentru a interveni in schimbarea procurorului care il ancheteaza pe Patriciu. (M.T.)
Presedintia si Guvernul dezmint existenta memoriului
Presedintia si Guvernul au negat ieri informatiile conform carora ar fi primit o scrisoare transmisa de ministrul Justitiei, Monica Macovei, prin care aceasta solicita schimbarea procurorului care il ancheteaza pe Dinu Patriciu. Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu (foto), a declarat ca la Administratia prezidentiala nu a fost primita vreo scrisoare transmisa de ministrul Justitiei care sa aiba acest continut.
Conform unui comunicat al Guvernului, citat de Mediafax, la Cabinetul primului-ministru nu s-a primit nici un material din partea ministrului Justitiei de genul celui invocat. De asemenea, intrebat daca a primit un astfel de document, premierul Tariceanu a declarat: "Din cate stiu, nu s-a primit. Am sa mai verific. Stiu ca s-a verificat de dimineata la Cabinet si nu s-a confirmat existenta unei astfel de scrisori sau document. Nu va pot da alte informatii suplimentare". (R.G.)
Premierul acuza o manipulare
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri, la Viena, ca a avut o singura intalnire cu ministrul Justitiei si cu omul de afaceri Dinu Patriciu si i-a indemnat pe ziaristi sa o intrebe pe Monica Macovei daca a avut si alte intalniri cu presedintele Rompetrol, transmite Mediafax. Conform unui comunicat al Guvernului, intrebat daca a avut mai multe intalniri cu ministrul Justitiei si cu omul de afaceri Dinu Patriciu, Tariceanu a raspuns: "Eu nu am cunostinta despre asa ceva. Daca ministrul de Justitiei s-a intalnit cu Patriciu, in afara de intalnirea pe care am mentionat-o si pe care nu am tinut-o ascunsa, atunci ar fi bine sa o intrebati pe doamna ministru. Dar asa ceva nu a avut loc in Palatul Victoria". Premierul a subliniat ca a avut o singura intalnire cu Patriciu, la care a participat si Monica Macovei. Intrebat cine crede ca se afla in spatele informatiilor aparute in presa conform carora ar fi avut loc mai multe intalniri intre el, Patriciu si Macovei, Calin Popescu Tariceanu a declarat: "Eu, ca prim-ministru nu pot sa cred foarte multe. Lucrurile iau o turnura care incepe sa-mi displaca profund". El a adaugat ca "se incearca o manipulare, o manevrare". "Asa este in politica. Cred, insa, ca cei care fac astfel de afirmatii au si obligatia sa aduca probele in acest sens", a mai spus Tariceanu.
Intrebat daca este de parere ca astfel de informatii au legatura cu desfiintarea SIPA, primul-ministru a spus ca nu are informatii care sa il conduca la o astfel de legatura directa. (O.B.)
Macovei infirma implicarea in ancheta Rompetrol
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a negat, ieri, ca ar fi transmis presedintelui Traian Basescu sau premierului Calin Popescu Tariceanu vreun document privind activitatea in dosarul Rompetrol sau ca ar fi facut vreo verificare privind ancheta procurorilor in acest caz. De altfel, Monica Macovei a aratat ca nici nu are competente sa efectueze verificari cu privire la activitatea vreunui procuror indiferent de ancheta pe care acesta ar desfasura-o. Totodata, Macovei a cerut CSM sa prezinte rezultatele verificarilor si inspectiilor efectuate in legatura cu ancheta Rompetrol, aceeasi solicitare fiind adresata si procurorului general, in situatia in care Parchetul General ar fi efectuat verificari in legatura cu modalitatea in care s-a desfasurat ancheta.
Monica Macovei a negat ca ar mai fi avut o alta intalnire in particular cu Dinu Patriciu in afara de cea din luna iunie, la care a participat si premierul Tariceanu, ea cerandu-i acestuia "sa nu mai faca presupuneri in legatura cu agenda intalnirilor sale". Totodata, ministrul Justitiei a cerut cotidianului Gandul, care a publicat, ieri, un material referitor la acest caz, sa clarifice acest subiect in conditiile in care, potrivit ministrului Justitiei, redactorul-sef adjunct ar fi declarat ca redactia nu detine nici un document semnat de ea. "Cer public ziarului Gandul sa clarifice acest subiect, tinand cont de faptul ca redactorul sef adjunct al acestui ziar a declarat pe mai multe posturi de televiziune, ca nu are nici un document semnat de mine. Pe piata circula informatii false si rog presa sa le verifice inainte de a le publica si poate, prin investigatii jurnalistice proprii, veti afla cine este interesat in aparitia unor astfel de fabulatii in presa. Repet ceea ce spun de un timp incoace: sunt un scut in fata oricarei incercari de a influenta procurorii si judecatorii", a mai spus Macovei. (B.C.G.)
PSD vrea demisia Executivului
Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca formatiunea politica pe care o reprezinta solicita demisia Guvernului, pe care l-a catalogat ca fiind corupt, ca urmare a scandalului generat de intalnirea Tariceanu-Patriciu-Macovei. "PSD cere demisia Guvernului. Sa se spuna in mod clar ca in Romania coruptia porneste de la varf si in acest moment Guvernul este un guvern corupt", a declarat Diaconescu. "Cerem demisia premierului Tariceanu, a ministrului Justitiei, Monica Macovei si a tuturor celor care descriau public o anumita situatie si care negociau in cabinete anumite dosare si anumite solutii ce urmau a fi date in aceste dosare", a spus Diaconescu. (R.A.)
CSM verifica intalnirea de la Guvern
MJ sustine ca a fost o singura intrevedere
Inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor verifica toate aspectele legate de intalnirile pe care le-ar fi avut ministrul Justitiei, premierul Calin Popescu Tariceanu si omul de afaceri Dinu Patriciu. Biroul de presa al CSM a precizat ca vor fi cercetate toate aspectele relevate de mass-media in acest caz, urmand ca inspectorii Consiliului sa intocmeasca un raport, ale carui rezultate vor fi discutate in sedinta publica. Presa centrala a relatat ca primul ministru Calin Popescu Tariceanu, ministrul Justitiei Monica Macovei si omul de afaceri Dinu Patriciu au avut cinci intalniri, si nu una cum au sustinut cei trei. Pe de alta parte, ziarul "Gandul" a publicat, ieri, un material conform caruia ministrul Justitiei ar fi transmis un memoriu presedintelui Traian Basescu prin care ii solicita sa intervina in schimbarea procurorului care il ancheteaza pe Dinu Patriciu.
Purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei, Marilena Stancu, a declarat, citat de Mediafax, ca Monica Macovei sustine in continuare ca a avut doar o intalnire si ca nu a remis catre Palatul Cotroceni nici un memoriu pentru a se interveni in inlocuirea anchetatorului. La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a sustinut ca subiectul intrevederii era generat de ancheta la care presedintele Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, era supus. Tariceanu a precizat ca era vorba despre cea mai mare firma privata romaneasca, ce plateste impozite si taxe la bugetul statului de peste 800 de milioane de euro si are 7000 de angajati. Atat ministrul Macovei, cat si Tariceanu au mentionat ca s-au intalnit cu Patriciu, la Guvern, in iunie 2005, situatie confirmata si de presedintele Rompetrol. (M.V.R.)
Cristian Parvulescu, presedinte ProDemocratia
Solutia, o lege a lobby-ului
Toti oamenii sunt egali in fata Justitiei, iar singurul mod in care intalnirile intre afaceristi si demnitari pot fi reglementate este o lege a lobby-ului, ce ar inlatura suspiciunile de coruptie nascute din intalniri de genul celei dintre Patriciu, Tariceanu si Macovei, a declarat ieri presedintele Pro-Democratia, Cristian Parvulescu. El a explicat ca indiferent de dimensiunile afacerii sale, Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, nu ar trebui sa beneficieze de un tratament special in fata Justitiei. Mai mult, Parvulescu a apreciat anterior ca, data fiind cunoscuta relatia de prietenie dintre Patriciu si Tariceanu, o intrevedere la care, pe langa cei doi, participa si ministrul Justitiei poate ridica suspiciuni de trafic de influenta. "Romania este printre putinele tari care nu au o lege a lobby-ului. APD a lucrat, in vara, la un proiect al unui astfel de act normativ, insa el a fost respins de Partidul Democrat si de presedintele Basescu. Eu cred ca o astfel de lege, care sa reglementeze concret cadrul in care lobby-ul ramane lobby si nu se transforma in trafic de influenta, ar fi mai mult decat necesara in Romania", a spus Parvulescu, citat de Mediafax. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.