Romania ar trebui sa devina, in scurta vreme, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Raportul din primavara acestui an este crucial pentru atingerea acestui deziderat. Restantele pe care Guvernul trebuie sa le indeplineasca se refera, cu pre
Romania ar trebui sa devina, in scurta vreme, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Raportul din primavara acestui an este crucial pentru atingerea acestui deziderat. Restantele pe care Guvernul trebuie sa le indeplineasca se refera, cu precadere, la reforma administratiei publice si la reforma Justitiei. Dincolo de aceste cerinte exprimate de forul european, Romania se confrunta cu o problema structurala a societatii, care poate sa afecteze dinamica integrarii - saracia. Europenii sunt ingrijorati de aceasta "boala" care afecteaza Estul continentului. Odata cu integrarea, aceasta "boala" poate lua proportiile unei epidemii, iar piata europeana a muncii ar fi prima afectata. Pe de alta parte, tarile Uniunii Europene se confrunta de cativa ani cu recesiune economica, cresteri economice modeste si rate istorice ale somajului. In aceste conditii, opinia publica europeana devine tot mai reticenta la extindere si primele semnale de alarma au fost trase deja, in Franta si Olanda.
Oficialii europeni au hotarat ca integrarea Romaniei si Bulgariei va constitui ultimul val de extindere. Zilele trecute, si baroneasa Nicholson a identificat saracia ca problema majora a Romaniei in procesul de integrare europeana. In ultimul deceniu si jumatate saracia a avut o usoara tendinta descrescatoare, dar nu determinanta. Plecand de la aceasta realitate, remarca oficialului european este in mare parte justificata.
Fenomenul saraciei este prezent, cu precadere, in mediul rural. Din pacate, programele economice si sociale ale lui 2005 nu au continuat tendinta inregistrata in anii anteriori, de diminuare a acestui decalaj ingrijorator fata de tarile membre ale UE.
Eliminarea subventiilor si esecul programelor guvernamentale au inrautatit nivelul de trai al milioanelor de romani care traiesc si muncesc la tara. In loc sa sprijine munca taranilor, Guvernul arunca "faramituri" celor care isi abandoneaza terenurile. Saracia este o consecinta a acestui tip de atitudine fata de satul romanesc si fata de agricultura. Lipsite de sustinere si alternative, reformele structurale ale ultimilor ani au continuat sa produca saracie.
In ultimii ani aceste programe incepusera sa functioneze, fiind alocate sume considerabile. Din acest punct de vedere, actuala politica sociala este mult mai putin eficienta. Combaterea saraciei nu este un proces simplu; necesita timp si perseverenta. Acest proces trebuie consolidat si, in special, continuat.
Procesul de combatere a saraciei trebuie sa inceapa inca din scoala, trebuie sa schimbe mentalitatea despre munca, despre castigarea si pastrarea unui loc de munca. Scoala trebuie sa pregateasca tinerii pentru noi meserii si sa ofere specializari in concordanta cu cererea de pe piata muncii. Proiectul actualului Guvern, pentru infiintarea scolilor de meserii, este un proiect laudabil. Aplicarea lui insa, in neconcordanta cu cerintele pietei muncii, il va transforma intr-un proiect propagandistic, fara urmari concrete.
Saracia este o "boala" sociala. Simptomele ei sunt resimtite de milioane de romani, in timp ce cauzele se pierd prin complexitate si multitudine. Romania are nevoie de investitii pentru a combate saracia. Investitiile inseamna dezvoltare economica, locuri de munca, cresterea productivitatii si imbunatatirea conditiilor de trai. Investitiile au insa nevoie, la randul lor, de stabilitate, coerenta si credibilitate. In acest scop, este necesar ca politica sa se subsumeze dezideratelor nationale si sa urmareasca o viziune generala, care depaseste limitele unei guvernari. Vointa politica este fundamentala pentru ca perceptia europenilor despre Romania sa se transforme in sens pozitiv.
Eforturile consistente in implementarea programelor sociale, depuse dupa anul 2000, cresterea economica robusta, crearea a sute de mii de locuri de munca, stabilitatea legislativa si administrativa au constituit un progres important in lupta cu saracia. Anul 2005 a adus insa un regres semnificativ.
Combaterea saraciei este un act de vointa, determinant pentru evolutia Romaniei. 2006, ca an premergator integrarii, este crucial pentru elaborarea strategiei de dezvoltare economica post-aderare. Combaterea saraciei trebuie sa fie un obiectiv prioritar. Romania are acum sansa "vindecarii" de aceasta "boala". Daca vom rata aceasta sansa insa, Romania nu va reusi niciodata sa se integreze pe deplin in marea si bogata familie europeana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.