Conditiile de iesire din tara si intrare in statele Spatiului Schengen au ramas nemodificate. La granita trebuie prezentate documentele care justifica scopul si conditiile sederii in Spatiul Schengen. De asemenea, trebuie avuta suma minima de 30 de e
Conditiile de iesire din tara si intrare in statele Spatiului Schengen au ramas nemodificate. La granita trebuie prezentate documentele care justifica scopul si conditiile sederii in Spatiul Schengen. De asemenea, trebuie avuta suma minima de 30 de euro/zi/persoana si 150 de euro pentru cheltuielile de transport. Daca la controlul de frontiera se prezinta voucher sau alte documente care sa ateste plata in avans a serviciilor structurilor de primire turistice din tara de destinatie si achitarea transportului, persoana in cauza nu mai trebuie sa prezinte sumele mentionate mai sus. Pentru Spania sunt conditii suplimentare. Astfel, daca un turist pleaca la invitatia unei persoane din Spania, invitatia trebuie facuta la un notar spaniol, din care sa rezulte in mod expres urmatoarele: cel care invita este cetatean spaniol sau strain cu permis de rezidenta in Spania; sa nu fi invitat nici o alta persoana in ultimele 6 luni; sa posede mijloace legale de intretinere si sa se oblige sa-i asigure persoanei invitate intretinere, cazare, si asistenta sanitara; sa se oblige sa garanteze ca persoana invitata se intoarce in tara; cel care este invitat sa nu munceasca in Spania. In plus hatria pe care se redacteaza invitatia este una speciala (in lumina incidenta prezinta un desen de siguranta) si care trebuie sa aiba in partea superioara centrala stema Spaniei. Invitatia trebuie prezentata numai in original si trebuie sa fie supralegalizata in Spania, cu apostila de la Haga.
Eliberati conditionat
Pasapoartele care au fost retinute pentru depasirea termenului legal de sedere in strainatate vor fi restituite titularilor. Aceste persoane isi pot ridica pasapoartele de la serviciile publice de comunitare. Cei care au scapat de ordinul ministerului, dat in vara anului trecut ministrul Vasile Balga, si nu li s-au confiscat pasapoartele ca urmare a depasirii termenului de 90 de zile au fost stersi din baza de date si pot pleca, acum nestingheriti, daca respecta legile. Intrarea in vigoare a Legii 248/2005 nu inseamna ca oricine poate pleca oriunde in lume fara sa respecte legislatia tarii in care se duce. "Este foarte important, insa, ca romanii care calatoresc in strainatate sa respecte prevederile legale in domeniul perioadei maxime de timp in care se poate sta intr-un anume stat. Daca se depaseste termenul legal, autoritatile statului respectiv vor returna fortat persoanele care nu au respectat legea. Dupa aceea, instanta va hotari daca si ce masura va trebui luata impotriva acelei persoane. Este adevarat ca daca unii romani n-au fost prinsi ca au depasit termenul legal de sedere, la intrarea in Romania, autoritatile noastre nu le suspenda sau restrictioneaza dreptul de a calatori. Totusi, cand se calatoreste intr-o anumita tara, este clar ca trebuie respectate conditiile de sedere. Unele state prevad de exemplu, o perioada maxima de sedere a turistilor, de maxim 30 de zile, spre deosebire de spatiul Schengen unde este maxim 90 de zile in 6 luni consecutive", ne-a declarat Mariana Alexandreanu, seful biroului de presa de la Directia Generala de Pasapoarte (DGP). Ea a subliniat ca foarte multe persoane sunt returnate fortat de autoritatile statelor cu care avem acorduri de repatriere. Acestor persoane li s-a suspendat dreptul de a calatori liber. Pentru astfel de cazuri, instantele se vor pronunta asupra masurilor trebuie instituite impotriva acestor persoane, in termen de 6 luni, la solicitarea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera sau a Directiei Generale de Pasapoarte.
Limitarea dreptului de libera circulatie
Persoanele al caror drept la libera circulatie a fost limitat pot calatori in strainatate, dar numai catre alte state decat cele pentru care a fost instituita limitarea acestui drept. De exemplu, daca unei persoane i s-a interzis sa plece in UE, acea persoana poate sa calatoreasca in Bulgaria, Turcia sau SUA. Restrangerea dreptului de a calatori intr-un stat, in cazul in care a fost returnata in baza unui acord de readmisie, poate fi data pentru cel mult trei ani. Masura se instituie de catre instantele de judecata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.