Liberalii il propun pe Constantin Ticu Dumitrescu, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR), pentru presedintia Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Decizia PNL, luata luni, la
Liberalii il propun pe Constantin Ticu Dumitrescu, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR), pentru presedintia Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Decizia PNL, luata luni, la Iasi, de membrii Delegatiei Permanente, face parte dintr-un ambitios plan de reforma morala, promovat insistent de liberali in ultimul timp. Astfel, pe langa instalarea renumitului luptator anti-comunist, Ticu Dumitrescu, in fruntea CNSAS, liderii PNL doresc ingradirea accesului fostilor nomenclaturisti la functii de putere, prin adoptarea Legii lustratiei. Obiectivele privind reforma morala, vizeaza, de asemenea, imbunatatirea regulilor de organizare si functionare a CNSAS si a conducerii acestei institutii. Mandatul actualului Colegiu CNSAS expira in luna martie, moment in care liberalii vor propune ca din viitoarea conducere sa faca parte Ticu Dumitrescu si - conform unor surse - Claudiu Secasiu.
Instituirea votului uninominal
Cuvantul-cheie al discutiilor purtate in Delegatia Permanenta de la Iasi a fost "reforma". Potrivit presedintelui PNL Calin Popescu Tariceanu, proiectele politice ale partidului sau in 2006 se axeaza, cu precadere, pe reforma in Sanatate, administratie publica locala, infrastructura. In atentia liberalilor se afla si adoptarea unui cod electoral, una dintre prevedererile acestuia fiind instituirea votului uninominal. Referindu-se la apropiatele alegeri pentru Parlamentul European, Tariceanu a precizat ca liberalii merg pe formula votului pe lista, mai precis pe aceeasi lista cu partenerii de Alianta, democratii. Mai multe voci din conducerea PNL sustin ca toate aceste proiecte de reforma trebuie incluse intr-un pachet "mai generos", asupra caruia Executivul sa-si asume raspunderea in fata Legislativului. In opinia altora, imbratisarea acestui demers ar echivala cu inca o nedreptate facuta principalei autoritati legiuitoare - Parlamentul. Potrivit unor surse din conducerea PNL, membrii Delegatiei au analizat, in sedinta, si oportunitatea acordarii unui nou termen pentru depunerea notificarilor pe Legea 10/2001, astfel incat toti proprietarii de case nationalizate sa apuce sa ceara restituirea bunurilor confiscate de comunisti.
Clarificarea atributiilor executive ale premierului si presedintelui
In conferinta de presa sustinuta la finalul sedintei, Tariceanu a abordat si alte subiecte, intre care relatia PNL-PD. Referindu-se la tema fuziunii, liderul PNL a apreciat ca infratirea liberalilor cu democratii nu va avea succesul dorit, daca "o majoritate cat mai larga" din cele doua partide nu va fi de acord cu acest pas. Pana la conturarea unui proiect de fuziune, o echipa mixta PNL-PD se va ocupa de rezolvarea problemelor din filiale. Intrebat pentru ce varianta opteaza liberalii in cazul revizuirii Constitutiei, Tariceanu a amintit ca PNL sustine necesitatea mentinerii unui sistem parlamentar bicameral, dar cu o delimitare precisa a atributiilor celor doua Camere. In ceea ce priveste clarificarea atributiilor executive ale premierului si presedintelui, liberalii vor initia un proiect si il vor supune, mai intai, dezbaterii interne a partidului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.