Primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat ca subiectul intalnirii pe care a avut-o cu Dinu Patriciu a fost generat de anchetarea presedintelui Rompetrol de catre Procuratura. "Cea mai mare firma privata romaneasca, ce plateste peste 800 de
Primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat ca subiectul intalnirii pe care a avut-o cu Dinu Patriciu a fost generat de anchetarea presedintelui Rompetrol de catre Procuratura. "Cea mai mare firma privata romaneasca, ce plateste peste 800 de milioane de euro si are 7000 de angajati, avea probleme cu Justitia romana. Asa cum se intampla in orice stat european, cand un contribuabil atat de mare ca Rompetrol solicita o intrevedere cu primul-ministru, este normal sa fie primit", a precizat Tariceanu. Seful Guvernului a mai subliniat ca a avut acea intrevedere in acelasi context in care are intrevederi cu societati care opereaza sau care sunt interesate de investitii in Romania. El a precizat ca, in urma anchetei demarate de Procuratura, Consiliul Superior al Magistraturii a constatat ca anchetarea a fost insotita de o serie de nereguli si ca, in acelasi timp, au existat o serie de luari de pozitie publica din partea Delegatiei Uniunii Europene la Bucuresti si din partea Ambasadei Americane. "Ulterior, presedintele Rompetrol a cerut o intrevedere cu primul-ministru pentru ca dorea sa ne anunte, sa ne notifice, ca urmeaza o actiune in justitie impotriva statului roman, corelata cu solicitare de daune de 80 sau 100 de milioane de dolari", a mai precizat Calin Popescu Tariceanu.
Nota MJ
El a completat ca, potrivit functiei pe care o detine, nu se putea angaja singur sa ia o atitudine in fata unei astfel de notificari si era normal ca ministrul Justitiei, care are o responsabilitate directa, sa fie in cunostinta de cauza. "De aceea am solicitat ca ministrul Justitiei sa fie de fata la acea intrevedere pentru ca nu era o intalnire particulara intre primul-ministru si presedintele companiei Rompetrol. La acea intalnire am fost instiintat ca exista posibilitatea ca in termen de trei luni sa ajungem la intelegere pe cale amiabila. In momentul in care am primit notifiarea din partea respectivei firme, atat eu, cat si ministrul Justitiei, s-au declansat procedurile interne", a mai afirmat Tariceanu. In continuare, seful Guvernului a precizat ca Ministerul Justitiei a trebuit sa dea un punct de vedere asupra acestei notificari, cu privire la pozitia statului roman, reprezentat de Guvern.
Tariceanu a mentionat ca aceste proceduri au continuat si s-au finalizat in data de 8 decembrie, cand Guvernul, pe baza notei facute de Ministerul Justitiei, a decis ca nu accepta o intelegere amiabila si se prezinta in justitie sa-si apere interesele. El a declarat ca a facut aceste precizari "ca sa fie foarte clar si sa nu amestecam presupuse relatii de prietenie cu relatiile intre primul-ministru, ca sef al Guvernului, si operatorii economici". Tariceanu a mai spus ca Guvernul a adoptat o pozitie clara si fara echivoc pe baza recomandarilor Ministerului de Justitie. Intrebat daca a avut o intrevedere cu presedintele Traian Basescu ulterior acestei intalniri, prim-ministrul a aratat ca seful statului nu are responsabilitati in aceasta problema, adaugand ca s-ar putea ca la una din discutiile cu acesta sa-l fi informat, dar nu-si aduce aminte exact. Tariceanu a fost intrebat si despre eventuala sanctionare a angajatului care nu ar fi transmis ministrului Justitiei ca la intalnire va participa si Dinu Patriciu, dar nu a dat un raspuns.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.