Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a suspendat miercuri ultimele ordine semnate de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, privind revocarea din functie a lui Sorin Oprescu si a comitetului director de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB),
Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a suspendat miercuri ultimele ordine semnate de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, privind revocarea din functie a lui Sorin Oprescu si a comitetului director de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB), dar si pe cele de numire a unei noi echipe de conducere, decizia fiind executorie. Potrivit instantei, sunt astfel revocate ordinele 9, 10, 11 si 12 semnate de Nicolaescu in 2006, cu privire la revocarea demiterii directorului si comitetului director de la SUUB, precum si cele privind desemnarea unei noi conduceri. Tot ieri, Curtea a suspendat si ordinele care au dus la revocarea pentru a doua oara din functie a lui Sorin Oprescu si a comitetului director de la Spitalul Elias, decizia fiind executorie, desi nu este definitiva. Ambele decizii sunt executorii de drept (adica pot fi puse in aplicare imediat dupa emitere), desi nu au ramas definitive, fiind atacabile cu recurs in termen de cinci zile.
In aceste conditii, avocatul doctorului Sorin Oprescu, Antonie Iorgovan, a precizat ca Oprescu si echipele sale de la conducerea celor doua spitale isi pot relua functiile.
Ieri dupa-amiaza, la Guvern, ministrul Nicolaescu a declarat ca va numi o noua conducere provizorie la Spitalul Universitar. "Nu comentez decizia CAB. Am rugat avocatii sa realizeze tot ceea ce trebuie sa facem pentru a inainta recurs", a declarat Nicolaescu. Ministrul Sanatatii a precizat ca asteapta motivatia Curtii de Apel, deoarece nu stie care sunt argumentele ce au generat o astfel de decizie. "Am inteles de la avocati ca ne putem continua activitatea pana cand procesul se va judeca pe fond", a adaugat Nicolaescu. Referindu-se la Spitalul Elias, ministrul a precizat ca situatia este diferita de cea de la SUUB, in sensul ca decizia instantei nu mai are obiect, deoarece ordinele emise de ministru nu mai exista, ca urmare a acordului semnat, pe 17 ianuarie, cu Academia Romana.
Recurs la decizia CAB
Pe de alta parte, in comunicatul ministerului s-a precizat aseara ca "Instanta nu a dispus repunerea partilor in situatia anterioara si, deci, nici revenirea reclamantilor in functia avuta anterior revocarii". In comunicat se mai afirma ca "reclamantii au solicitat expres repunerea in functie, dar instanta a lasat nesolutionata aceasta cerere. Fosta conducere a SUUB nu isi poate, deci, relua functia avuta anterior. Pe de alta parte, conducerea interimara numita in 5 ianuarie 2006 isi vede suspendate atributiile obisnuite de gestiune a SUUB, desi nici o instanta nu s-a pronuntat in sensul anularii numirii acesteia. In consecinta, conducerea SUUB este, din cauza sentintei CAB, in imposibilitatea de a-si exercita atributiile. Sentinta CAB este neexecutabila, intrucat nu creeaza o situatie juridica noua, care sa poata fi adusa la indeplinire printr-o eventuala executare silita, ci doar suspenda cele patru ordine ministeriale".
Pentru aceste motive, Ministerul Sanatati (MS) anunta ca pana la solutionarea pe fond a actiunii in anulare a celor patru ordine se va proceda la numirea provizorie a unui director general, care sa gestioneze operatiunile curente ale spitalului Universitar. MS a mai anuntat ca, in cursul zilei de astazi, va formula recurs contra sentintei de miercuri a CAB.
Povestea razboiului
La finalul anului trecut, ministrul Sanatatii l-a demis pe senatorul PSD Sorin Oprescu de la conducerea Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) si a Spitalului Elias, odata cu alti directori de spitale, numindu-i la cele doua institutii pe Silviu Radulescu si, respectiv, Vlad Romano. Oprescu a atacat in instanta ordinele de ministru. In decembrie anul trecut, CAB a acceptat contestatia senatorului PSD impotriva ordinului semnat de ministrul Sanatatii privind demiterea sa de la conducerea SUUB si a dispus suspendarea acestui act normativ. La cateva ore dupa decizia luata de CAB in decembrie, ministrul Sanatatii a revocat ordinele de demitere a conducerilor spitalelor Universitar si Elias, dar si pe cele de numire a unor sefi interimari si a desemnat alti directori.
Ministrul a numit atunci un nou comitet director interimar la SUUB, rotindu-i intre ei pe functii pe directorul general si, respectiv, pe directorul adjunct pentru cercetare din precedentul comitet.
Gheorghe Iana, director interimar la SUUB
Directorul interimar al SUUB, Gheorghe Iana, a fost numit din nou in functie ieri, de catre ministrul Sanatatii. Eugen Nicolaescu a luat aceasta decizie in privinta conducerii interimare numita in 5 ianuarie deoarece i-au fost suspendate atributiile obisnuite de gestiune si a intrat in imposibilitatea de a-si exercita atributiile. Intrebat cat timp va continua lantul numirilor si al demiterilor la SUUB, ministrul Sanatatii a raspuns: "Pana cand instanta isi va face treaba asa cum trebuie".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.