Ministerul Administratiei si Internelor a lansat, ieri, o campanie de popularizare a noilor prevederi legale referitoare la regimul de trecere a frontierei, care vor intra in vigoare la sfarsitul acestei saptamani. Campania va fi derulata in perioada
Ministerul Administratiei si Internelor a lansat, ieri, o campanie de popularizare a noilor prevederi legale referitoare la regimul de trecere a frontierei, care vor intra in vigoare la sfarsitul acestei saptamani. Campania va fi derulata in perioada 27 ianuarie - 3 februarie, prin intermediul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera si al Directiei Generale Pasapoarte. In acest sens, purtatorul de cuvant al MAI, Marius Tache, a declarat ca vor fi distribuite peste 40.000 de brosuri si 2000 de afise cu noile conditii de iesire din tara. Actiunea declansata in Capitala va fi extinsa in intreaga tara, atat la nivelul serviciilor comunitare pentru eliberarea pasapoartelor, cat si in punctele de trecere a frontierei.
Conditii mai favorabile pentru iesirea din tara
Una din cele mai importante modificari legislative este aceea ca pasapoartele cetatenilor romani care au stat in strainatate mai mult de 90 de zile nu vor mai fi suspendate, restrictie care va mentinuta doar in anumite situatii, cum ar fi in cazul cetatenilor returnati din alte state. Totodata, noile reglementari prevad o valabilitate a pasapoartelor simple de trei ani pentru persoanele care nu au implinit 14 ani, de cinci ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 25 ani si o valabilitate de zece ani pentru persoanele care au implinit 25 de ani. De altfel, minorii pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali. Astfel, minorii care nu au implinit 14 ani pot fi inclusi in pasaportul ambilor parinti sau al unuia dintre ei. Daca minorul provine dintr-o familie destramata si exista neintelegeri in ceea ce priveste includerea acestuia in pasaport, cazul se solutioneaza mai intai de instanta. Minorului care a implinit 14 ani i se elibereaza pasaport la cerere numai cu acordul ambilor parinti sau al persoanei caruia i-a fost incredintat prin hotarare judecatoresca ramasa definitiva si irevocabila. Daca viata minorului este pusa in pericol, si nu exista acordul nici unuia dintre parinti, actul va fi emis numai cu avizul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului. De asemenea, se pastreaza posibilitatea de eliberare a pasapoartelor simple in regim de urgenta, cu plata unei taxe suplimentare de o suta de lei, termenul de eliberarea a actelor fiind - potrivit proiectului de act normativ - de trei zile.
Pasapoarte biometrice
Autoritatile medicale pot, de asemenea, sa solicite emiterea pasaportului pentru o persoana care nu se poate deplasa. MAI propune instituirea unor prevederi care sa faca posibila tranzitia la pasapoartele biometrice, fiind prevazuta includerea, in documentele de calatorie cu valabilitate mai mare de un an, a unui mediu de stocare electronica a datelor biometrice si a altor date personale dintre cele cuprinse in fila informatizata. De asemenea, MAI propune introducerea titlurilor de calatorie valabile cel mult 30 de zile, care sa fie eliberate incepand de la data punerii in circulatie a pasapoartelor cu valabilitate de un an, de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, cetatenilor romani aflati in strainatate si care nu mai poseda document de calatorie valabil, numai pentru ca titularul se intoarca in tara. Valabilitatea titlului de calatorie este de cel mult 30 de zile si inceteaza de drept la data intrarii titularului in Romania.
In alta ordine de idei, peste 7600 de pasapoarte care au fost retinute pentru depasirea termenului legal de sedere in strainatate vor fi restituite titularilor, odata cu intrarea in vigoare a noilor prevederi legale, a declarat, citat de Mediafax, seful Directiei Generale de Pasapoarte, chestorul Lazar Carjan. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.