Intr-un sondaj CURS comandat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, mai mult de o treime din populatia Romaniei considera ca, la sfarsitul lui 2005, viata lor era mai proasta sau mult mai proasta decat cu un an in urma, totodata manif
Intr-un sondaj CURS comandat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, mai mult de o treime din populatia Romaniei considera ca, la sfarsitul lui 2005, viata lor era mai proasta sau mult mai proasta decat cu un an in urma, totodata manifestand un optimism ponderat fata de viitorul apropiat, releva un sondaj realizat de CURS. In prima parte a lunii decembrie 2005 pe un esantion de 1238 de persoane din cele sapte provincii istorice, atat in mediul urban cat si rural. La intrebarea care sunt cele mai importante probleme ale populatiei, repondentii au plasat pe primele trei locuri sistemul de asigurari de sanatate, cresterea economica si imbunatatirea sistemului educational. Urmeaza, ca importanta, traficul de influenta si nepotismul, discriminarea, imbunatatirea sistemului educational, simplificarea reglementarilor privind deschiderea unei afaceri, combaterea violentei in familie, crearea de spatii de joaca pentru copii si protejarea mediului inconjurator. In privinta importantei atribuite valorilor morale, cei mai multi dintre cei chestionati pun pe primul loc credinta in Dumnezeu, urmata de respectul pentru ceilalti oameni; respectarea legii; libertatea individului; egalitatea; toleranta; increderea in ceilalti oameni, indiferent de etnie; respectul pentru cultura si traditiile altor popoare. Desi valorile morale "respectul pentru ceilalti oameni" si "respectarea legii" sunt percepute ca foarte importante (locurile II si III in cadrul ierarhiei), un procent redus din populatie considera ca acestea sunt si respectate in Romania.
Saracii
Aproape o treime dintre romani considera ca sunt discriminati in societate fiindca sunt saraci. Conform sondajului, 8% dintre romani se simt discriminati din cauza comportamentului si al prejudecatii oamenilor si acelasi procent de romani se simt discriminati din cauza varstei. De asemenea 6% dintre repondentii sondajului cred ca sunt discriminati din cauza handicapului fizic, iar 4% din cauza faptului ca fac parte dintr-o etnie. 2% dintre cei care au raspuns chestionarului CURS cred ca sunt discriminati din cauza barbatilor, iar 1% pentru ca sunt rromi. 39% dintre romani evita sa mearga in anumite discoteci si localuri fiindca se simt discriminati, iar 13% evita, din aceleasi motive, anturajul oamenilor bogati.
Femeile
Totodata, 40% dintre repondenti considera ca femeile si barbatii din Romania sunt egali, 6% ca femeile se afla intr-o situatie evident mult mai buna decat barbatii. Un procent egal cred ca situatia femeilor este doar cu putin mai buna decat situatia barbatilor. Datele de sondaj mai arata ca atitudinea majoritatii populatiei referitoare la rolurile barbatilor si femeilor in cadrul cuplului inclina spre traditionalism si este marcata de stereotipurile "barbatul este capul familiei" (76%), "este mai mult datoria barbatilor sa aduca bani in casa" (67%), femeile "sa se ocupe de treburile casei" (64%).
Ungurii
Romanii tind sa aiba atitudini diferentiate fata de anumite revendicari ale maghiarilor, de la o atitudine negativa fata de utilizarea limbii acestei etnii in institutiile publice, la una usor pozitiva in privinta asigurarii de catre stat a invatamantului in limba materna pentru copiii acestei etnii.
Totodata, 54% dintre repondenti nu sunt de acord ca statul roman trebuie sa asigure invatamantul superior in limba materna pentru maghiar, in timp ce 34% sunt de acord.
Contopistii
Aceasta cercetare a evidentiat faptul ca functionarii publici sunt considerati drept categoria profesionala care genereaza cele mai mari discriminari. Potrivit sursei citate, functionarii publici sunt considerati de 26% dintre repondenti ca fiind cei care savarsesc cele mai multe discriminari, urmati de politistii - 14%. Medicii sunt si ei perceputi ca facand diferente discriminatorii - 10% , in timp ce profesorii sunt perceputi ca facand cele mai putine acte de discriminare - 3%. Sondajul arata ca barbatii, in procent de 40%, sunt cei care produc cele mai multe discriminari, in timp ce femeile sunt acuzate de acest lucru, in procent de 35%. In ceea ce priveste etniile, sondajul releva ca romanii sunt cei care genereaza cele mai multe atitudini discriminatorii, fata de 7% cat genereaza rromii, sau 1% maghiarii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.