Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) apreciaza ca functionarii care se vor ocupa de gestionarea fondurilor primite de Romania de la Uniunea Europeana (UE) ar trebui sa parcurga procedurile de testari ale abilitatilor de b
Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) apreciaza ca functionarii care se vor ocupa de gestionarea fondurilor primite de Romania de la Uniunea Europeana (UE) ar trebui sa parcurga procedurile de testari ale abilitatilor de baza - utilizare calculator, limbi straine, recomandate la angajarea functionarilor publici in tarile membre ale Uniunii Europene. Pe de alta parte, Asociatia considera ca preocuparea de a asigura euro-consilieri numai in Bucuresti, in principal in cadrul Ministerului Integrarii, "reprezinta o strategie lipsita de orizont si consistenta". "Proiectele de dezvoltare regionala, asa cum se desfasoara in tarile vest-europene, se sprijina pe expertiza locala, formata, dezvoltata si adusa la capacitatea de a face propuneri finantabile", mai sustin reprezentantii oamenilor de afaceri. In acest context, AOAR arata ca descentralizarea deciziilor in domeniul economic la nivelul unor regiuni de dezvoltare si responsabilizarea autoritatilor locale sunt elemente care ar putea determina crearea unui mediu economic local atractiv pentru investitori. "AOAR sustine acordarea de responsabilitati si resurse tot mai mari autoritatilor locale si organizatiilor de interes public cu reputatie consacrata privind preocuparile in domeniul economic, asa cum este cazul camerelor de comert judetene si celor regionale", se arata intr-un comunicat al asociatiei citate. Pe de alta parte, AOAR cere Guvernului, Parlamentului si Bancii Nationale a Romaniei sa identifice modalitatile cele mai avantajoase de finantare, inclusiv prin folosirea banilor din privatizare sau a unei parti din rezerva valutara a bancii centrale, pentru realizarea de proiecte de mare amploare. "Astfel, alaturi de fondurile mobilizate din alte surse internationale, Romania sa poata trece rapid la realizarea unor lucrari de mare amploare, necesare modernizarii si alinierii la standardele Uniunii Europene", se precizeaza in comunicat. AOAR cere, de asemenea, ca lucrarile de anvergura sa fie anuntate public cu cel putin sase luni inainte de lansarea lor, evitandu-se astfel "discriminarea negativa a companiilor romanesti in caietele de sarcini". (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.