Toate contractele de concesiune a pescuitului in Delta Dunarii au fost trimise, pentru verificari, procurorilor Departamentului National Anticoruptie, dupa ce inspectorii Corpului de Control din Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor au constatat
Toate contractele de concesiune a pescuitului in Delta Dunarii au fost trimise, pentru verificari, procurorilor Departamentului National Anticoruptie, dupa ce inspectorii Corpului de Control din Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor au constatat nereguli in derularea lor, a declarat Sulfina Barbu, ministrul Mediului, ieri, intr-o conferinta de presa. Ea nu a nominalizat firmele implicate. Barbu a explicat ca toate contractele de concesiune au fost modificate de Ministerul Mediului, eliminand exclusivitatea firmelor concesionare. Principalele motive se refera la faptul ca aceste contracte dadeau exclusivitate de pescuit pe anumite zone din delta, iar caietul de sarcini si legea concesionarii fac referire doar la o cota de peste. In plus, trebuiau facute investitii de mediu, ceea ce firmele nu au facut. Sulfina Barbu nu exclude ca firmele concesionare sa nu fi declarat tot pestele recoltat, pentru a nu plati redevente mari pentru concesiune. In cele din urma, contractele au fost modificate, astfel ca firmele concesionare nu mai au exclusivitate pe zone.
Mine ecologice
Statul roman va contracta, pana in martie, un imprumut extern de circa 400 de milioane de euro, suma urmand sa acopere costurile unui program de inchidere ecologica a minelor, ce se va derula pe o perioada de trei ani. Ministrul Mediului, Sulfina Barbu a declarat ca programul - derulat la cererea Uniunii Europene - este o premiera pentru Romania, unde niciodata pana acum ecologizarea nu a fost o componenta a inchiderii vreunei mine. "A existat un program cu bani de la Banca Mondiala, insa rezultatele lui nu se vad", a declarat Sulfina Barbu. Ministrul Mediului a explicat ca programul de investitii va viza ecologizarea iazurilor de decantare si a haldelor de steril, cele doua mari tipuri de deseuri rezultate in urma unor exploatari miniere.
Plaje inchiriate
Cat priveste zona costiera, Ministerul Mediului pregateste doua acte normative, prin care doreste o mai buna organizare a plajelor. Anul trecut, contractele de concesiune pentru plaje au fost desfiintate si zonele reconcesionate. Acum, plajele vor fi inchiriate, pe 10 ani, cu posibilitatea de prelungire, "operatorilor de plaja", care detin autorizatii turistice. "In 2005, curatenia plajelor nu a fost la nivelul asteptarilor", a motivat ministrul Mediului decizia de amendare a legislatiei in domeniu. Potrivit propunerilor legislative, operatorii vor avea obligatia ca la inceperea sezonului turistic estival sa amenajeze plaja cu destinatie turistica si sa asigure serviciile turistice necesare. Operatorii vor trebui sa intretina si sa curete plajele inchiriate, indepartarea algelor revenind in continuare Administratiei Nationale "Apele Romane", care administreaza zona costiera in numele statului roman. Nu vor fi permise constructiile definitive pe plaja, nici comertul ambulant. In schimb, actul normativ stipuleaza "accesul liber pe plaja si libera circulatie a persoanelor in spatiul plajei". Pe de alta parte, turistii nu vor putea veni cu caini pe plaja, si nici parca aici. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.