15% dintre persoanele participante la un sondaj realizat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) au declarat ca au auzit sau intalnit situatii in care drepturile copilului sunt incalcate. Principalele situatii de acest
15% dintre persoanele participante la un sondaj realizat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) au declarat ca au auzit sau intalnit situatii in care drepturile copilului sunt incalcate. Principalele situatii de acest tip numite de cei intervievati sunt: violenta, abuzul si exploarea prin munca. Trei sferturi dintre repondenti au afirmat ca nu stiu despre existenta liniei verzi pentru protectia copilului. Majoritatea celor chestionati (65%) nu stiu cu precizie ce informatii ar dori sa primesca, in cazul in care ar telefona la linia verde sau precizeaza ca nu ar dori sa stie nimic.
Din aceasta cercetare realizata de ANPDC a rezultat ca 58% dintre cei intervievati au auzit de existenta unei legi care protejeaza si promoveaza drepturile copilului. Cel mai ridicat nivel de constientizare a fost inregistrat in ceea ce priveste dreptul la educatie (74%), urmand dreptul la viata si dreptul de a fi protejat impotriva oricaror forme de violenta (57% si respectiv 54%). Referitor la libertatea copilului de a-si alege propria religie, majoritatea repondentilor(63%) s-au declarat impotriva, iar in privinta cersetoriei, 49% si-au exprimat dezacordul cu privire la oferirea unor sume de bani, in vreme ce 37% ar oferi anumite sume. Majoritatea tinerilor cu varste intre 15-29 de ani spun ca cel mai probabil nu ar interveni in cazul violarii drepturilor copilului, pentru ca oricum nu ar putea schimba situatia. Cei care sunt deja parinti sau bunici (45-59 de ani) sunt cei care spun ca ar incerca sa rezolve situatia discutand cu cei implicati in violarea drepturilor copilului - parinti, familie etc. Aceeasi atitudine este de regula adoptata si de cei cu educatie superioara. Cercetarea face parte din campania de informare si educatie "Drepturile copiilor sunt lege!", derulata de ANPDC si finantata de Uniunea Europeana in cadrul unui program PHARE, pentru a populariza prevederile legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Sondajul a fost realizat in perioada 24-31 octombrie, pe un esantion de 1277 de persoane reprezentativ pentru Romania, atat din mediul urban, cat si din mediul rural. Marja maxima de eroare pentru esantion este de (2,74%). (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.