Conducerea liberalilor a decis, in urma cu cateva zile, sa il sustina pe Constantin Ticu Dumitrescu, fruntas taranist si presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, in fruntea CNSAS. Mandatul actualului Colegiu al CNSAS expira in luna mar
Conducerea liberalilor a decis, in urma cu cateva zile, sa il sustina pe Constantin Ticu Dumitrescu, fruntas taranist si presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, in fruntea CNSAS. Mandatul actualului Colegiu al CNSAS expira in luna martie. Odata cu alegerea unei noi conduceri a Consiliului, PNL intentioneaza si modificarea Legii privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica, pentru a corecta unele disfunctionalitati din aceasta reglementare. Intr-un interviu acordat ZIUA de Ticu Dumitrescu acesta subliniaza faptul ca in Romania nu se va putea construi nimic solid "fara adevar, fara morala si lustratie", dar mai ales fara condamnarea crimelor regimului comunist. Tot ieri, Sorin Iliesiu, cunoscut militant anticomunist, i-a trimis o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu in care solicita insistent condamnarea oficiala a comunismului, sugerand ca acest fapt sa aiba loc pe 11 martie, cand se implinesc 16 ani de la Proclamatia de la Timisoara. Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a dezbatut tot ieri un raport privind "condamnarea internationala a crimelor regimurilor comuniste totalitare".
Mai sunteti interesat de soarta CNSAS?
Nu se poate pune problema ca nu m-ar mai interesa vreodata ceea ce se intampla cu aceasta institutie. In primul rand pentru ca am investit aici prea mult, atat moral, cat si politic in lupta parlamentara inceputa inca din CPUN. Si totodata, pentru ca am indurat imens pentru curajul de a initia si sustine acel proiect al deconspirarii Securitatii, care i-a unit impotriva mea pe toti cei vizati. De la securisti, la uneltele lor, sau de la dusman la prieten. Insa, cel mai important este faptul ca, dupa ce incercarea din 1991 de a declansa un proces al comunismului a fost blocata in fasa de factorii puterii iliesciene (ca si proiectul unei legi a lustratiei initiata de mine in 1993), am sperat ca prin acea Lege a deconspirarii Securitatii poporul roman va avea cel putin dreptul si accesul la adevar.
Astazi exista voci care insinueaza ca n-ar mai fi nevoie de CNSAS. Ce le-ati putea raspunde?
Stiu, exista voci si destul de numeroase, din pacate unele chiar din randurile noastre, care nu vor sa se mai vorbeasca nici de comunism, nici de Securitate, adica nimic despre genocidul comunist. Revenind la intrebare, eu raman la convingerea ca fara adevar, fara morala si lustratie, nu vom construi nimic solid in aceasta tara. Oricat de importante si prioritare ar fi apartenenta la NATO sau intrarea in Europa!
Uitati-va in jurul nostru si vedeti ce se intampla. Ne ameninta falimentul moral si coruptia, oricat de mult se vorbeste de aceste fenomene negative si chiar se intreprinde la nivel legislativ si al intentiilor Guvernului. Mai trebuie spus ca in pofida obstructionarii de catre serviciile secrete, mai ales in ceea ce priveste procesul aflarii adevarului despre fosti ofiteri de securitate si uneltele lor, CNSAS a functionat destul de bine la capitolul dreptului la propriul dosar. Mergeti in sala de studiu si vedeti cu cat interes isi citesc oamenii propriile dosare. Si in felul acesta cunosc adevarul despre ce a insemnat comunismul. Iata de ce eu cred ca este neaparata nevoie ca aceasta institutie, nu numai sa existe, dar si sa functioneze cu toate motoarele.
Delegatia Permanenta a PNL a hotarat sa va sustina ca viitor presedinte al CNSAS. Ati avut discutii anterioare in acest sens?
Am raspuns ieri la aceasta intrebare adresata telefonic de reporterii principalelor noastre cotidiene. Intrucat raspunsurile au fost destul de scurte, va multumesc ca-mi oferiti prilejul de a fi mai explicit. Nu, n-am avut cu premierul Tariceanu nici o discutie in acest sens, insa nu ma surprinde propunerea. De altfel, o propunere asemanatoare, ca si acum nediscutata in prealabil, a venit in urma cu cativa ani si din partea primului ministru de atunci, domnul Adrian Nastase. Raspunsul public pe care l-am dat a fost cam acesta: da, dar numai dupa predarea cheilor arhivelor Securitatii si modificarea Legii 187. Precizand ca aceste conditii nu sunt negociabile. Propunerea a cazut de la sine.
"SRI n-a jucat corect"
Veti accepta sefia Colegiului CNSAS?
Astazi datele problemei sunt altele! Datorita interventiei Presedintelui Basescu, SRI a fost obligat sa respecte legea si sa predea arhivele Securitatii, astfel incat doua treimi din aceste arhive sunt astazi in custodia CNSAS (bineinteles ca SRI n-a jucat corect, retinandu-si 600.000 de dosare). In acelasi context exista un proiect de modificare a Legii 187/1999, la discutia asupra caruia fiind invitat, am avut si eu anumite contributii. Asa ca ar fi normal sa raspund afirmativ. Totusi vreau sa mai cantaresc lucrurile si totodata sa ma consult si cu prietenii mei din conducerea "Asociatiei Nationale a Fostilor Detinuti Politici" (AFDPR).
Va ganditi poate printre altele si la varsta?
Nu! Desi stiu ca vor fi voci care vor ridica si aceasta problema, mai ales ca de la o vreme, in Romania s-a creat o anumita atmosfera, se duce chiar o lupta pentru eliminarea celor din generatia a treia. In mare, lucru firesc, eu insumi fiind convins ca este normala implicarea in tot si toate a celor din generatiile tinere care sunt mai activi si mai pregatiti sa infrunte viitorul. Numai astfel se asigura mersul inainte al unei societati.
Nu avem voie sa uitam insa ca sunt si oameni in varsta de a caror experienta si valoare morala este absoluta nevoie. De altfel, in lumea occidentala se pune permanent problema valorii, a capacitatii, a moralitatii si nu doar a varstei. In ceea ce ma priveste, nu simt inca greutatea anilor. Atunci cand o voi simti, voi sti sa ma retrag din viata publica. Si-apoi, este cunoscut exemplul acelui om politic care a condus pana mai ieri tara (asa cum a condus-o!) si nu s-ar mai da in laturi daca ar fi posibil, sa mai candideze o data.
"Nu vreau sa fiu un Onisor II!"
Si atunci ce va mai retine?
Simplu! Sunt un om responsabil, activ si nu vreau sa reprezint la CNSAS doar un simbol! Si nici nu vreau sa fiu un Onisor II! Pentru asta am nevoie de instrumente si de prevederi legale mai clare. Nu ma tem nici de culorile politice pe care le-ar reprezenta membrii Colegiului. Am condus timp de patru ani o Comisie a Senatului Romaniei si m-am inteles perfect cu toti membrii Comisiei, fie ei PDSR sau PRM. Pentru ca adevarul nu are culoare politica. Si nici buna credinta!
Admitand ca veti accepta, ce v-ati propune sa realizati?
Inainte de a va raspunde, incep prin a recunoaste meritele pe care le-a avut actualul Colegiu al CNSAS, condus de d-l Onisoru in perioada grea a inceputului cand a reusit sa organizeze si sa formeze colectivul de oameni ai acestei institutii. Aceasta constructie s-a realizat intr-un mediu, in general ostil. Cunosc o mare parte dintre acesti oameni care lucreaza in directia de cercetare sau investigatie. Sunt oameni tineri, care se daruiesc acestei munci totusi aride, cu profesionalism si pasiune.
Atunci nu aveti de reprosat nimic d-lui Onisoru?
Ceea ce am avut de reprosat am facut-o public, la vremea respectiva. As reaminti doar lipsa de transparenta si comunicare, secretomania impinsa la exces, subordonarea fata de SRI, ramanand sa se lamureasca daca este reala acuzatia de fictivitate (semnarea unor documente care au condus la incadrarea lor in categoria "Siguranta nationala" pentru sute de mii de dosare).
"Adevarul despre genocidul comunist, aparat cu strasnicie"
Veti incepe un razboi cu SRI?
Cum puteti pune o asemenea intrebare? Traim intr-un stat democratic si toate problemele sau litigiile trebuie rezolvate in limitele legii si in mod civilizat. SRI si neaparat celelalte servicii secrete trebuie facute sa inteleaga macar dupa 16 ani de la revolutie, ca a venit vremea sa renunte la mostenirea odioasei securitati, atat ca arhiva in intregul ei (cartoteci, evidente de orice fel, etc., etc.), cat si ca oameni si neaparat ca mentalitate. Or, aceasta este marea problema cu care se confrunta CNSAS si pentru care a fost tratat nu in mod egal ca oricare alta magistratura sau institutie a statului, ai caror membri depun juramantul in fata Presedintelui sau Parlamentului.
In concluzie?
CNSAS, in viziunea mea, trebuie sa-si indeplineasca in mod real si total impartial rolul pentru care a fost creat. Va fi nevoie de o anumita reorganizare, de marirea numarului personalului, etc., etc. In acest context trebuie sa ne intrebam de ce in Rezolutia tarilor europene in care este condamnat public comunismul, rezolutie care va fi votata chiar astazi (n.red. - ieri) de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei se vorbeste numai tangential despre Romania. Asta in timp ce in Bulgaria, este drept ca si la insistenta parlamentarilor tarii respective, s-au deplasat initiatorii acestei rezolutii. Oare nu pentru ca la noi adevarul despre genocidul comunist este aparat cu atata strasnicie?!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.