Primarul general Adriean Videanu vrea sa momeaca 1000 de studenti de la universitatile de medicina-veterinara din UE, pentru o operatiune masiva de sterilizare a maidanezilor bucuresteni. Edilul Capitalei considera ca aceasta este solutia pentru rezo
Primarul general Adriean Videanu vrea sa momeaca 1000 de studenti de la universitatile de medicina-veterinara din UE, pentru o operatiune masiva de sterilizare a maidanezilor bucuresteni. Edilul Capitalei considera ca aceasta este solutia pentru rezolvarea, intr-o singura luna, a problemei cainilor fara stapan, dar si pentru "spalarea imaginii" orasului in care un cetatean japonez a fost la doi pasi de Guvern. "Vom apela inclusiv la ambasadorii europeni sa ne ajute sa aducem studenti din universitatile de medicina sanitar-veterinara, pentru a aplica la noi procesul de practica medical. Noi ne vom ocupa de dotari, de construirea adaposturilor pentru aceasta mare operatiune de sterilizare. Inca nu stim unde vor fi cazati cei 1000 de studenti, dar ne vom ocupa si de cazarea si de masa lor, plus costurile operatiilor", a declarat Videanu. Reprezentantii facultatilor romanesti de medicina veterinara se indoiesc de reusita edilului, argumentand ca studentii nu au drept de practica nici macar in tara lor.
Primarul general a mai anuntat ca va depune la Guvern, in 24 de ore, proiectul de modificare a Legii 227 privind protectia animalelor, care vizeaza reducerea de la 14 la 3 zile a perioadei de cazare a cainilor in bazele de ecarisaj, precum si sanctiuni penale pentru cei care revendica patrupedele si le dau apoi drumul pe strada.
Munca in zadar, pe bani publici
Videanu a recunoscut ca "intreaga activitate a Administratiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA) este un fel de munca in zadar", fiind diminuata de atitudinea unor cetateni care adopta caini si apoi le dau drumul pe strada. Pe de alta parte, ASA nu face fata solicitarilor, pentru ca nu exista spatii suficiente de cazare a cainilor, iar personalul - sase echipe de ecarisaj - este "insuficient si prost remunerat". Cu toate acestea, Videanu a alocat, din bugetul pe anul trecut, 34,2 miliarde de lei vechi pentru "munca in zadar" a ASA, ceea ce inseamna ca bucurestenii contribuabili platesc, zilnic, 86 de milioane de lei vechi pentru hrana si ingrijirea cainilor vagabonzi, pentru salariile hingherilor si ale medicilor veterinari angajati ai ASA, precum si pentru tratamentele medicale aplicate animalelor. In 2003 si 2004, anii in care autoritatile locale au actionat cel mai eficient - dupa numarul scazut de persoane muscate de caini care s-au prezentat la Centrul antirabic, respectiv 19.000 in anul 2003 si 13.000 in anul 2004, fata de 21.000 de oameni muscati in anul 2000 - primarul general de atunci, Traian Basescu, a alocat din buget suma de 21 de miliarde de lei, respectiv 24 de miliarde de lei vechi. Acum, Adriean Videanu anunta ca in 2006 va aloca "mult mai multe fonduri", fara a preciza, insa, cifra exacta.
Maidanezi cu microcipuri
Simona Panaitescu, directorul ASA, sustine ca angajatii sai aduna, zilnic, 200 de maidanezi, iar anul trecut au fost luati de pe strazi circa 60.000 de exemplare, insa "cam 40 - 50% s-au intors in strada, dupa ce au fost recuperati de cetateni iresponsabili". Panaitescu da vina pe actuala legislatie, care este "extrem de permisiva", dar si pe inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare, care nu ii amendeaza pe proprietarii care le dau drumul cainilor in spatii publice. "Exista o oarecare complicitate si din partea unor medici veterinari iresponsabili, care, in schimbul unei sume modice, elibereaza certificate pentru animal, desi acesta nu are cu adevarat un camin, un proprietar. Nici inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare nu isi fac treaba, in sensul ca proprietarii nu sunt amendati pentru ca lasa cainele liber pe strada", a mai spus Panaitescu.
Incepand cu acest an, medicii ASA le implanteaza cainilor microcipuri, masura obligatorie pentru ca municipalitatea sa respecte normele europene in domeniu, sustine dir. Panaitescu. Operatiunile de castrare, deparazitare si implantare de cipuri costa 1,7 milioane de lei vechi pentru un animal. In schimbul a 1,5 milioane de lei vechi, orice animal poate fi recuperat de la bazele de ecarisaj.
"Criminalul" neidentificat
In privinta maidanezului care a provocat moartea cetateanului japonez, dir. Panaitescu nu stie daca acesta a fost prins in actiunea de duminica noapte. "Nu cunoastem semnalmentele acelui caine. Politia nu ne-a contactat, nu ne-a oferit nici un fel de data. In actiunea de azi-noapte am strans 20 de animale. Nu stim daca acel caine se afla printre ele. Actiunea de strangere a maidanezilor din zona va continua si astazi (ieri, n. red.)", a precizat Simona Panaitescu. Reamintim ca japonezul, in varsta de 68 de ani, a murit, duminica dupa-amiaza, dupa ce a fost muscat de caine. Strainul a incercat sa ajunga de la masina pana la blocul in care locuia, insa a decedat, din cauza pierderii de sange, chiar in scara blocului, pana unde s-a tarat aproximativ 30 de metri.
Surse medico-legale au declarat ca cetateanul japonez a murit din cauza unei hemoragii externe, dupa ce un canin al cainelui care l-a atacat i-a sectionat vena safena mica. Sursa citata a adaugat ca barbatul ar fi putut supravietui, daca isi lega un garou care sa impiedice pierderea sangelui.
La Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" se prezinta zilnic, pentru vaccinare antirabica, circa 80 de persoane muscate de caini, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul clinici. In perioada de vara si in perioada de procreere se inregistreaza zilnic pana la 150 de persoane muscate de caini. (Magda SEVERIN)
Japonezul a fost consultantul mai multor firme nipone
Cetateanul japonez care a murit dupa ce a fost muscat de un caine maidanez a oferit consultanta mai multor firme nipone care au investit in Romania, a declarat, pentru Mediafax, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Ana-Maria Cristina. "Astazi am aflat ca era consultantul companiei Calsonic Kansei, care negociaza cu administratia Parcului industrial Ploiesti posibilitatea construirii unei fabrici de componente auto, investitie estimata la circa 100 de milioane de euro", a spus Cristina. De asemenea, el a oferit consultanta si altor firme, care au investit deja in Romania. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.