Legistul roman Alexandra Trambitasu, citat ca expert medico-legal in procesul in care Cristopher VanGoethem este judecat pentru uciderea lui Teo Peter, a declarat, citat de Mediafax, ca a spus in fata instantei americane ca basistul trupei Compact a
Legistul roman Alexandra Trambitasu, citat ca expert medico-legal in procesul in care Cristopher VanGoethem este judecat pentru uciderea lui Teo Peter, a declarat, citat de Mediafax, ca a spus in fata instantei americane ca basistul trupei Compact a murit din cauza leziunilor produse in timpul accidentului. "Am fost invitata de cei doi procurori care reprezentau acuzarea. Stiu ca procesul a inceput luni si ca a continuat si dupa plecarea mea", a declarat Trimbitasu, medic specialist la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici". Trambitasu a precizat ca una dintre intrebari a fost daca Teo Peter era viu in momentul in care s-a produs impactul. "Am explicat ca, asa cum am constatat la necropsie, leziunile au fost produse in timpul vietii si au constituit cauza decesului. Teo Peter a murit aproape instantaneu, ranile nu indica supravietuire dupa producerea acestora", a mentionat expertul.
Ora decesului nu poate fi stabilita cu precizie
Alexandra Trambitasu a mai fost intrebata daca ar putea aprecia ora decesului lui Teo Peter. "Am spus ca nicaieri in literatura de specialitate nu exista dovezi care sa ateste ca cineva poate stabili cu precizie ora la care s-a produs un deces. Concluziile noastre fac referire exclusiv la data decesului, respectiv ziua in care a avut loc accidentul. In literatura de specialitate exista o marja de minimum sase ore privind intervalul in care a survenit decesul", a adaugat Trambitasu, precizand ca o la astfel de concluzie se ajunge analizand numerosi factori. "Vreau sa fac mentiunea, asa cum am facut si in fata instantelor americane, ca la autopsie eu am fost coautor, titular fiind doctorul Salem Abdo, medic legist sef la INML. El este cel care trebuia sa ajunga in America", a mai spus medicul. "Eu sustinusem examenul de specialist in octombrie 2004, accidentul a fost in decembrie 2004, iar actele doveditoare ale pregatirii mi-au fost emise la sase luni dupa promovarea testului, adica in martie 2005", a precizat ea care a adaugat ca "instanta americana nu s-a gandit sa asigure traducerea oficiala pentru proces in cazul in care erau invitati medici din alta tara. Din acest motiv am mers eu".
Proces amanat
Altfel, procesul a fost suspendat din cauza intarzierilor de traducere in engleza a unor pagini importante din legislatia rutiera romaneasca. Dat fiind ca pedeapsa maxima care ar putea fi hotarata in cazul in care inculpatul este gasit vinovat pentru toate cele patru capete de acuzare este de 14 ani si coborarea in grad pe motive disciplinare, atat echipa de aparatori ai lui VanGoethem, cat si procurorii au supravegheat atent progresele lingvistilor, pentru a se asigura ca traducerea este conforma cu originalul. VanGoethem, fost comandant in cadrul Detasamentului de securitate al puscasilor marini de pe langa amabasada SUA la Bucuresti, este acuzat de omor prin imprudenta, dar si pentru adulter, obstructionarea actului de justitie si fals in declaratii. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.