Printre actele normative adoptate in sedinta de joi a Guvernului s-a aflat si Ordonanta de modificare si completare a Legii nr. 186/ 2003 privind promovarea culturii scrise, pe baza careia Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a subventionat (partial
Printre actele normative adoptate in sedinta de joi a Guvernului s-a aflat si Ordonanta de modificare si completare a Legii nr. 186/ 2003 privind promovarea culturii scrise, pe baza careia Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a subventionat (partial) in ultimii trei ani cateva mii de titluri de carte propuse de edituri si peste o suta de reviste culturale, precum si achizitiile bibliotecilor publice din subordine. Programul de finantari pentru cultura scrisa e mai vechi, el fiind initiat in ultimii ani ai mandatului lui Ion Caramitru la Cultura (pe atunci fara Culte). Legea din 2003 fixa un cadru mai clar si proceduri precise de instituire a comisiilor de experti care au operat selectiile de titluri - carti si presa culturala - carora le-a fost apoi subventionata editarea, respectiv achizitia de catre biblioteci.
Modificarea actului normativ devenise necesara odata cu trecerea tuturor programelor de finantare de proiecte culturale de la MCC la Administratia Fondului Cultural National (FCN), special organizata pentru a prelua acest efort de selectie. Vechea lege obliga ministerul sa gestioneze operatiunea. Presa si mediile intelectuale au criticat vehement deciziile comisiei din perioada 2003-2004, considerate pe de o parte prea conservatoare, cu inclinatii nationaliste, pe de alta clientelare, mergand pana la finantarea cartilor ministrului Razvan Theodorescu si ale unor membri ai comisiei sau de omagiere a presedintelui acesteia, Dan Berindei.
In ultimele saptamani, au fost exprimate public ingrijorari legate de transferul finantarilor la FCN. Intrucat legea nu fusese inca modificata, proiectele din domeniul culturii scrise au fost excluse din prima sesiune de jurizare, de la inceputul acestui an, inca in desfasurare. Insa operatorii culturali din celelalte domenii au dat deja alarma: procedurile de lucru ale FCN sunt prea complicate, formularele sunt excesive si ii pun pe "aplicanti" la grea incercare, la limita descurajarii. In atari conditii, cum se vor descurca editorii, care trebuie sa completeze nu un singur formular, asemeni celorlalti initiatori de proiecte si evenimente culturale, cu cate unul pentru fiecare titlu propus pentru subventionare?! De asemenea, e neclar daca vor fi reluate procedurile de desemnare a comisiei de experti independenti care vor juriza propunerile editorilor sau cea constituita in 2005 isi va incheia in 2006 mandatul de doi ani.
Deocamdata, pana la publicarea in "Monitorul oficial" a Ordonantei de modificare a legii, se cunosc doar detaliile oferite de Biroul de presa al Guvernului, dupa adoptarea documentului in sedinta de joi. O noutate pare sa fie aceea ca legea "dispune explicit obligatia autoritatilor administratiei publice centrale si locale de a include in bugetele proprii fonduri pentru finantarea editarii de publicatii, subventionarea traducerilor, achizitia de carti si abonamente la reviste pentru bibliotecile publice din subordine, acordarea de burse de studii" (conform Comunicatului de presa al Palatului Victoriei). Acest lucru ar putea avea consecinte benefice, diversificand sursele de finantare pentru carti si reviste. Daca "autoritatile administratiei publice centrale si locale" vor binevoi sa aloce fonduri semnificative...
Conform aceluiasi Comunicat de presa, urmeaza sa aiba "prioritate" la finantare "realizarea de enciclopedii, dictionare, atlase, editii critice ale scriitorilor clasici, editii definitive de autor, debut literar, literatura pentru copii". Un accent mai apasat asupra literaturii contemporane ar fi fost de dorit.
Pe de alta parte, Ordonanta guvernamentala introduce si referiri la rolul Institutului Cultural Roman (ICR) in finantarea de traduceri si editii in strainatate ale unor carti romanesti. MCC, Administratia FCN si ICR sunt denumite "organisme ale administratiei publice cu atributii in domeniul sprijinirii culturii scrise". Mai sunt mentionate ca avand "atributii" Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Educatiei si Cercetarii, nu si autoritatile administrative locale, desi, dupa cum s-a putut vedea mai sus, actul normativ instituie si pentru ele sarcini in acest sens.
Raman ingrijorarile editorilor si scriitorilor romani de azi. Saptamanile si lunile urmatoare le vor confirma sau le vor infirma?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.